Vinkkejä kotiin ja pihalle

Vinkkejä liikuntaan kotona, pihassa ja lähiympäristössä.

Tässä esitellään neuvoja ja vinkkejä kuinka kotona voi tuunata välineitä kotiharjoitteluun ja tehostaa kuntoiluasi, vaikkei sinulla olisi käsipainoja tai painonnostotankoja kotona.

Muita vinkkejä myös pihapeleihin ja aktiviteetteihin mitä lähes joka pihalla voisi harjoittaa!

😎

Pallottelua

Helppo tapa saada vaihtelua ulkoiluun ja hengästyttävää liikuntaa kotipihassa / kotikadulla: kuljettele hölkkäillen mitä tahansa potkittavaksi sopivaa palloa. Tee nopeita käännöksiä ja spurtteja, tee lyhyempiä ja pidempiä potkuja jne. Alla menoa asfaltilla tavan jalkapallolla ja pihaolosuhteissa arvaamattomalla pikkupallolla. 


Kuntopiiriä koulureppu painona

Reppu lisäpainona tehtäviä kuntoiluliikkeitä kotiin sisälle. Tarvitset sohvan tai vaikka sängyn reunaa liikkeiden suorittamiseen. Leuanveto pöydän reunasta onnistuu ilman leuanvetotankoa.

Tee useampi kierros, toistojen määrää oman kunnon ja repun painon mukaan kannattaa säädellä. Toistoja kannattaa tehdä 8-12 aina sarjassaan, toimii perusvoimana ja etenkin vähemmän harrastaneille hyvin. Säädä painoa reppuun tuntemusten mukaan, esim. koulukirjoja. Rohkeasti reppuun tavaraa. Sarjoja eli kierroksia voi tehdä vaikka 3-5.

Liikkeitä joista esimerkkejä videoilla.

Etureisiojennus x12-15
Takareisikoukistus x10
Vatsalihas penkillä istuen x10
Hauiskääntö x12
Ojentajat seisten x8
(kädet ylös suoraksi selän takaa)
Olkapää vipunosto sivulle x10+10 (kevyt paino)
Ojentajat selällään penkillä x10
Ylöstyöntö olkapää x10+10 molemmat kädet
Leuanveto x8 (pöydän reuna)













Kotikuntoiluvälineitä

Tässä kotikuntoiluvälineiden hankkimiseen vinkkejä.

Mitä voisit käyttää kahvakuulina tai käsipainoina?
Täytä tyhjä kanisteri 3-10 litraa vedellä niin saat suunnilleen samaa kg määrää vastaavan painon, jossa on kahva. Myös 1,5 litran pullo täytettynä vastaa 1,5kg käsipainoa. Näitä kannattaa käyttää mieluummin ulkona.

Sisälle voit täyttää muovipussin esim. koulukirjoilla tai repun, joista saa hyviä lisäpainoja. Repun voi laittaa selkään, tai käyttää kahdella kädellä painona.

Kotikuntoiluvälineitä

Lisää kotikuntoiluvälineitä.

Levytankoa korvaamaan voit ottaa harjan varren ja laittaa päihin kanisterit tai vaikka muovipussit täytettynä. Voit myös köydenpätkillä solmia painot "tangon" päähän, niin pysyvät paremmin eivätkä tipu niin helpolla kuin videon esimerkissä.

Kotikuntoiluvälineitä

Lisää kotikuntoiluvälineitä voit tehdä maalipurkeista tai vastaavista säkeistä tms. (kunhan varot ettet tiputa maahan) 🙂
Lihaskuntoharjoituksissa voit tehdä samoja liikkeitä kuin kuntosalillakin!

Kotikuntoiluvälineitä

Lisää kotikuntoiluvälineitä

Koulureppu täyteen kirjoja ja voit käyttää lisäpainona niin ulkona kuin sisällä. Sen voi laittaa myös kävely tai juoksulenkille selkään, jos on pakannut hyvin ettei sisältö pääse hölskymään.
Miksei myös juoksuvetoihin nopeusharjoittelussa.

"Ampumahiihto" tikkataululla




Ampumahiihdon ideaa voi soveltaa vaikka tikkataululla. Jos tikka menee taulusta ohi, lähdet sakkokierrokselle. Sopikaa säännöt ja game on! 

Tässä ehdotus säännöiksi:

Vuorollasi heität kaksi kertaa kaikki tikat tauluun. Kilpakumppani ottaa aikaa. Vuorosi aluksi heität kaikki tikat. Jos ne kaikki osuvat tauluun, saat saman tien heittää uudestaan. Jos tikkoja menee ohi, juokset niin monta sakkokierrosta kuin ohimenneitä tikkoja tulee. Kun palaat sakkokierrokselta, otat tikat taulusta / seinältä ja heität uudestaan. Jos saat tällä kertaa kaikki tikat tauluun, ajanotto päättyy siihen. Jos menee ohi taulusta, lähdet taas sakkokierrokselle ja ajanotto päättyy kun palaat sieltä. Sitten on toisen vuoro ja sinä otat aikaa. Se kumpi heittää nopeammin 2 kierrosta mahdollisine sakkokierroksineen, voittaa.

Vaikeutta voi säädellä heittämällä lähempää / kauempaa, heittämällä "väärällä" kädellä tai sopimalla että pitää osua esim. parempaan kuin viiteen tai tulee sakkokierros. Voitte myös sopia että tikkojen pisteetkin lasketaan. Tikkojen yhteenlaskettu pistemäärä muutetaan lopuksi sekuinneiksi ja sen verran sekuntteja ajasta pois kun olet heittänyt.

"Ampumahiihto" frisbeillä ja palloilla



Tässä sama idea eli jos frisbee / pallo menee ohi maalista, lähdet sakkokiekolle. Haasta perheenjäsen kisaan! Väline voi olla mikä vaan heitettävä ja maalina voi toimia joku kori tms. Ja jos ei osu, lähdet sovitulle sakkokierrokselle. Sopikaa yhdessä säännöt (montako kiekkaa mennään, heitetäänkö yhtäaikaa vai onko toinen aina ajanottaja..) Mielikuvitusta peliin ja kisailemaan!

Keppihaaste. Tee koko kierros..

​Etsi keppi, harjanvarsi tai vaikka säbämaila ja mene selällesi keppi jalkapohjien päällä. Koita päästä vatsallesi, ja siitä koko kierros takaisin selällesi niin ettei keppi tipahda pois jalkojen päältä!


Vessapaperihaaste I

Tee rullista torni selkäsi taakse. Tuo vaikka takaisin lähtöpisteeseen!