LUKUVUOSISUUNNITELMA

Lukuvuosisuunnitelma

 
Lainaus:
"Elämänkatsomustiedon sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää elämänkatsomustiedon valtakunnallisia arviointikriteereitä."

- lukuvuosisuunnitelman toteutumista ja sisältöjen valintaa ohjaavat oppiaineeseen käytettävät tuntimäärät vuosiluokittain

4. – 6. lk

* minä ja me, koti ja koulu

* elämä ja elämän moninaisuus

* kulttuuriperinne

* kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

* ajankohtaisuus

* ympäristömme

* elämänkatsomusten kehittyminen

* etiikka ja hyvä elämä

* uskontojen maailma Suomessa


Oppimisympäristöt, työtavat ja eriyttäminen

Elämänkatsomustiedossa opiskelua sekä oppimisprosessia ajatellaan kokonaisvaltaisesti oppijan näkökulmasta. Sisältöjä suunnitellaan yhdessä ryhmän kanssa ja oppilaat otetaan mukaan oppimisympäristöjen luomiseen. Oppilaiden ajattelun kehittymisen tukeminen vuorovaikutteisessa ja avoimessa ilmapiirissä pidetään etusijalla. Opettajan tärkein tehtävä on luoda oppimisympäristöstä turvallinen, jotta elämänkatsomustiedon suoma mahdollisuus avoimeen ihmettelyyn, keskusteluun ja mielipiteiden ilmaisuun toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Opiskelun tulee olla innostavaa, innovatiivista, luovaa ja keskustelulle tilaa antavaa. Elämänkatsomustiedossa tulee vapautua ajatuksesta, että oppimisympäristön tulee olla fyysisesti tarkoituksenmukainen: oppimisympäristössä tärkeintä on oppijan osallistaminen ja ajatteluun haastaminen. Koska elämänkatsomustiedossa opiskellaan usein yhdysluokkienomaisissa, eri-ikäisistä oppijoista koostuvissa heterogeenisissä ryhmissä, mahdollistuu oppijoiden välinen ajattelun vertaiskehittyminen parhaalla mahdollisella tavalla.

Oppimisympäristö tuleekin siis nähdä ei-aineellisena eksistentiaalisena tilana, joka luo pohjan monipuoliselle oppimiselle.

Työtavat

Työtapojen monipuolisuus luo pohjan oppilaiden opiskelumotivaatioon. Elämänkatsomustiedossa erilaisia työtapoja on useita: monipuolisiin teksteihin tutustuminen ja niistä keskusteleminen, kuvien ja monimuotoisten kuvamateriaalien käyttö (esim. dokumentit, lyhyt elokuvat, uutiset), draamaharjoitteet ja simulaatiot, omien materiaalien monipuolinen tuottaminen, parityöt, ryhmätyöt sekä yhteisölliset toimintatavat.

 

Eriyttäminen

Elämänkatsomustiedossa otetaan huomioon erilaiset oppijat ja eriyttäminen perustuu hyvään oppilaantuntemukseen. Eriyttämismahdollisuuksia hyödynnetään valmistamalla selkokielisiä tekstejä, eriytettyjä kokeita sekä tekemällä yhteistyötä erityisopetuksen ja kodin kanssa. Eriyttämistä tulee arvioida jatkuvasti ja sen tulee tukea oppilaan oppimista monipuolisesti.