Irlanti

Opiskelijaliikkuvuus Irlannissa 16.4. - 22.4.2016.

Aikaisin aamulla lähdettiin Kuopioon ja sieltä eteenpäin sinivalkoisin siivin.

Perille päästyämme majoituimme irlantilaisiin isäntäperheisiin, ja viikonloppu sujui heidän järjestämänsä ohjelman puitteissa - mihin kuului jo monenlaista tapahtumaa ja Erasmus-kavereiden tapaamista.
Maanantaiaamuna pääsimme tutustumaan kouluun ja kaikkiin Erasmus-osanottajiin. Tutustumisleikkien jälkeen kiertelimme irlantilaisten opastuksella ympäri koulua, jossa on hyvin erilaisista taustoista tulevia opiskelijoita. Tässä kuvassa näette, kuinka montaa kieltä oppilaat puhuvat äidinkielenään:

Kohta meidän kaikkien pitikin esitellä toisille omat esityksemme maastamme, kotiseudustamme, koulustamme. Kaikkia vähän jännitti, mutta sitten esityksen kuluessa huomasikin nauttivansa esiintymisestä! Alun jännityksen lauettua meidän olikin helppoa sitten pitää esityksiämme irlantilaisissa luokissa. Tässä järjestyksessä saksalaiset, puolalaiset ja kreikkalaiset kaverimme esiintymässä:



Olimme harjoitelleet oman esityksemme hyvin jo kotona, ja iloksemme huomasimme yleisön pysyvän kivasti mukana esityksen aikana:

Loppupäivä käytettiin siihen, että aloimme käydä läpi tekemämme kyselytutkimuksen tuloksia kansainvälisissä ryhmissä, joissa oli jokaisesta maasta edustus. Keskustelu oli vilkasta ja huomasimme heti eri maiden tulosten eroavan selvästi - nyt vain piti keksiä erilaisia syitä näille erilaisille tuloksille.



Päivä oli raskas esityksineen ja ajattelutöineen, ja illalla vietimme laatuaikaa isäntiemme kanssa eri tavoin.
Tiistaina vierailimme paikallisella yliopistolla, Maynoothissa, mihin monet Setantan entiset oppilaat lähtevät opiskelemaan. Siellä kuuntelimme aluksi esitelmän luovuudesta ja sen merkityksestä yrittäjyydessä. Tämän piti kuuluisa Peter Robins, joka johtaa luovuusprojektia (EDEN Centre and Creativity cafe) yliopistolla. Hän puhui innovatiivisuudesta ja uusista bisnes-ideoista, ja laittoi meidät pohtimaan haastavia älytehtäviä yhdessä. Sitten saimme esittää kysymyksiä entisille Setantan opiskelijoille, jotka kertoivat siitä, minkälaista täällä on opiskella eri aineita (IT, arts, geography, english). Setantan opo Aisling esittelee heidät tässä:

Maynoothin katolisen yliopiston rehtorit ovat vuosisatojen aikana olleet hyvin arvovaltaisia kirkollisia herroja (yliopisto perustettiin 1795 katolisten opiskelijoiden opinahjoksi, kun he eivät missään tapauksessa saaneet mennä opiskelemaan ei-katolisen Elisabet I:n perustamaan Trinity Collegeen).

Itse yliopistokampus on sekoitus ikivanhaa ja huippumodernia rakennuskantaa.



Iltapäivällä kierreltyämme koko alueen ympäri, palasimme kouluun ja teimme eilisistä analyyseistämme posterit, jotka laitettiin koulun seinälle näkyviin ja kaikkien luettavaksi. Tässä vielä keskeneräisiä...


Ilta kului taas hauskasti, iso osa meni yhdessä seuraamaan irlantilaista hurlingia jossa pelasi koulun oppilaita.
Keskiviikkona mentiin junalla Dublinin keskustaan, missä seurattiin vuoden 1916 kansannousun 100v muistopaikkojen reittiä, jonka varrelta irlantilaiset oppilaat olivat tehneet tietokilpailukysymyksiä. Kysymykset eivät olleet ihan helppoja, vaan vaativat meitä tutustumaan esim. Dublinin linnan museoon, Irlannin kansallismuseoon ja moniin kaupungin rakennuksiin, joissa esim. oli käyty taisteluja. Meidät jaettiin ryhmiin, ja me liikuimme siis irlantilaisten kanssa omaa reittiämme. Kaikkialla näimme merkkejä parhaillaan juhlittavasta itsenäisyyden 100v tapahtumista, samalla kun ihailimme kaunista pääkaupunkia.



Söimme lounasta (irlantilaiseen tapaan äidin tekemät eväät pussissa) puistossa, St.Stephen Green Park, missä huomasi hyvin kuinka edellä Dublinin kevät oli Suomen kevättä! Puisto näytti olevan monen paikallisen olohuone! Luonnontieteen museon kuuluisin eläin on sukupuuttoon jo kauan sitten kuollut irlanninhirvi Megaloceros giganteus. Mielenkiintoista, ainakin biologian opettajamme mielestä...


Opimme myös kansallismuseossa, että Irlannissa on ollut joku ihmisen esi-isä tekemässä kivityökaluja jo ennen nykyihmisen aikaa, ja noin 9000v sitten on jo paljon historiallisia jäänteitä. Luonnontieteen museokin pursusi fossiileja, joita Suomessa ei näe missään. Rikas historia! Illalla osa kävi tutustumassa vielä Euroopan suurimpaan kaupunkipuistoon, Phoenix Park, minkä jälkeen väsytti taatusti!
Torstaina teimme ensin tähänastisesta toimistamme yhteenvetoa ja esittelimme työmme tuloksia opettajille. Näistä kansainvälisistä ryhmätöistä tykätään ehkä eniten!


Sitten suuntasimme bussilla Microsoftin Irlannin pääkonttorille, missä meitä odotti Stephen Howell esitelmineen. Hän on koulutukseltaan alunperin opettaja, mutta nykyään kiertää esitelmöimässä eri puolella siitä, mihin ohjelmointia voi lasten ja nuorten kanssa koulutuksessa käyttää.
Palattuamme koululle oppilaiden piti harjoitella tanssiesityksiä, jotka oli pyydetty tätä päivää varten tekemään, ja opettajat sillä aikaa koostivat yhteen eri koulujen työelämäyhteyksistä tekemiään vertailuja.
Päivän lopuksi meillä oli tosi hauskat kansallistanssiesityksemme, missä me esitimme nauhurin säestyksellä letkajenkkaa ja johon kaikki saivat tulla mukaan. Huh, miten hikistä hommaa! Mutta niin olivat irlantilaisten ja kreikkalaistenkin tanssit hurjia!

Viimeisenä päivänä oli todistusten vuoro ja irlantilaisen koulun tavallisiin tunteihin tutustumista.
Puolalaisten ryhmä on juuri saanut todistuksensa irlantilaisilta Clarelta ja Gillianilta, jotka johtivat tämän viikon toimintaa Setantan koulussa.

Kävimme mm. tiedeopetusluokassa, ja kiinnitimme huomiota mm. siihen, että tunnit on aika tiukasti ohjelmoituja eikä kukaan taatusti käytä aikaa omiin juttuihinsa. Täällä kuri on selvästi kovempaa kuin kotona Suomessa. Myös koulupuvut ovat aika mielenkiintoinen ilmiö, josta kyselimmekin irlantilaisilta kavereiltamme heidän mielipiteitään.
Lauantaina piti lähteä kotiin, mikä oli jo tosi haikeaa, sillä olimme ystävystyneet jo todella hyvin isäntiemme kanssa - mutta saisimmehan heidät syksyllä vieraaksemme Iisalmeen!