Trialogisen tiedonhankinnan opetussuunnitelma

TIEDONHANKINNAN SOLMUKOHDAT -OPETUKSEN SUUNNITTELUN MALLI

Tiedonhankinnan solmukohdat -opetuskokeilu toteutettiin kahden 90 minuutin mittaisen koulutussession sarjana. Koulutus alkoi substanssiopettajan ohjaamalla esitehtävällä ja varsinaisten tiedonhankintaopetuksien välillä opiskelijat tekivät lisätehtäviä omissa ryhmissään. Aivan lopuksi tiedonhankinnan opettajat ja oppiaineen vastaavat ohjaajat pohtivat yhdessä, oliko opetuksella vaikutusta opiskelijoiden tutkimustaitojen kehittymisessä.

Opetuksen tavoitteena on saada opiskelijat keskustelemaan keskenään ja neuvottelemaan heidän kannaltaan mieluisista tavoista ymmärtää tutkimusprosessin vaiheet tiedonhankinnan ja -hallinnan näkökulmasta. Opetuksessa ja oppimisessa korostuvat muun muassa seuraavat ydinkäsitteet: yhteisöllinen oppiminen, prosessiajattelu, oppijalähtöisyys, tutkiva oppiminen ja avoin tiedon jakaminen.

Interaktiivisen pegagogiikan ideoita voi hyvin soveltaa myös lyhyimmissä koulutuksissa. Tiedonhankinnan ohjaaja voi kehittäessään omaa ohjaajarooliaan hyödyntää kysymyksiä, joita esitetään Päivikki Jääskelän sivustolla Toimijuus opiskelijan silmin.

Mallin ovat suunnitelleet Jyväskylän yliopiston kirjaston informaatikot Eeva Koponen ja Marja Kokko osana Jyväskylän yliopiston Interaktiivisen opettaminen ja oppimisen -hankekautta 2012-2013 (Katso hankkeen loppuraportti).

Tiedonhankinnan opetuksen perustana on tutkimussuunnitelma ja tiedonhankintasuunnitelma osana sitä (vrt. Carol Kuhlthau: Information Search Process (ISP) / Guided Inquiry Design). Hankekurssissa kiinnitimme erityishuomiota tehtävälähtöisyyteen trialogisen oppimisen periaatteiden mukaisesti (Sami Paavola, Trialoginen oppiminen, 2012). Tässä opetussuunnitelmassa ongelmaratkaisutilanteiden ohjaus sisältää opettajan ja opiskelijan vuorovaikutustilanteita, jotka ovat otollisia opiskelijan toimijuuden eri osa-alueiden vahvistamiseen (ks. Päivikkki Jääskelän Toimijuuden kautta uudistuvaan asiantuntijuuteen). Myös Sanna Vehliläisen julkaisema teos Ohjaustyön opas (Gaudeamus 2014) kuvaa vastaavanlaisia ohjaustilanteiden orientaatiotapoja, joita tarvitaan tiedonhankinnan opetuksessa.




Tässä malliesimerkissä tuntisuunnitelmaa sovelletaan Kirjallisuuden oppiaineen Tutkimusvalmiudet -kurssiin, joka sijoittuu ensimmäisen vuoden loppusyksyyn.

Tiedonhankinnan solmukohdat -kurssin opetus ja ryhmätöskentelyn eri vaiheet on rekonstroitu vastamaan todellisessa opetustilanteessa käytäviä keskusteluja ja neuvotteluja yhden opiskelijaryhmän tiedonhankintasuunnitelman avulla. Opetusta ja opiskelijoiden työskentelyä "näyttelevät" informaatikko Marja Kokko, kirjastoamanuenssi (FM) Marjo Vallittu, informaatikko (FM) Tiia Puputti ja kirjallisuuden opiskelija Laura Kaipainen.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin