Vuosien varrelta 1998-2020

Maailman perintöopetusta Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa 1998-2020

UNESCO oppilaitoksen Maailman perintöopetusta Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa

OKL on UNESCO -oppilaitos 1980-luvulta alkaen. UNESCO:n teemoja ja tavoitteita on opiskeltu OKL:n omissa opinnoissa ja yhteisopiskelua on ollut Jyväskylän ja lähialueiden UNESCO-koulujen kanssa, jolloin opiskelijat ovat olleet mukana  suunnittelemassa tapahtumaa  ja ohjanneet koululaisia. Koulujen opettajat tapaavat usean kerran vuodessa ja yhteistä toimintaa kehitellään valtakunnallisten vuositapaamisten innoittamista teemoista tai oman alueen tarjoamista aiheista. Unescon teemojen ja arvojen liittäminen koulun jokapäiväiseen toimintaan edellyttää sisältöihin paneutumista ja menetelmien kehittämistä. Maailmanperintökohteisiin tutustuminen on kaikenikäisille osallistujille palkitsevaa ja 2000-luvun alusta digitaalisten verkkoalustojen kehittely on osaltaan helpottanut yhteistyötä niin kotimaistakuin kansainvälitäkin yhteistyötä, 2011 loimme ja opettelimme Jyväskylän UNESCO-koulujen oman sivuston käyttöä.

 

Kirkolla kohdataan

9.10.1998 Asp - koulujen teemapäivä, mukana Patajärven, Keltinmäen ja Voionmaan koulut, Normaali koulu, Lyseon lukio ja OKL. OKL:n Juliet opiskelijat valmistautuivat projektiin vierailemalla Rauman, Suomenlinnan, Verlan ja Petäjäveden maailmanperintökohteissa. Koululaisten tekemistä piirroksista, maalauksista ja valokuvista koottiin näyttely Jyväskylän kaupungin kirjastoon, ja siitä rakennettiin Keski-Suomen museoon lainattava kiertonäyttelyn keväällä 1999. 

Opiskelijoiden kuvausprojektit Petäjäveden kirkosta 1999-2000 - video, mu-va valokuva-albumi

Lapsuuden rakennettu ympäristö 2000-2001 Ympäristökasvatuksen teoria ja menetelmät

Ympäristömme 2001, projektit Asp-kouluissa näyttely Keski-Suomen museossa 16.2. - 18.3.2001, jonka jälkeen työt lähetettiin näyttelyyn Riikaan elokuussa. Videot Patajärven ja Voionmaan kouluilta.

Meidän koulu 2000-2002  - Normaalikoulun ja sen toiminnan dokumentointia, ennen koulun siirtymistä Aallon suunnittelemasta koulurakennuksesta uuteen Syli-rakennukseen. Opiskelijoiden opastukset Kampusalueella, yhteistyössä yliopiston kulttuurihistoriallisen museon kanssa.

European Heritage Education EHP 2001-2003 osin EU-rahoitteiset IP- kurssit: Englannissa (Bath), Norjassa, (Trondheim), Belgiassa (Torhout ) ja Suomessa (Jyväskylä). Opiskelijoita myös Espanjasta, jossa pidettiin suunnittelutapaamiset. Dokumentointi Peda.net verkkolehti European Heritage -web magazine.

 

Jyväskylän yliopiston ensimmäisen UNESCO-professorin, Johanna Lesosen organisoima UNESCON Intercultural Education –konferenssi Jyväskylässä 15. – 18.6.2003 - Suomalaiset koululaiset lähettivät rauha-aiheisia töitää, joista koottiin taidenäyttely Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa

 

Markkinoilta marketteihin 2002-2003. Asp-kouluilla tehdyt projektit ja yhteisnäyttely Keski-Suomen museossa.

 

Opintoretki ja leirikoulu Juukaan ja Murtovaaraan talomuseoon 35 ov kuvataiteen opiskelijoiden kanssa keväällä 2003


World Heritage Education WHE -kurssit, Argonauts-, Erasmusvaihto- ja OKL-opiskelijat 2004- 2005

 

WHE – kurssi Erasmusvaihto-opiskelijoiden kanssa kevät 2006 kouluvierailut Patajärvellä, Keltinmäen koululla ja Norssille – WEB-magazine peda.net verkkolehti


Finnish - Norwegian World Heritage Education Project 2007 
Trondheimin Sör Trondelag Colligen viimeisen vuosikurssin opiskelijat vierailivat talvella Jyväskylässä ja Petäjävedellä ja jyväskyläläiset 2 vsk Juliet opiskelijat tekivät keväällä retken Trondheimiin ja Rörosiin. Artikkelit WHE-web-magazine.

Suomi 90 vuotta – Tervehdys tulevaisuuteen Jyvässeudun UNESCO-koulujen yhteisnäyttely Keski-Suomen museon ala-aulassa 30.11.2007 – 1.1.2008. OKL-opiskelijat ohjasivat syksyllä kouluissa ja auttoivat näyttelyn ripustamisessa ja avajaisohjelman musiikiss

Kulttuuri ja kasvatus 2008 vaihto-opiskelijoiden ja suomalsiten opiskelijoiden yhteinen kurssi.

Lapsen oikeudet 2009 - YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 50 -vuotisjuhlakulkue Jyväskylän ASP koululaisten ja muiden osallistujien kanssa ja ohjelmallinen juhla Kolmikulmassa.

Yhteiset tavoitteet Jyväskylän seudeun UNESCO-koulujen toiminnalle 2011 -2012 

Jyväskylän ASP
-koulujen yhteiset verkkosivut luotiin peda.nettiin vuonna 2011 ja opeteltiin käyttämään ja muokkaamaan niitä opetusministeriön raha-avustuksella. Jyväskylän UNESCO-koulujen opettajien opintoretki Vaasaan, Merenkurkun saaristoon.

 

In the trial of Finnish Culture 2011-2013, (OKL:n kursseilla enemmistö vaihto-opiskelijoita).

- World Heritage Natural and Cultural Sites

- Material and Immaterial Culture

- Cultural Identity - Cultural Heritage – Music and Visual Arts

- Teacher´s role and opportunities for promoting cultural education and the identity of a child at school.

2011 school environment - physical and social learning environment – Schoolvisits and workshops to Saakoski, Tikkala, Keltinmäki and Norssi.

2012 History of neighbourhood, Excursion to Korpilahti Mill, and the workshops with students and the pupils from Saakoski and Tikkala.

20.11.2013 Universal Children's Day. Opening of the Exhibition at Teacher training School - Goog and evil -by young people¨. Theme of Jyväskylä ASP-schools. Openingn by Pekka Elo from OPH

Philosophy of good and evil - lecture by Larisa Retunskikh - for university students and older students at Norssi. 

 

 

2014 - 2015 MUN PAIKKA  –Jyväskylän ASP- koululaisten valokuva- ja taidekiertonäyttely lähiympäristöstä. Näyttely kiersi koulusta kouluun alkaen Saalahden koululta Tikkalaan ja keskustan kouluihin kasvaen eri kouluilla ja päätyen OKL:n opiskelijoiden kuvien kanssa yliopiston pääkirjastoon keväällä 2015.

2016-2018 Struven -kolmiomittausketju - oppimiskokeiluja Museoviraston apurahan turvin kehitettiin Jyväskylän ASP-koulujen kanssa, mukana asiantuntijoita Maanmittauslaitokselta ja yliopiston eri laitoksilta. Studia generalia luennot Struven – kolmiomittausketjusta. Raportteja opiskelijoiden jyväskyläisten koulujen kanssa tehdyistä yhteistyöprojekteista Oravivuoren-opintoretkineen löytyy peda.netista.

Syksyllä 2019 Jyväskylän ASP-koulujen yhteinen esiintyminen KEOS-päivillä Paviljongissa.

Syksy 2020 Peda.net sivuston uudistaminen 

Kevät 2021 verkko-opetus, etäopetus alkaa!