Italia

Opiskelijaliikkuvuus Italiassa 16.-20.4.2018

Pe 13.4.-La 14.4.
Kohti Italiaa piti lähteä jo perjantaina, sillä lentomme oli niin aikaisin lauantaiaamuna Helsingistä, että emme olisi mitenkään kerenneet sinne. Junaliikenne oli aivan sekaisin perjantaina jonkun onnettomuuden seurauksena, mutta onneksi löysimme istumapaikat. Lauantaina lensimme ensin Müncheniin, ja vaihdoimme sieltä Pisaan. Oli hienoa nähdä kirkkaalla säällä hyvin Alpit kaikessa lumipeitteessään!
Pisassa italialaiset ystävät odottivat jo iloisina ja oppilaat pääsivät kotimajoitukseen.

Su 15.4.
Perheet olivat järjestäneet oppilaille mielenkiintoisia retkiä, eri maiden opettajat kävivät läheisessä Luccan keskiaikaisessa kaupungissa tutustumassa linnoitusarkkitehtuuriin.
Ma 16.4.
Bargan koulun rehtori Catia toivotti kaikki tervetulleiksi koululle ja koko koulun oppilaskunta oli seuraamassa Erasmus-oppilaiden esitelmiä omista maistaan ja kouluistaan.

Erasmuslaiset kertoivat mistä he tulivat, minkälainen koulu heillä on ja mikä on erityistä heidän koulussaan.


Irlantilaiset kertomassa koulunsa yrittäjyyskasvatukseen kuuluvasta markkinapäivästä, jolloin kaikilla on oma mikroyritys.
Iisalmelaiset projektilaiset pitivät esityksen Suomesta, Iisalmesta ja koulustamme useassa eri luokassa aamupäivän aikana.

Italialaiset oppilaat esittelivät muille kotiseutunsa Bargan, jonka vanhakaupunki on pieni, tiivis keskiaikainen linnoitus jonka keskellä on ikivanha kirkko.

Opastettu kiertokäynti päättyi Bargan pormestarin vastaanotolle kaupungintalolle, missä kaikki eri maat lahjoittivat tuliaisensa pormestarille. Italialaiseen tapaan sekä pormestari että Bargan koulun vararehtori pitivät hyvin perusteellisia puheita, joita opettajat Stefano ja Elisabetta meille englanniksi käänsivät. Paikalla oli myös paikallisen nettilehden toimittaja joka teki juttua tilanteesta ja projektistamme.

Saksalainen Hartmut ojentamassa Hallen koulun lahjaa pormestarille.

Ti 17.4. bussi lähti aamulla kohti Firenzeä, Toscanan maakunnan keskusta. Maailmankuulu maisema aukeni eteemme Michelangelon tasanteelta, mistä laskeuduimme Arno-joen rantaan ja sen yli vanhaan keskustaan.

Kävimme oppaan johdolla katsomassa kaikki upeat renessanssikaupungin nähtävyydet, David-patsaan, Ponte Vecchion, Duomon jne. Kurkkasimme jopa renessanssitalon sisälle Palazzo Medici-Riccardin kohdalla ja kuulimme mitä vuoden 1966 tuhotulva oli tehnyt eri puolilla joenrantaa ja kuinka sen jälkiä joudutaan vieläkin korjaamaan.

Helteinen päivä oli upea, ja näimme ainutlaatuisen upeita paikkoja kuten tämä Santa Croce, minkä sisälle on haudattu Michelangelo ja Galileo Galilei.
Ke 18.4.
Aamusta alkaen työskenneltiin ahkerasti ryhmissä pohtien opiskelijoiden elämää helpottavia seikkoja.


Eräiden pohdinnan tuloksia:

Ja tuloksethan piti aina esitellä kaikille muille, mikä oli monille hyvää esiintymisharjoitusta.

Lounaalla saimme tutustua Bargan koulun kokkilinjalaisten ja tarjoilijalinjalaisten opintoihin ja siihen, kuinka he valmentautuvat ammattiaan varten. Voi mitä tuotteita kokit saivatkaan aikaan!

Lounaan jälkeen bussi vei meidät alas laaksoon kansainväliseen biokemian tehtaaseen Kedrion Companyyn. Siellä johtaja Montano kertoi ensin yrityksestä, sen globaaleista tavoitteista ja toimintatavoista (he tuottavat verenluovuttajien verestä hyytymistekijöitä ja muita plasmatuotteita äärettömän puhtaissa olosuhteissa). Hän kertoi myös siitä, miten kansainvälinen firma rekrytoi osaajia ja miten paljon heillä on tutkimustoimintaa. Hän kertoi opiskelijoille myös miten hän on päätynyt nykyiseen työhönsä ja vastaili kaikkien kysymyksiin. Hän korosti tiedeopintojen rinnalla ekonomian tuntemisen tärkeyttä. Itse firma ei ole kovin vanha, vuodelta 2001, mutta se työllistää jo nyt yli 2400 ja pyörittää 600 milj e liikevaihtoa.

Kedrionissa oli hyvin kiinnostavaa kuulla miten heillä on yli 70 tohtoritason tutkijaa, ja pelkästään laaduntarkkailussa yli 160 pelkästään tässä tehtaassa. Emme päässeet käymään tuotantotiloissa, sillä osa niistä on sellaisia, että työntekijätkin näyttävät avaruuspuvuissa olevilta täydellisen hygieniaeristyksen takia. Päivä jatkui opettajien tehdessä projektin kirjallisia raportteja.
To 19.4.
Meille esiteltiin alueen kuuluisa Karnevaalitapahtuma, Viareggion karnevaali, jota valmistellaan aina koko vuosi. Viareggiossa on valtavat hallit karnevaalivaunujen ja hahmojen tekemiseen ja museo niiden säilömiseen. Karnevaalit ovat alkaneet 1873 ja työllistävät matkailusta elävässä maakunnassa valtavasti ihmisiä. Yhden vaunun animaatiohahmoja voi olla liikuttamassa jopa 100 ihmistä ja yhden vaunun tekemisen kustannukset ovat noin 100 000e. Opas kertoi mainiosti tämän karnevaalitapahtuman työllistävästä vaikutuksesta, ja miten erilaisia työtehtäviä siihen voi liittyä.

Sodanvastainen vaunu valmistumassa seuraaviin karnevaaleihin. Hahmoille on tyypillistä voimakas poliittisuus ja ajankohtaisuus.

Juulia ja Emmiina karnevaalimuseon työpajassa kokeilemassa Papier-Mache tekniikkaa jolla hahmot valmistetaan.
Viareggion turistikaupungin läpi kävelimme vielä, ja monet polttivat itsensä armottomassa kevätauringossa. Kun palasimme koululle, oli vuorossa etukäteistehtävänä annettujen karaokelaulujen esittäminen ja huutoäänestyksessä voittajiksi laulukilpailussa pääsivät Suomen ja Puolan joukkueet. Elisabetta ojensi voittajille hienot kruunut palkinnoksi. Suomen esitys Felicitas oli aivan mahtava, mutta puolalaisten esitys oli erittäin tanssittava.

Ilta päättyi host-vanhempien kanssa illallisen syömiseen koulun hienossa ruokalassa ja lopuksi lähetettiin koulun pihalta kuumailmapaperipallot taivaalle.

pe 20.4.
Aamulla osa opettajista ahkeroi loppuraportin yhteenvedon parissa, ja toiset osallistuivat oppilaiden kanssa kouluille tehtyjen sycas-webbi sivujen toiminnallisuuden ruotimiseen. Suomalaiset oppilaat saivat monta hyvää parannusta aikaiseksi koulun sivuille.

Emmiina, Piia ja Roosa kertovat muiden maiden opiskelijoille mitä kaikkea Iisalmen sivuilla jo on ja kuinka sivuja heidän mielestään voisi vielä entisestään parantaa palvelemaan uusia opiskelijoita.
Pienen kävelyretken jälkeen (helteessä vuoren huipulle) oppilaat menivät kuuntelemaan Bargan koulun entisen oppilaan Francesco Tomein esitystä siitä, mitä nuori tarvitsee jos aikoo tähdätä taidealalle. Hän kertoi omasta polustaan esiintyväksi taiteilijaksi ja esitti myös omaa musiikkiaan. Opettajien perehtyessä eTwinningin toimintaan oppilaat lopuksi pohtivat yhdessä ystävyyden merkitystä ja miettivät sitä, mitä tällaiset kansainväliset projektit heille merkitsevät.

Lopuksi iltapäivän päätteeksi kaikki saivat todistuksensa ja lahjojakin annettiin puolin ja toisin. Meidän tyttöjen italialaiset ystävät olivat jo tässä vaiheessa aivan kyynelissä kun ajattelivat aamulla joutuvansa eroamaan ystävistään!

Emmiina, Piia, Piia, Roosa ja Juulia hyvien ystäviensä kanssa. EU-projektien paras osa on tietenkin elämänaikaisten ystävyyssuhteiden syntyminen eri maiden nuorien välille!
La 21.4.
Kotimatka alkoi siis kyynelehtien, eroaminen oli niin vaikeaa! Lennot meni hyvin, pääsimme saksalaisten kanssa samalla koneella Müncheniin asti ja taas siellä kyynelehdittiin.. lopulta odotettuamme Helsingissä Iisalmen yöbussia pääsimme sunnuntaiaamuksi kotiin.