KTKP020

Tervetuloa opintojaksolle!

Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija   
  • hahmottaa, miten kasvatus ilmenee yhtäältä yhteiskunnallisten rakenteiden ja käytänteiden osana ja toisaalta niitä muuttavana voimana
  • osaa tarkastella kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöitä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta hyödyntäen kasvatussosiologian käsitteitä  
  • osaa eritellä kasvatuskäytänteiden ja lapsuudessa, nuoruudessa ja aikuisuudessa tapahtuneiden kulttuuristen muutosten yhteyksiä.  
Sisällöt
  • kasvatus- ja koulutusinstituutiot ja -järjestelmät ja niiden muutos 
  • kasvatuksen ja koulutuksen suhde valtarakenteisiin, kulttuureihin ja ideologioihin 
  • kasvatuskäytänteet ja lapsuudessa, nuoruudessa, perheessä sekä työelämässä tapahtuneet kulttuuriset muutokset 
  • keskeisiä käsitteitä: yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo, inkluusio, osallisuus, moninaisuus, toiseus, eriarvoistuminen, sukupuolistunut väkivalta 

Opintojakson suorittaminen:
  • Tiedekunnan yhteiset luennot (polkuavain: traditio), jotka katsotaan tallenteina, suurryhmä- ja opehuonetapaamiset
  • Yksilötehtävät: Norminrikkomistehtävä, Propen työstäminen
  • Ryhmätehtävä: Megatrenditehtävä opehuoneissa 
Tehtävien ohjeistukset: https://peda.net/id/dcf54cb8d86

Opintojakson kirjallisuus:

  • Antikainen, A. & Rinne, R. & Koski, L. 2013. Kasvatussosiologia. Jyväskylä: PS-kustannus. (soveltuvin osin)
  • Englanninkielinen tieteellinen artikkeli joko Lanas, Maija & Kiilakoski, Tomi (2014) Growing pains: teacher becoming a transformative agent. Pedagogy, Culture & Society, 21(3), 343-360. (saatavilla: https://hairikot.files.wordpress.com/2019/05/growing-pains_postprint.pdf) tai opehuoneen vetäjän kanssa sovittu artikkeli teematehtävään liittyen
  • Lisäksi muuta kirjallisuutta ja materiaalia opetusohjelmassa tarkennettavalla tavalla.   

 

Megatrenditehtävän ennakkomateriaalit

Palauttakaa tänne megatrenditehtävän ennakkomateriaalit niin, että muut voivat tutustua siihen etukäteen
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Megatrenditehtävä

Lisätkää nimenne sen megatrendin alle, joka kiinnostaa eniten. Yhteen ryhmään voi tulla 4 henkilöä

Kestävyys

Demokratia ja tasa-arvo


Moninaisuus ja sen ymmärtäminen

Digitalisaatio/erilaiset oppimisympäristöt/koulukulttuurit
Aleksandra 
Katariina
Emma
Aarni

Globalisaatio
Altti
Alisa
Aleksi
Kristian
Iiris

Kulutuskäyttäytyminen

Suorituskeskeisyys
Jonna
Heikki
Helen
Henri

Valta ja vallankäyttö
Pekko
Aurora
Manja
Miro

Propen ja itsearvioinnin palautus 31.3.2024 mennessä

Kun kaikki opintojakson tehtävät (norminrikkomistehtävä, teematehtävän materiaalit, PROpe, ryhmätyön itsearviointi) ovat valmiina, arvioi oppimistavoitteesi täyttymistä ja PROpe-työskentelyäsi oheisten arviointikriteerien avulla. Anna numeerinen arvio ja perustele ehdotuksesi. Liitä itsearviointisi osaksi propeasi ja palauta linkki propeesi tähän kansioon.

Muistattehan, että PROpessa tulee kirjallisuuden lisäksi näkyä jälkiä myös kurssin suurryhmistä ja tiedekunnan yhteisistä luennoista. PROpessa keskitytään erityisesti yhteisölliseen ja yhteiskunnalliseen ydinosaamisalueeseen.

ITSEARVIOINTIKRITEERIT: OPPIMISTAVOITTEIDEN TÄYTTYMINEN JA PROPE-TYÖSKENTELY

Erinomainen 5:

Toimintani opintojaksolla: Osallistumiseni ryhmässä on ollut erittäin aktiivista, toisia kunnioittavaa ja osallistavaa. Osallistumistapani ovat monipuolisia ja joustavia. Olen esimerkiksi tuonut omia ajatuksiani esiin ja syventänyt keskustelua erilaisilla näkökulmilla. Olen rohkaissut usein muita osallistumaan esimerkiksi kysymällä kysymyksiä. Olen valmistautunut tapaamisiin tekemällä annetut tehtävät syvällisesti ja ajallaan.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn kriittisesti reflektoimaan ja erittelemään oppimaani opintojaksolla. Tunnistan ja pystyn erittelemään, miten kasvatus ilmenee sekä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä että niitä muuttavana voimana. Osaan tunnistaa ja eritellä myös kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä. Pystyn erittelemään syvällisesti omaa ajatteluani sekä vahvuuksiani ja kehittämistarpeitani valittujen opettajuuden ydinosaamialueiden näkökulmasta lähdemateriaalia (luennot ja kirjallisuus) hyödyntäen. Osaan tarkastella PROpessa valitsemiani kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöitä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta täsmällisesti ja osuvasti. Päätelmät ovat oivaltavia, ja ne on perusteltu vakuuttavasti kirjallisuuden, luentojen ja arkielämän kokemusten avulla. Käsitteet on valittu asiantuntevasti ja niitä on käytetty asianmukaisesti pohdintaan ja tulkintaan.

Kiitettävä 4:

Toimintani opintojaksolla: Osallistumiseni ryhmässä on ollut hyvin aktiivista ja toisia kunnioittavaa ja osallistumistapani ovat monipuolisia. Olen esimerkiksi tuonut omia ajatuksiani esiin usein ja toisinaan rohkaissut muita osallistumaan esimerkiksi kysymällä kysymyksiä. Olen valmistautunut tapaamisiin tekemällä annetut tehtävät huolellisesti ja ajallaan.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn reflektoimaan ja erittelemään analyyttisesti oppimaani opintojaksolla. Tunnistan ja pystyn erittelemään, miten kasvatus ilmenee sekä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä että niitä muuttavana voimana. Osaan tunnistaa ja eritellä myös kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä. PROpessa olen nostanut esille keskeisiä havaintoja kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöistä ja tarkastellut niitä yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesta näkökulmasta osuvasti sekä osoittanut yhtymäkohtia kirjallisuuteen ja luentojen sisältöihin. Päätelmiä on perusteltu vakuuttavasti kirjallisuuden, arkielämän havaintojen ja opintojakson sisältöjen avulla. Käsitteitä on käytetty asianmukaisesti pohdintaan ja tulkintaan.

Hyvä 3:

Toimintani opintojaksolla: Osallistumiseni ryhmässä on ollut aktiivista ja toisia kunnioittavaa, mutta osallistumistavoissani on vielä monipuolistamisen varaa. Olen esimerkiksi tuonut omia ajatuksiani esiin usein, mutta en ole välttämättä rohkaissut toisia osallistumaan keskusteluun. Olen valmistautunut tapaamisiin tekemällä annetut tehtävät huolellisesti ja ajallaan.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn reflektoimaan ja erittelemään analyyttisesti oppimaani. Tunnistan ja pystyn erittelemään, miten kasvatus ilmenee sekä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä että niitä muuttavana voimana. Osaan myös tunnistaa kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä. PROpessa olen nostanut esille havaintoja kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöistä ja tarkastellut niitä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta sekä osoittanut yhtymäkohtia kirjallisuuteen ja luentojen sisältöihin. Päätelmiä olen perustellut kirjallisuuden, arkielämän havaintojen ja opintojakson sisältöjen avulla. Peruskäsitteitä on käytetty pohdintaan ja tulkintaan. Joiltakin osin osaamiseni ei tavoita arvosanan 4 kriteereitä.

Tyydyttävä 2:

Toimintani opintojaksolla: Osallistumiseni ryhmässä on ollut pääosin toisia kunnioittavaa. Olen osallistunut pääasiassa kuuntelemalla ja tuonut omia ajatuksiani esiin toisinaan, mutten ole rohkaissut toisia osallistumaan keskusteluun. Olen valmistautunut tapaamisiin tekemällä annetut tehtävät ajallaan.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn kuvaamaan omaa oppimistani opintojaksolla. Tunnistan jossain määrin, miten kasvatus ilmenee sekä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä että niitä muuttavana voimana sekä kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä. PROpessa olen nostanut esiin joitain kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöitä, mutta niiden tarkastelu yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta on epätarkkaa. Päätelmiä on perusteltu löyhästi kirjallisuuden, havaintojen tai luentojen sisältöjen avulla. Peruskäsitteiden käyttö on puutteellista.

Välttävä 1:

Toimintani opintojaksolla: Olen osallistunut opintojakson työskentelyyn lähinnä olemalla paikalla ja kuuntelemalla. Olen osallistunut keskusteluun toisinaan pienryhmissä tuomalla omia ajatuksiani esiin. Olen valmistautunut tapaamisiin useimmiten tekemällä annetut tehtävät.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn kuvaamaan omaa oppimistani. Kasvatuksen ja koulutuksen ilmenemistä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä ja niitä muuttavana voimana sekä kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä koskevat havainnot ovat epätarkkoja tai irrallisia. Päätelmiä on esitetty ilman luentojen kirjallisuutta tai sisältöjä. Kirjallisuuden ymmärtämisessä ja käytössä on puutteita. Peruskäsitteitä ei ole käytetty.

Hylätty 0:

Arvosanan 1 kriteerit eivät täyty.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Megatrendiryhmien itsearvioinnit, palautus viimeistään 31.3.2024

Jokainen teemaryhmä kokoontuu vielä (sähköpostilla tai livenä) ja ehdottaa itselleen arvosanaa ja perustelee ehdotuksensa.

Huom! Kaikilla tiimin jäsenillä ei välttämättä tarvitse olla sama arvosana esimerkiksi tilanteessa, jossa joku on ehtinyt paneutua tehtävään muita enemmän.

TEEMATEHTÄVÄN RYHMÄTYÖSKENTELYN ARVIOINTIKRITEERIT

Teemaan perehtyminen ja taustatiedon (kirjallisuus, luennot) soveltaminen ja oma ajattelu:

5 erinomainen:

Ryhmä on perehtynyt teemaan syvällisesti ja/tai monipuolisesti ja rajannut materiaalin erinomaisesti suhteessa teemaan. Valittuja käsitteitä avataan muille ja niitä käytetään asiantuntevasti.
Ryhmän ymmärrys teemasta ilmenee perusteltujen ja oivaltavien esimerkkien ja pohdintojen avulla. Taustatiedosta (kirjallisuus ja luennot) on nostettu esille oivaltavia näkökulmia ja ryhmä perustelee pohdintojaan taustatiedolla.

3 hyvä

Ryhmä on perehtynyt teemaan hyvin sekä rajannut materiaalin toimivalla tavalla. Valittuja käsitteitä avataan ja käytetään hyvin. Ryhmän ymmärrys teemasta ilmenee esityksessä esimerkkien ja pohdintojen avulla. Taustatieto (kirjallisuus ja luennot) kytkeytyy esimerkkeihin ja pohdintoihin (esim. perusteluina). Teeman ymmärtämisessä, taustatiedon soveltamisessa, ymmärryksen jakamisessa muille tai perusteluissa on joitakin laadullisia ja/tai määrällisiä puutteita.

1 välttävä:

Ryhmä on perehtynyt teemaan pinnallisesti, esimerkiksi lähinnä kirjallisuutta referoiden tai pelkkiin omiin kokemuksiin nojaten. Käsitteitä ei ole käytetty. Ryhmällä on huomattavia puutteita aiheen rajaamisessa. Ryhmän ymmärrys teemasta ei juuri välity esityksessä.


Pyrkimys oman ja toisten ajattelun ja osaamisen uudistamiseen ja syventämiseen:

5 erinomainen:

Toteutuksessa näkyy jokin erinomaisen tuore/oivaltava näkökulma teemaan. Ryhmällä on oivaltavia ja perusteltuja ajatuksia siitä, kuinka teemaa tulisi toteuttaa ja/tai kehittää koulussa. Nämä ajatukset välittyvät esityksessä erinomaisesti. Erilaisia näkökulmia käsitellään monipuolisesti, ja käsittelytapa aktivoi oppijaa mukaan pohdintaan.

3 hyvä:

Ryhmä tuo esille oivaltavia ajatuksia siitä, kuinka teemaa tulisi toteuttaa ja/tai kehittää koulussa. Erilaisia näkökulmia käsitellään melko monipuolisesti. Käsittelytapa aktivoi oppijoita mukaan pohdintaan. Perusteluissa tai osallistujen ajatusten aktivoimisessa ryhmä toimii pääosin hyvin mutta joissakin osioissa voi olla kehittävää.

1 välttävä:

Pyrkimys oman ja toisten ja ymmärryksen laajentamiseen on heikko. Ryhmän mahdollinen näkemys siitä, kuinka teemaa tulisi toteuttaa ja/tai kehittää koulussa, ei välity kunnolla. Käsittelytapa ei aktivoi oppijoita pohtimaan.

Esitys:

5 erinomainen

Sisältöjen valinta, käsittelytapa ja havainnollistaminen tukevat oppimista ja motivoivat oppijaa. Esitys on avoin oppijan osallistumiselle ja kannustaa pohtimaan.

3 hyvä

Sisältöjen valinta, käsittelytapa ja havainnollistaminen tukevat oppimista ja motivoivat oppijaa osin. Esitys kannustaa osin osallistujia aktiiviseen vuorovaikutukseen.

1 välttävä

Sisältöjen valinta, käsittelytapa ja havainnollistaminen ovat epätarkoituksenmukaisia tai ne motivoivat heikosti oppijaa. Esitys välittää vain tietoa eikä kannusta vuorovaikutuksen.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.