EP-24_1 (Johannan torstain ryhmä)

Opintojakson itsearvioinnit tänne, kiitos! (näkyy vain Johannalle)

Palauta tänne sanallinen ja numeerinen itsearviointisi opintojaksosta. Itsearvioinnin palautus on merkkkinä siitä, että PROPesi on arvioitavissa. Itsearvioinnin tulee olla palautettuna 10.6. mennessä, mikäli haluat suorituksen rekisteriin kesäkuussa. Voit palauttaa PROpen ja itsearvioinnin myöhemminkin, tällöin suoritus arvioidaan kuukauden sisällä palautuksesta, suoritus kirjataan palautuspäivälle. Mikäli palautat työsi 10.6. jälkeen, ilmoita palautuksesta s-postitse Johannalle.

Erinomainen 5: Pystyn kriittisesti reflektoimaan ja erittelemään oppimaani opintojaksolla: Tunnistan ja pystyn erittelemään oppiaineita kohtaan omaksumiani asenteita ja valmiuksia. Tunnistan opetussuunnitelman perusteiden linjauksia sekä oppiaineiden pedagogiikkaan liittyviä erilaisia valintoja (esim. ideologisia ja poliittisia). Hahmotan monipuolisesti oppiaineiden ominaispiirteitä ja yhtäläisyyksiä geneeristen taitojen kehittämisessä ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Tiedostan aistihavaintojen, toiminnan ja oppimistapojen sekä oppimisympäristöjen merkityksen oppimisessa ja pystyn soveltamaan tietoani opintojakson oppimistehtävissä ja -tilanteissa. Pystyn erittelemään omaa ajatteluani sekä vahvuuksiani ja kehittämistarpeitani opettajuuden ydinosaamialueiden näkökulmasta lähdemateriaalia hyödyntäen.

Kiitettävä 4: Pystyn reflektoimaan ja erittelemään analyyttisesti oppimaani opintojaksolla: Tunnistan ja pystyn erittelemään oppiaineita kohtaan omaksumiani asenteita ja valmiuksia. Tunnistan opetussuunnitelman perusteiden linjauksia sekä oppiaineiden pedagogiikkaan liittyviä erilaisia valintoja (esim. ideologisia ja poliittisia). Hahmotan hyvin eri oppiaineiden ominaispiirteitä ja yhtäläisyyksiä geneeristen taitojen kehittämisessä ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Tiedostan aistihavaintojen, toiminnan ja oppimistapojen sekä oppimisympäristöjen merkityksen oppimisessa ja pystyn soveltamaan tietoani jossain määrin opintojakson oppimistehtävissä ja -tilanteissa. Pystyn erittelemään omaa ajatteluani sekä vahvuuksiani ja kehittämistarpeitani opettajuuden ydinosaamialueiden näkökulmasta lähdemateriaalia hyödyntäen.

Hyvä 3: Pystyn reflektoimaan ja erittelemään analyyttisesti oppimaani opintojaksolla: Tunnistan ja pystyn erittelemään oppiaineita kohtaan omaksumiani asenteita ja valmiuksia. Tunnistan opetussuunnitelman perusteiden linjauksia sekä oppiaineiden pedagogiikkaan liittyviä erilaisia valintoja (esim. ideologisia ja poliittisia). Hahmotan hyvin eri oppiaineiden ominaispiirteitä ja yhtäläisyyksiä geneeristen taitojen kehittämisessä ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Tiedostan aistihavaintojen, toiminnan ja oppimistapojen sekä oppimisympäristöjen merkityksen oppimisessa ja pystyn soveltamaan tietoani jossain määrin opintojakson oppimistehtävissä ja -tilanteissa. Joiltakin osin osaamiseni ei tavoita arvosanan 4 kriteereitä.

Tyydyttävä 2: Pystyn kuvaamaan omaa oppimistani opintojaksolla: Tunnistan jossain määrin oppiaineita kohtaan omaksumiani asenteita ja valmiuksia. Hahmotan joitakin eri oppiaineiden ominaispiirteitä ja yhtäläisyyksiä sekä tunnistan joitakin opetussuunnitelman perusteiden linjauksia sekä oppiaineiden pedagogiikkaan liittyviä erilaisia valintoja (esim. ideologisia ja poliittisia). Tiedostan aistihavaintojen, toiminnan ja oppimistapojen sekä oppimisympäristöjen merkityksen oppimisessa.

Välttävä 1: Tunnistan jossain määrin oppiaineita kohtaan omaksumiani asenteita ja valmiuksia. Hahmotan eri oppiaineiden yhtäläisyyksiä ja eroja ja tiedän jotakin oppiaineiden ideologisista ja poliittisista sidoksista. Pystyn kuvaamaan omaa oppimistani.

Hylätty 0: Osaamiseni ei täytä arvosanan 1 kriteereitä.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Ryhmämuistio kielitietoisen koulun Alakoulun ylli -tehtävään

Pienryhmätyöskentely (6 ryhmää) Pohtikaa kielitietoisuutta alakoulun yllin oppitunnilla Monikielisen oppijan matkassa - sivuston avulla https://monikielisenoppijanmatkassa.fi/kielitietoisuus-eri-tiedonaloilla/oppikirjatekstit/alakoulun-ylli/
Jokaiselle ryhmälle valitaan yksi sivuston tehtävistä 
  •  ryhmä 1 ja 4 = kohdat I-II, ryhmä 2 ja 5 = kohta III, ryhmä 3 ja 6 = kohta IV 
  • Ryhmät pohtivat sivuston tehtäviä yhdessä ja pyrkivät löytämään näihin sopivat vastaukset sekä pohtimaan tehtävää kielitietoisesta näkökulmasta. Kirjatkaa ajatuksia oman POMryhmän ryhmämuistioon 
Lopuksi jokainen ryhmä kertoo tiivistetysti muille tehtävästään, siihen pohtimistaan ratkaisuistaan ja siitä, minkälaisia ajatuksia tämä tehtävä herätti liittyen kielitietoiseen opettamiseen ja opettamiseen ylipäätään.

Kohdat I ja II (ryhmät 1 ja 4)
1a. Sopeutua, pakkanen, ravinto. Liittyvät olennaisesti kappaleen aiheeseen.
b. Kestää, sopeutua, enemmän.

2. Mikä vaihtoehdoista on esitetylle sanalle parempi määritelmä

Kohta III (ryhmät 2 ja 5)
  • "ovat syöneet vatsansa täyteen jo syksyllä", "paksu rasvakerros", "linnut saavat lämpimän höyhenpeitteen" 
  •  Kuvien avulla ymmärrystä: Kuvien avulla näkee millaista ravintoa eläimet syövät talvella, millaisia eläimiä talvella on hereillä, miten ravintoa hankitaan (orava kerää ravintoa maasta), linnun talvipeitteestä kuva (suojautuminen kylmältä)

29 kappaleesta: Kuvien ja väliotsikoiden perusteella voi jo päätellä sisällön olevan eläinten erilaisista talvehtimis- ja ruoanhankintatavoista.
Oppilasta ohjaisin kuvien kautta ymmärtämään tekstin kontekstia ja sisältöä
Pilkkimiskuva luo kuvan että kaikki suomalaiset pilkkii. Kuvat luovat yleisesti kuvan että kaikki suomen talvet olisivat lumisia ja muuttumattomia.

Kohta  IV (ryhmät 3 ja 6)
  • Oppilas yhdistää kuvan eläimet itselleen tuttuihin ja samankaltaisiin eläimiin, esim. lumikko voi hypellä lumessa kuin delfiini vedessä
  • havainnollistaa eläinten oikeaa kokoa esimerkiksi täytettyjen eläinten avulla tai piirtämällä pahville eläimet oikean kokoisena. Palokärki ei ole jäniksen kokoinen jne. 
  • "Jänis on sama kuin kani" -> käsitellään eläimiä yksilöinä ja kerrotaan että niillä on erilaisia tapoja ja tarpeita, sekä miten talvi vaikuttaa niihin (esim. kuva jäniksestä kesällä ja talvella)
  • oikeasti eläimet eivät ole luonnossa noin pienellä alueella yhdessä, eivätkä noin lähellä ihmisiä
  • Lähdetään ulos oikeasti
  • Lapset leikkii lumessa
  • koko konsepti esimerkiksi lumesta
  • Käydään läpi lumisanastoa, koska kaikissa kielissä ei ole samalla tavalla sanoja esim. lumen eri olomuodoille






Ideoita ja harjoituksia kriittisen ajattelun edistämiseen koulussa

Opettaja poimii eri medioista tekstinpätkiä (esim ylen sivut, vauva.fi, jodel). Oppilaat miettii esimerkiksi kirjoitusasun perusteella luotettavuutta ja uskottavuutta. Paljastetaan lähteet ja kirjoittajat ja mietitään onko niillä vaikutusta tekstien uskottavuuteen.

Samasta aiheesta, mutta eri lähteistä kerätään uutisia. Oppilaat jaetaan ryhmiin ja yksi ryhmä tututustuu esim. Ylen uutiseen, toinen Tiktok-videoon jne. Lopuksi keskustellaan, miten tietoa esitettiin ja, mihin se perustui. Avaisi subjektiivisuutta ja objektiivisuutta tiedon taustalta.

Millaisen kuvan eri auktoriteetit esim. kansanedustajat antavat itsestään eri media-alustoilla? Tutustutaan eri henkilöihin eri medioissa.

Käydään väittely aiheesta x, jossa oppilaille annetaan roolit ja ovatko he aihetta vastaan vai sen puolesta

Laitetaan oppilaat tekemään ryhmissä esitelmät esim. maanviljelystä ja osalle ryhmistä annetaan oikeita lähteitä ja osalle opettajan tekemiä feikkilähteitä. Esitelmien jälkeen oppilaiden pitää miettiä, mitä sisältöä esitelmissä oli ja pohtia lähteiden luotettavuutta

Kuviksessa mietitään onko teos tekoälyn vai ihmisen tekemä

Laitetaan oppilaat keksimään valeuutisia, tavoitteena saada oppilaat ymmärtämään kuinka helppoa niiden kirjoittaminen on

Harjotteita tai keskustelua oppimateriaalin ulkopuolelta jota verrataan koulun materiaaleihin eli rohkaistaan ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.

Historiantunnilla opettaja kertoo lyhyen tarinan. Oppilaat jaetaan ryhmiin ja ohjataan muuttamaan tietty määrä sanoja tarinasta. 
Kerrotaan uudet versiot tarinoista ja tarkastellaan miten paljon tarina muuttuu eri sanojen myötä.




Ideoita laaja-alaisen osaamisen käsittelyyn koulussa

Linkki opsuun https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/perusopetus/419550/tekstikappale/426528

1. Ajattelu ja oppimaan oppiminen 
-Roolileikit/väittelyt/keskustelut: politiikka
-Tutkimusprojekti, jossa ohjattua ryhmätyön tekoa, tavoitteiden ja arvioinnin harjoittelua
-Yliopistotason asioita/taitoja suhteutettuna peruskouluun: opiskelustrategiat, kaikki oppii kaikilla tavoilla -ajatus
-Joka tunnilla käytävä yhteinen, avoin keskustelu kyseessä olevasta aiheesta, mahdollisuus mennä oppiainerajojen yli

2. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
- Kulttuurimessut, joissa yhdistyy eri oppiaineiden sisältöjä. Pienryhmissä esitellään eri maiden kulttuurisia ominaispiirteitä. Etenkin yläkouluikäisille voisi sisällyttää ennakkoluulojen rakentumista ja niiden vähentämistä. 
- Näytelmä, jossa tulisi ilmi erilaisia suomalaisia kulttuurisia tai sosio-ekonomisia taustoja

3. Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot 
-yhteiskuntasimulaattori (luokkahuoneet ovat erilaisia rakennuksia, esim. kirjasto, paloasema, oppilailla eri rooleja ja ammatteja)
-oman yrityksen suunnittelu ja siihen liittyvät raha-asiat, mainonta, brändäys, mistä maasta tuotteet hankitaan jne. 
-luokkien sekottaminen ylipäätään 
-unelmien arkipäivä (ajankäyttö, rutiinit)
-yläasteelta, esim. 8. luokalta, osoitetaan koulukaverit 1. luokkalaisille ja päivän/viikon ajan yläastelaiset liikkuvat ykkösten mukana koulunkäyntiä ohjaten ja tukien. Voi olla myös pitempiaikaisempi yhteistyö
4. Monilukutaito
- Historialliset tekstit, tietotekstit (maantieto, kemia, biologia), tarinat erilaisten ihmisten näkökulmista (uskonto, kulttuurit, elämänkatsomukset), kirjallisuus, uutiset, kannanotot, videot, dokumentit, somevideot, pelit (pelien tarinat), podcastit, lehdet, päiväkirja, sarjakuvat, fakta ja fiktio, kuvitteelliset tarinat (mytologiat, kaunokirjallisuus), runot ja lyriikka; näitä voi yhdistellä eri oppiaineissa 
- luetaan, tutkitaan, arvioidaan ja tuotetaan erilaisia tekstejä ja mediasisältöjä

5. Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen 
-Kriittinen lukutaito (äidinkieli, yhteiskuntaoppi) Opetetaan tiedon alkuperää ja sisältöä katsomaan kriittisesti. Kuinka helppoa väärän tiedon levittäminen on? 
-Musiikin tunneilla tuotetaan musiikkiin liittyviä mediasisältöjä.
-Työn haun ja erilaisten hakemusten opettelu (opo, äidinkieli ja yhteiskuntaoppi)
-Harjoittelu cv, jonka avulla omien vahvuuksien tunnistaminen (kuvis, äikkä, opo, yh)
-Thinglink esim. pelien tekeminen ja niillä kertaaminen 
-Koodaaminen (matikka)


6. Työelämätaidot ja yrittäjyys
- yrityskylä (työnhakuprosessi jne.)
-opo (mitä haluat olla isona jne.)
-kielien opiskelussa monet eri sanastot
-yhteistyössä monien aineiden kanssa esim. yrityksen rakentaminen: yhteiskuntaoppi suunnittelu, kuvis logo, bilsa ja mantsa kuljetus, uskonto eettisyys, kielet kansainvälisyys, fysiikka kemia päästöt
7. Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
- varjovaalit
- oppilaskunnan hallitus
- kestävä kehitys: biologia+kotitalous

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä