Elokuvan ensiaskeleet

Elokuva, 120 vuotta.

Huomaa siniset linkit. Niistä löydät aiheesta lisätietoa ja/tai voit katsoa tarvittavat videot/elokuvat.
LUE TEKSTIT RAUHASSA. KESKITY KATSOMISEEN. ANNA ITSESI KIINNOSTUA.

Tavoitteet:
- Osaat kertoa elokuvan ensiaskelista: mistä kaikki sai alkunsa.
- Osaat kuvailla mikä on tyypillistä Lumièren veljesten elokuville ja toisaalta mihin suuntaan
Georges Méliès elokuvaa vei.
- Pyrit eläytymään aikalaisiin ja näin ymmärtämään, että liikkuva kuva oli ihmisille täysin vierasta, outoa ja pelottavaakin. Elokuvallista kerrontaa ja sen mahdollisuuksia ei oltu vielä keksitty. --> Vertaa katsomiasi esimerkkielokuvia omiin tietoihisi: olet kasvanut katsomalla elokuvia ja sarjoja. Näin ollen sinulle on moni elokuviin liittyvä asia itsestään selvä. Aikalaisille näin ei ollut.
- Osaat kuvailla hieman silloista kameratekniikka.
- Sinulla on käsitys "Stop Motion" -tekniikasta.
----------------------------------------------------------------


Lumièren
veljesten dokumenttielokuvat

Olet ehkä itse tehnyt piirtämällä animaation vihkon tai kirjan sivuille? Katso erittäin lyhyt video tästä. Tekniikka on itseasiassa elokuvankin lähtökohta. Kun hieman muuttuvia valokuvia näytetään tarpeeksi nopeasti peräkkäin, silmä tulkitsee tämän yhtenäiseksi liikkeeksi. Perinteinen elokuvanopeus on 25 kuvaa sekunnissa eli 25 frames per second (=FPS). Nykyään digitaalisella HFR-tekniikalla näytetään 48 kuvaa sekunnissa. Siksi nämä näyttävät katsojalle tarkemmilta. Ihmisen silmä pystyy erottamaan enintään 55 kuvaa sekunnissa, jonka jälkeen silmä ei enää huomaa mitään eroa, vaikka kuvia näyttäisi 200.


Elokuvan historian katsotaan alkaneen vuodesta 1895, jolloin Lumièren veljekset (Louis ja Auguste) järjestivät ensimmäisen useammalle ihmiselle tarkoitetun elokuvanäytöksen. Näytöstä edelsi vuosien uurastaminen: tähän soveltuvia laitteita ei nimittäin oltu vielä keksitty. Veljekset uurastivat jopa 16-tuntisia päiviä ja lopulta kova työ tuotti tulosta. He keksivät laitteen, jolla pystyi sekä kuvaamaan että myös näyttämään kuvaa yleisölle. Tämän mullistavan laitteen nimi oli kinematografi. <-- KATSO LAITTEESTA VIDEO (ei ole ääntä). Muista videota katsoessa yllä esitelty "vihkoanimaatio".

Ensimmäisenä elokuvana he näyttivät Pariisissa Grand Caféssa 45 sekunnin mittaisen Työläisen lähtevät tehtaasta. Ensimmäiseksi elokuvaksi on myös sanottu heidän toista elokuvaansa Juna saapuu asemalle, joka esitettiin samana vuonna niinikään Pariisissa. (Katso elokuvat linkeistä)








Tyypillistä Lumièrea:

  • Lyhytelokuvia (n. 1 minuutti)
  • Dokumentteja: kuvattu todellista elämää
  • Ei juonta, ei erityisiä tapahtumia, ei lavasteita
  • Kamera on yhdessä paikassa
  • Ei leikkauksia tai minkäänlaista editointia
Äänielokuvat alkoivat pikkuhiljaa yleistyä vasta 1930-luvulla. Sitä aiemmat elokuvat ovat ns. mykkäelokuvia. Elokuvateatteriesityksissä musiikki saattoi olla elävää musiikkia, josta vastasi pianisti tai jopa kokonainen orkesteri. Äsken katsomiesi elokuvien musiikki ei siis suinkaan ollut alkuperäinen.


Todellisuuden muokkaus: trikkikuvaus ja erikoistehosteet


Trikkikuvauksen keksijänä pidetään Georges Mélièsia. Tämä innovaatio eli keksintö syntyi itseasiassa täysin vahingossa. Elokuvan kuvauksissa kävi niin, että kamera oli mennyt jumiin. Näyttelijät jatkoivat tästä tietämättä näyttelemistään ja lopulta kamerakin saatiin takaisin kuvaamaan. Méliès oli myöhemmin katsonut valmista kuvamateriaalia ja huomasi, kuinka kuvamateriaalissa naiset vaihtuivat miehiksi ja hevoskärryt ruumisvankkureiksi. Tämä avasi elokuvalle aivan uuden maailman: taikamaailman, jossa kaikki on mahdollista.

Méliès keskittyi urallaan hyvin pitkälti erilaisiin elokuvatrikkeihin. Kun kamera oli pysäytetty, siirrettiin lavastetta tai esinettä, ja kuvausta jatkettiin. Hän käytti apuna erilaisia efektejä, kuten pienimuotoisia savupommeja. Hän rakensi myös ensimmäisenä maailmassa elokuvastudion. Lisäksi hän käytti ensimmäisenä Stop Motion -tekniikkaa, jota käytetään edelleenkin esimerkiksi muovailuvaha-animaatioissa.

Méliès oli urallaan melko tuottoisa. Hän teki kaikkiaan yli 500 elokuvaa. Kuuluisin hänen elokuvansa on Matka Kuuhun, joka on samalla myös ensimmäinen tieteiselokuva. (Kyseinen pätkä on jokaisen elokuvafriikin "must see" ja se löytyy esimerkiksi tästä "1000 elokuvaa, jotka sinun on nähtävä ennen kuolemaasi" -listalta sijalta numero 1. ) Hän myös väritytti tämän elokuvan. Väritys tehtiin käsin, siis jokainen kuva on väritetty erikseen. Lienee ollut melkoinen urakka.

Katso lopuksi vielä esimerkki Stop Motion -tekniikalla tehdystä elokuvasta tästä. Palaamme tähän tekniikkaan myöhemmin.

Tuntitehtävä

TEHTÄVÄ: Mélièsin jalanjäljillä!

1. Katso seuraavat Mélièsin elokuvat:
The Astronomers Dream (1898)
The Magician (1898)
"The India Rubber Head" (1901)
- Katsoessa kiinnitä huomiota tehtyihin kameratemppuihin. Millaisia temppuja? Miten ne oli tehty?

2. Muodostakaa ryhmät: 2-4 henkilöä.
  • Ideoikaa edellisten elokuvien pohjalta oma lyhyt elokuva. Elokuvissa nähtyjä temppuja tai ideoita saa kopioida/soveltaa vapaasti.
  • Tehdessä:
  • Huomio Mélièsin trikkitekniikoihin.
  • Juonen ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen, mutta keksikää jotain kevyttä (sitä ei varsinaisesti arvioida)
  • Elokuvan kokonaispituus noin 1 minuutti.
  • Editointi iMoviella.
  • Äänillä ei ole väliä. Videoklippien äänet mykistetään. Opastan tarvittaessa.

Palauta video tiedostona

TÄRKEÄÄ! Kirjoittakaa palautuksen yhteyteen tekijät.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.