LV 2014-2015

Viikon 21 viikkourakka jaksosta VI

Lue kpl 29 omasta kirjastasi ja "jatka" alla olevaa ajatuskarttapohjaa täydentäen siihen keskeiset asiat kirjan kappaleen pohjalta (joudut tekemään oman joko poppletilla tai käsin; voit myös tulostaa liitteen ja jatkaa siihen). Valitse sitten laatikoista yksi aihe ja hae siihen lisätietoja netistä. Mieti, mitä hakusanoja käytät ja mitkä lähteet ovat luotettavia (älä tyydy pelkästään Wikipediaan). Lisää ajatuskarttaasi linkit, joita olet käyttänyt.

Tehtävä tulee olla tehtyinä pe 22.5.

Lue kappale 30 ja tee siihen liittyvät oppikirjan tehtävät 1-3 sivulta 135. Vapaaehtoisena lisätehtävänä teht. 2 työkirjan sivulta 108.
Nämä tehtävät tulee olla tehtyinä ma 25.5.

Liitteet:

Suomen historian alku.pdf

Tehtävä lämpövyöhykkeistä



Lue oppikirjasta kappale 18 (s.64-67).


Tutki oheinen tiivistelmä aiheesta.

Laadi ajatuskartta maailman lämpövyöhykkeistä. Voit tehdä sen käsin (irtopaperille) tai Popplet -ohjelmalla (tallenna koneen työpöydän kautta omalle sivullesi; asetuksista export ja sieltä export as pdf).

Lisätietoa löydät alla olevasta linkistä.

Tietoa lämpövyöhykkeistä

Tee lopuksi tehtävä 2 omasta työkirjastasi (s. 60).

Liitteet:

Tiivistelmä

Ajatuskartat

Voit palauttaa ajatuskarttasi tänne.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Musiikin historian ryhmätyöt

Tänne voit palauttaa musan historiaryhmätyöt.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Tehtävä Afrikasta

Kokoa oman oppikirjasi avulla tiivistelmä tai ajatuskartta Afrikasta. Voit tehdä sen joko käsin tai koneella (esim. Word tai Popplet). Huomioi siinä ainakin seuraavia asioita:
  • Afrikan historia
  • Afrikan väestö
  • Sahara
  • Niili
  • Savanni
  • Sademetsä
  • Etelä-Afrikan tasavalta
  • Afrikan ongelmia
Kerää vähän tietoa jokaisen otsikon alle. Kaikki asiat löytyvät omasta kirjastasi, tiivistä sieltä muutama tärkein "pointti" kuhunkin kohtaan. Palautus joko tämän tehtävän palautuslaatikkoon tai paperiversiona suoraan opelle.

Tehtävän tulee olla valmis tiistaina 26.5.

Viiskuutosten blogilehti

Sanomalehtiviikko

Tekijä: Anna Toivar

Sanomalehtiviikko

Sanomalehtiviikkoja järjestettiin yksittäistapauksina jo 1970-luvulla. Vuonna 1988 järjestettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivä 15.1. ja se muutettiin helmikuussa pidettäväksi sanomalehtiviikoksi vuonna 1995. Tärkein asia on maksuttomien sanomalehtien, niin printti- kuin verkkolehdenkin, saaminen oppilaiden luettavaksi. Viime vuosina koulut ja oppilaitokset ovat tilanneet noin 700 000 lehteä.(sanomalehdet.fi ) Sanomalehtiviikossa on kyse siitä että oppilaat oppisivat lukemaan lehteä . Sanomalehtiviikolla julkaistaan lehteen enemmän nuoria kiinnostavia juttuja. Sanomalehtiviikolla lehden loppuun lisätään tehtäviä mitkä voi täyttää. Yleensä lehden tehtävät tehdään koulussa ja päivän loppuessa lehden saa viedä kotiin. Oppilailla on myös tapa sanomalehtiviikolla tehdä koulun sivuille oma lehti joko luokan kanssa tai koko koulun kanssa. Sanomalehtiviikolla tehdään myös nettiin erilaisia tehtäviä sanomalehti sivuille kuten esimerkiksi keskisuomalaisessa. Sanomalehti tehtävät ovat yleensä sellaisia että pitää valita lehdestä paras juttu tai kuva. Sanomalehtiviikot ilahduttavat aina nuoria. Joittenkin mielestä sanomalehtiviikko on turhaa mutta sitä ei koskaan perustella. Onko se huono asia että lapset oppivat lukemaan sanomalehteä ja saavat sen päivän lopussa kotiin?

Välitunnit sisällä pakkasella?

Välitunnit sisällä pakkasella?

On maanantaiaamu. Pakkasta on 13 astetta, mutta kova viima käy ja saa ilman tuntumaan vieläkin ylmemmältä. Oppilaita saapuu kukin omalla kyydillään koulun pihaan. Osa tytöistä on oven edessä kylmissään. Opettaja tulee ovelle ja sanoo tytöille:-Tulkaa sisälle lämmittelemään, ennen kuin jäädytte ihan kokonaan. Tytöt menevät sisälle ja pian heidän jälkeen sisälle ryntää äänekäs joukko poikia. Opettaja avaa luokan oven ja ärjäisee:-Hiljaa tai kaikki menevät kohta takaisin ulos! Pienemmät ykköskakkoset ja esikoululaiset ovat ulkona innoissaan leikkimässä.-Kyllä se niin on, että lasten pitäisi olla se välitunti pihalla, se on vaan viisitoista minuuttia, sanovat monet aikuiset. Opettaja on sitä mieltä, että vaikka pakkasraja on viisitoista pakkasastetta, voi siitä lipsua sen verran, että jos pakkasta on alle viisitoista astetta, mutta tuulee, voivat oppilaat mennä sisälle lämmittelemään. Tämä käytäntö on ainakin täällä Hytölän-koulussa ja se on toiminut!

Flunssakausi on alkanut

Flunssakausi on alkanut

Joka vuotinen, jopa perinteiseksi muodostunut flunssakausi, on alkanut. Koulussa kiertää jos minkälaista tautia, kuten perinteistä flunssaa, mahatautia ja muutamana edellisenä vuonna jopa epidemiaksi muodostunutta influenssaa. Myös muutamissa kouluissa on tavattu perinteistä vesirokkoa. Koska taudit tarttuvat helposti, on tärkeää pestä kädet useasti ja välttää kastelemasta itseään. Tämän flunssakauden flunssassa on ominaista kova yskä, lihaskipu ja räkäisyys. Flunssan saa helposti kastelemalla jalkansa tai pukeutumalla ohuisiin vaatteisiin.

Jos sairastut flunssaan tai mahatautiin on hyvä jäädä kotiin lepäämään kunnes tauti on ohi. Monesti puhutaan siitä, pitääkö flunssan tai kuumetaudin jälkeen pitää kuumeeton päivä. On suotavaa viettää ensimmäinen kuumeeton päivä vielä kotona lepäillen, koska silloin vielä tauti tarttuu helposti tai tulee liikuttua kovasti ja tauti iskee uudelleen. Sama pätee mahataudin ja influenssan kanssa. Myös vesirokossa on hyvä jäädä kotiin ja tulla kouluun vasta sitten, kun viimeinenkin näppylä on kadonnut. Onneksi kerran vesirokkoa sairastanut, saa elinikäisen immuniteetin tautia vastaan.

Taudeilta voi suojautua pesemällä kädet useasti, eikä koskea esim. kaiteisiin, joihin kaikki muutkin koskevat. Jos ystäväsi on ollut juuri kipeänä, älä koske häneen vielä hänen ensimmäisen koulupäivän aikana. Myös pukeutumalla lämpimästi voi välttää vilustumisen. Yleensä, vaikka yrittäisi välttää taudit mahdollisimman hyvin, se kiertää suurimmassa osassa oppilaista. Tämä on havaittu oikeastaan joka vuosi. Joskus luokassa on käynyt niin, että kahdestatoista oppilaasta kaksi- kolme on ollut terveenä ja koulussa ja muut kymmenen kotona taudin kourissa.

Jos olet kipeänä, sinun pitää itse huolehtia läksysi ja koulukirjasi, jotta pysyt koulupäivän aikana opiskelluista asioista selvillä. Kouluun on myös ilmoitettava poissaolosta. Läksyt/kirjat on helppo saada koulusta pikkusisarusten avulla. Voit myös pyytää naapurin lasta hakemaan läksysi, jos sinulla ei ole sisaruksia samassa koulussa. Myös vanhempasi voivat kipaista hakemaan läksyt.

Kaikki lapset sairastavat vuoden aikana jotain tautia. Oli kyseessä sitten flunssa, influenssa, mahatauti tai vesirokko.

Enemmän käsitöitä

ENEMMÄN KÄSITÖITÄ

käsitöiden tunteja saisi olla enemmän koska se on mukavaa. käsitöissä oppii käyttämään eri laitteita. käsitöiden tunneilla on mukavaa, ja opettajatkin ovat hyviä opettamaan.

Olli Pöyhönen opettaa teknisentöitä ja Virpi Janhunen tekstiili-töitä.

Enemmän käsitöitä

Käsitöitä on liian vähän viikossa, koska työt jäävät aina kesken. Joskus tavarat häviävät, eikä niitä löydy koko päivän aikana. Ja kun odottaa apua niin siinäkin kestää. Työ jää välillä samaan malliin mitä se oli tunnin alussakin. Ja kun on sairaana jää yleensä jälkeen käsitöissä. Jos käsitöitä olisi neljä tuntia viikossa, kerkeäisi pysyä aikataulun mukana.

Recipes

cocolatecake

1cup darkcocolate
0.5 cup margarine
2-2 1/2 cups sugar
3 eggs
2 cups flour
1 cup cocoa
1tsp baking power

Mase you need:
Mate the cocolate. Beat the margarine and sugar. Add eggs. Add the flour,cocoa and baking power.Add the cocolate. Bake in the oven175 C 35min.

Lamingtons

Tekijä: Anna Toivar
To make the cake , you need:

½ cup of butter
3 eggs
a pinch of salt
3/4 of a cup of sugar
1 ½ cups of flour
2 teaspoons of beaking poweder
½ cuo of milk

To make the icing, you need:

2 cups of icing sugar
1 big taplespoon of butten
1/3 of a cup of cocoa
1 teaspoon of vanilla
3 cups of coconut flakes
4 tablespoon of boiling hot wather
½ cup of milk

To make the cace:

1. Beat the butter and sugar together for about 8 minutes.
2. Mix in the eggs, vanilla , milk, baking powder and flour.
3. Pour the mixture into a greased square baking tray
Bake in the oven (180 C) for 30 minutes.
4. Let the cake cool for 30 minutes and cut in into squares.

To make the icing:

1. Mix all of the ingredients for thr icing, except the coconut, in a bowl.
2. Add boiling water and stir to make a thin paste.
3. Spread the paste on the square pieces.
4. Roll the pieces in the coconut flakes.
5. Leave the lamingtons in the fridge for at least a couple of hours.



Sandwich

-toastbread
-Butter
-Cheese or what ever you want
-salad
- grill the bread
- 5 min
-Then add salt, pepper and ketchup
- Then you can eat it. If you want add decorations you can.

White chocolate and domino- biscuit cake/ Siiri

White chocolate and domino- biscuit cake

Base you need:

- one package a vanilla domino- biscuit

- 50-100 gram melted butter

Filling you need:

- 130 gram white chocolate

- 200 gram cream cheese

- four gelatines ( soften in cold water) or two teaspoon gelatin powder

- one package stiff whipped vanillagravy ( flora vanilla)

When you make a base for:

  1. to crush domino- biscuit and stir melted butter
  2. Cuts greaseproof paper dish`s to the bottom and press the domino- biscuit crush above the greaseproof paper.
  3. wing the fridge wait for the filling manufacturing.

When you make a filling for:

  1. Melt white chocolate. Stir chocolate , cream cheese and stiff whipped vanillagravy.
  2. If you use gelatines, melt it with a small amount of very hot water ( about two tablespoon) and pour it in to filling .
  3. Mix very well and pour filling above a base.
  4. Put the cake in the fridge.Let it cool at least four hour.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä