Kuvataiteen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 7

Kuvataiteen tavoitteet vuosiluokalla 7

Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu

T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään monipuolisesti kuvallisen tuottamisen menetelmiä. Oppilas hyödyntää mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi näyttely-, työpaja tai sähköistä kulttuuritarjontaa. Oppilas hyödyntää painettua materiaalia.

T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan omista ja muiden havainnoista ja ajatuksista sekä perustelemaan näkemyksiään. Oppilas oppii arvioimaan omaa ja toisten kuvallista ilmaisua ja työtapoja: sisällöllisiä, kuvallisia ja teknisiä ratkaisuja. Oppilas käyttää itse- ja vertaisarvioinnissa sekä suullista että kirjallista tapaa.

T3 Oppilas tarkastelee ja vertailee meillä ja maailmalla olevaa luontoa, rakennettua ympäristöä sekä kulttuuriperintöä. Oppilas ilmaisee, soveltaa ja syventää kuvallisen tuottamisen taitojaan eri materiaalien ja tekniikoiden avulla. Oppilas tutustuu erilaisiin taideteoksiin ja rakennuksiin sekä niiden tyylipiirteisiin. Oppilas tutkii ympäröivää luontoa ja sen muoto- ja värimaailmaan.

Tavoitteisiin liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)



Kuvallinen tuottaminen

T4 Oppilas ilmaisee itseään omien havaintojen, ajatusten ja mielikuvien pohjalta hyödyntäen ilmaisussaan kuvataiteen eri keinoja. Oppilas tuntee kuvataiteen ja kuvaviestinnän keskeiset ilmaisutavat, materiaalit, tekniikat ja työvälineet (esimerkiksi piirustus, maalaus, 3-ulotteinen ilmaisu, grafiikka, keramiikka, graafinen suunnittelu, sommittelu, tilan ja liikkeen kuvaaminen, sarjakuva, värioppi, ihminen, muotoilu, taidehistoria menneestä nykyaikaan, perspektiivi, mediavälineet: valokuvaus, videointi/editointi, kuvankäsittely sekä arkkitehtuuri).
Oppilas käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa mahdollisuuksien mukaan.

T5 Oppilas pyrkii työskentelemään tutkivaa lähestymistapaa käyttäen sekä itsenäisesti että yhteisön jäsenenä kuvataiteen projekteissa. Oppilas osaa suunnitella tehtäväkohtaisesti työnsä laajuuden.

T6 Oppilas ilmaisee mielipiteitään ja osaa soveltaa erilaisia kuvallisen viestinnän ja vaikuttamisen keinoja omassa ilmaisussaan. Oppilas ymmärtää vastuunsa kuvien tuottamisessa ja julkaisemisessa.

Tavoitteisiin liittyvä laaja-alainen osaaminen: L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, L4 Monilukutaito, L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen


Visuaalisen kulttuurin tulkinta

T7 Oppilas havainnoi kuvan elämyksellisiä tasoja, kuten esimerkiksi kuvan erilaisia sisäisiä tunnelmia. Oppilas ymmärtää kuvan symbolitasoja eri kulttuureissa ja viestimissä. Oppilas nauttii omien ajatustensa, havaintojensa, mielikuviensa ja tunteidensa ilmaisemisesta kuvallisesti sekä ymmärtää taiteen tapoja käsitellä elämän erilaisia ilmiöitä.

T8 Oppilas tietää toden ja fiktion eron sekä pohtii niiden suhdetta visuaalisessa kulttuurissa. Oppilas tarkastelee taidetta ja muuta visuaalista kulttuuria teoksen aikakauden, tekijän ja katsojan näkökulmasta. Oppilas tuntee keskeisiä piirteitä taiteen historiassa ja eri kulttuurien kuvamaailmassa.

T9 Oppilas soveltaa eri aikojen ja kulttuurien kuvailmaisun tapoja omissa kuvissaan.

Tavoitteisiin liittyvä laaja-alainen osaaminen: L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2 Kulttuurinen osaaminen, L4 Monilukutaito


Esteettinen, ekologinen ja eettinen arvottaminen

T10
Oppilas osaa tehdä huomioita visuaalisesta kulttuurista ja medioista ja keskustelee taiteen, ympäristön ja muun visuaalisen kulttuurin arvoista. Oppilas pyrkii löytämään omista ja muiden tuotoksista esteettisiä, eettisiä ja ekologisia puolia.

T11 Oppilas tarkastelee taidetta, kuvaviestintää ja ympäristöä erilaisista näkökulmista. Oppilas tunnistaa kuvallisen tuottamisen vaikutusmahdollisuudet ja kiinnostuu käyttämään sitä vastuullisesti. Oppilas käyttää välineitä ja materiaaleja tarkoituksenmukaisesti, huolehtii työtilasta sekä omista ja yhteisistä välineistä. Oppilas ottaa huomioon kestävään kehitykseen liittyviä näkökulmia.


Tavoitteisiin liittyvä laaja-alainen osaaminen: L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, L4 Monilukutaito, L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys, L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Kuvataiteen sisällöt vuosiluokalla 7

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7

Sisältöalueiden lähtökohtia ovat oppilaille merkitykselliset taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin teokset, tuotteet ja ilmiöt. Sisällöt rakentavat yhteyksiä oppilaille tuttujen ja heille uusien kuvakulttuurien välille. Oppilaita kannustetaan ottamaan osaa opetuksen sisältöjen, tarkasteltavien kuvastojen, työskentelymenetelmien ja välineiden valintaan. Sisältöjen valinnassa hyödynnetään paikallisia mahdollisuuksia.

S1 Omat kuvakulttuurit: Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Opetuksen sisältöjä valitaan myös oppilaiden omia kuvakulttuureja uudistavista ilmiöistä. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtö- kohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä omaan elinympäristöön sekä yhteiskuntaan vaikuttamisen kannalta.

S2 Ympäristön kuvakulttuurit: Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Sisältöjen valinnoilla kehitetään oppilaan tietoisuutta erilaisia ympäristöjä ja medioita koskevista laajemmista kysymyksistä. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään erilaisten ympäristöjen ja medioiden merkitystä sekä oppilaiden elinpiirin että globaalin maailman näkökulmista.

S3 Taiteen maailmat: Opetuksen sisällöt valitaan eri aikoina, eri ympäristöissä ja eri kulttuureissa tuotetusta kuvataiteesta. Oppilaat tutustuvat kuvataiteen maailmaan tarkastelemalla erilaisia teoksia, aihepiirejä ja ilmiöitä. Oppilaat syventyvät erilaisiin taidekäsityksiin ja taiteen ilmiöihin tarkastelemalla niitä taiteilijan ja vastaanottajan sekä taiteen instituutioidenja yhteiskunnan näkökulmista. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään kulttuurisen moninaisuuden vaikutuksia sekä taiteen tuottamiseen että tulkintaan yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista.



Oppilaan oppimisen arviointi kuvataiteessa vuosiluokilla 7-9

Oppimisen arviointi kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen edistymisen huomioivaa. Arvioinnilla tuetaan kuvan tuottamisen ja tulkinnan taitojen, taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin tuntemuksen, pitkäjänteisten työtapojen sekä itsearviointitaitojen kehittymistä.
Oppilaita ohjataan arvioinnilla omien ajatusten ilmaisemiseen ja toisten näkemysten arvostamiseen. Oppimisen arviointi kohdistuu kaikkiin opetuksen tavoitteissa määriteltyihin taideoppimisen ulottuvuuksiin.

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona kuvataiteen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut kuvataiteen oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso kuvataiteen valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Kuvataiteessa oppilaan osaaminen kehittyy kaikissa opetuksen tavoitteissa kuvatuilla taideoppimisen ulottuvuuksilla oppimäärän päättymiseen saakka. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa.

Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta.