Onko nyt lukion kehittämisen aika?

Tekijä: Ulla Hynönen

Lukion kehittämisverkosto

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti vuonna 2016 Uudistuva lukio – Uskalla kokeilla kehittämisohjelman lukion kehittämiseksi. Ohjelma sisältää kaksi osaa: Lukion tuntijakokeilun ja lukion kehittämisverkoston toiminnan (LUKE-hanke). Tuntijakokeilussa on mukana 26 lukiokoulutuksen järjestäjää ja 28 lukiota. Lukion kehittämisverkostossa on puolestaan mukana 84 lukiota, joista kolme Lapista: Rovaniemeltä Lyseonpuiston lukio (koordinaattori) ja Ounasvaaran lukio sekä Ivalon lukio.

Kehittämisverkoston tavoitteena on kehittää ja uudistaa lukioiden pedagogiikkaa, opiskeluympäristöjä ja toimintakulttuuria. Vaikka Lapin alueelta kehittämisverkostossa on mukana vain kolme lukiota, on tarkoituksena kutsua kaikki Lapin alueen lukiot kehittämään yhdessä lukiokoulutusta. Tämä toteutui konkreettisesti tammikuussa 2017, jolloin koordinaattori, Lyseonpuiston rehtori, Jorma Hämäläinen kutsui koolle Rovaniemelle kaikki Lapin lukioiden rehtorit. Ja miltei kaikki rehtorit tulivatkin paikalle. Kaksipäiväinen kokoontuminen toteutui uuden opetussuunnitelman hengessä, sillä keskeisiä asioita olivat osaamisen ja hyvien käytänteiden jakaminen, yhdessä oppiminen, ajatusten vaihtaminen. Kuulimme (ja kyselimme vilkkaasti) muun muassa seuraavista kehittämishankkeista: Kemin lukion tuntikokeilu, Sodankylän lukion harrastustoiminnan kehittäminen, Lyseonpuiston lukion opinto-ohjauksen kehittämishankkeet. Tilaisuus antoi myös mahdollisuuden verkottua ja miettiä tulevia yhteistyökohteita. Yhdestä asiasta kaikki osallistujat olivat samaa mieltä: Tällaisia tapaamisia tarvitaan.


Kehittämistyö Ivalon lukiossa

Ivalon lukio haki lukioiden kehittämisverkostoon, koska todettiin, että on aika alkaa kehittää pedagogiikkaa järjestelmällisesti. Viime vuosina Ivalossa, kuten muissakin Suomen lukiossa, on keskitytty opettajien tieto- ja viestintätekniikan (TVT) taitojen kehittämiseen ja koulutusta TVT-asioista on järjestetty runsaasti. Tämän vuoksi totesimme, että nyt on aika paneutua vuorostaan pedagogiikan kehittämiseen.

Syksyllä 2016 pedagogiikan kehittäminen uuden opetussuunnitelman edellyttämällä tavalla kirjattiin Ivalon lukion työsuunnitelmaan lukuvuoden kehittämiskohteeksi. Marraskuussa 2016 järjestettiin VESO-koulutus, jonka aiheena oli yksilöllinen oppiminen ja kouluttajina toimivat Pekka Peura ja Markus Humaloja. Osalle opettajista yksilöllisen oppimisen malli oli jo entuudestaan tuttu, mutta koulutuksen jälkeen uusia opettajia innostui kokeilemaan ja testaamaan tätä mallia. Lisäksi koulutus tarjosi hyvän tilaisuuden verkostoitua Kittilän lukion opettajien kanssa, jotka osallistuivat samaan koulutukseen. Aikaisemmin Ivalon lukio ja Sodankylän lukio olivat jo järjestäneet yhteisiä koulutuksia ja nyt mukaan yhteistyöhön saatiin myös Kittilän lukio. Pienessä koulussa on useissa aineissa vain yksi opettaja, joten verkostoituminen lähilukioiden (Ivalo-Sodankylä 160 km, Ivalo-Kittilä 245 km) kollegoiden kanssa on tärkeää.

Pekka Peura Ivalossa 19.11.2016.

Markus Humaloja Ivalossa 19.11.2016.

Kehittämistyöhön liittyen Ivalon lukiossa päätettiin, että lukuvuoden 2016 - 2017 arviointikohteena on tarkastella pedagogisen kehittämisen toteutumista opettajien näkökulmasta. Kunkin jakson loputtua opettajat täyttävät itsearviointilomakkeen, jossa he arvioivat pedagogiikan kehittämistä sekä omaa kehittymistään lukuvuoden aikana. Arviointikohteena ovat etenkin uuden opetussuunnitelman mukaan opetettavat kurssit. Samalla voidaan arvioida sitä, kuinka uuden opetussuunnitelman toteuttaminen on sujunut. Myös opiskelijoilta otettiin palautetta 3. jakson päättyessä tammikuussa 2017. Opettajien itsearviointi valittiin arviointimenetelmäksi, koska kehittäminen ja kehittyminen lähtevät aina liikkeelle yksilöstä ja reflektointi on oleellinen osa ammatillista kehittymistä. Arviointituloksia käytetään pohjana siihen, kuinka pedagogiikkaa kehitetään edelleen ja lukuvuonna 2017 - 2018 uudeksi painopisteeksi tulee myös arviointi. Ja yhteistyö naapurilukioiden kanssa jatkuu. Joten, kyllä, on lukioiden kehittämisen aika.


Ulla Hynönen, Ivalon lukion rehtori


Yksilöllisen oppimisen malli: http://eduhakkerit.fi/

Lapin lukioiden kehittämisverkosto: Lappi LUKE