KESKIAIKA

Taidemusiikin aikakausia: keskiaika

Länsimainen taidemusiikki voidaan jakaa aikakausiin. Tällä sivulla tutustut musiikin näkökulmasta keskiaikaan (noin vuodet 400-1400).



Keskiajalla musiikki oli selvästi jakautunut kahteen eri tyyliin: maallinen musiikki ja kirkollinen musiikki. 

Kirkollinen musiikki oli pääasiassa laulettua musiikkia. Kirkossa ei saanut käyttää soittimia, koska soittimien katsottiin olevan sidoksissa maalliseen hauskanpitoon kuten tanssimiseen. Myöhemmin keskiajalla urut hyväksyttiin kirkon soittimeksi - ja nykyäänhän kirkoissa voidaan musisoida vaikka bändisoittimien voimin! Kirkoissa kuultua yksiäänistä kirkkolaulua kutsuttiin gregoriaaniseksi lauluksi. Se sai nimensä paavi Gregorius Suuren mukaan. Musiikki oli tärkeä osa kirkon toimituksia ja se kuului ylhäisön eli "paremman väen" ajanvietteeksi, mutta myös "rahvaan" eli tavallisemman väen keskuudessa harrastettiin musiikkia.

Voit käydä kuuntelemassa gregoriaanista kirkkolaulua tästä: Näyte gregoriaanisesta kirkkolaulusta (Youtube)

Maallinen musiikki oli sitä "tavallisemman väen" musiikkia. Maaseudulla kierteli opiskelijoita ja niin sanottuja trubaduureja eli kierteleviä muusikoita, jotka keksivät ja esittivät lauluja rakkaudesta ja mielenkiintoisista tapahtumista. Maallisessa musiikissa käytettiin erilaisia soittimia.

Keskiajan soittimia olivat mm.
  • nokkahuilu (kyllä, tämä koulusta monelle tuttu soitin on lähtöisin jo keskiajalta!)
  • erilaiset lyömäsoittimet (esim. kehärummun ja tamburiinin kaltaiset soittimet)
  • trumpetti
  • luuttu (kielisoitin)
  • viulun esi-isät (viulu kehittyi nykyisenkaltaiseksi viuluksi vasta myöhemmin)

Maalliseen musiikkiin ja ihmisten yhteiseen ilonpitoon liittyi keskiajalla vahvasti myös tanssiminen.


TEHTÄVÄ: 

Nyt on aika opetella keskiaikainen tanssi! Tämä tanssi on saattanut tulla sinulle tutuksi jo koulussa musiikkiliikunnan tunnilla, joten video on silloin hyvä apuväline tanssin muistelemiseen. Jos tanssi taas on sinulle ennestään vieras, pääset oppimaan jotain ihan uutta! Tanssi toimii hyvänä taukojumppana, joten heittäydy siis nyt tanssin pyörteisiin - se ei ole yhtään noloa! 

HUOM! Videon alussa kerrotaan vastaus myös edellisen Musaopen niksinurkan tehtävän kuva-arvoitukseen! Jos siis tehtävä on sinulla vielä tekemättä, kelaa video suoraan kohtaan 00:45. (Voit myös palata edellisen videon pariin, tehdä tehtävän ja palata sen jälkeen tanssiharjoitusten pariin.)



(Lähteet: Musicdrivein, Musiikin aika 5-6, Pixabay)