Toiminnan kehittäminen

Toiminnan kehittäminen

Miten yhteistyöryhmän toimintaedellytyksiä pitäisi kehittää?
Etelä-Pohjanmaa Alueelliselle ELO-toiminnalle tulisi osoittaa erillisrahoitusta toiminnan kehittämistyöhön. Alueelliselle ELO-ryhmälle ja valtakunnalliselle ELO-ryhmälle olisi osoitettava selkeät toimivaltuudet kehittämistyön varmistamiseksi.
Etelä-Savo Vuoden 2014 lopussa päättyy Etelä-Savon nuorisotakuun neuvottelukunnan tehtävä, mitä on vielä pohdittava, miten ryhmien toiminnan kautta päästään tehokkaaseen työskentelyyn. Olisi hyvä, jos esim. ministeriöiden kautta saataisiin myös jotakin lisävaltuutusta ja ikään kuin arvon nousua ELO-työskentelyyn ja vielä yhteistyössä nuorisotakuun toimien kanssa. Lisäksi on erityisen merkittävää, että paitsi ohjaajien osaamisen kehittämiseen on saatu nyt pienehkö erityisavustus, myös koko ELO-toimintaan olisi vielä mahdollisuutta saada lisäpotkua eli rahoitusta, yliopistosta, ministeriöiden ryhmistä ja muilta tukea niin, että se kohentaisi nimenomaan monihallinnollista yhteistyötä, minkä kanssa esim. kunnat painivat jatkuvasti. MYös kansainväliset yhteydet ELO-asioissa olisivat tärkeitä pian, sillä ELO-ryhmissä on jatkuva tiedonjano ja halu myös vertailla muihin ja ottaa parhaat palat käyttöön sovivalla tavalla. Valtakunnallisen ESR-ohjelman rahoitus suhteessa alueelliseen tulee olemaan erittäin tärkeä. Näiden hankkeiden ja ryhmien toiminta on silloin elintärkeää yli toimintalinjojen ja hallinnon rajojen.
Häme ELO-toiminnalle tulisi saada säädöspohjaiset toimintavaltuudet toiminnan jatkuvuuden ja uskottavuuden/vaikuttavuuden takaamiseksi. Ilman rahoitusta ja selkeitä valtakunnallisesti yhtenäisiä toimintavaltuuksia toiminnan uskottavuus ja jatkuvuus kärsii.
Kaakkois-Suomi Yhteistyöryhmän tulisi saada säädöspohjaiset toimintavaltuudet sekä omia toimintaresursseja vaikuttavuuden ja kehittämistoiminnan lisäämiseksi. Hankerahoitus tulee olemaan tärkeää.
Kainuu Valtakunnallista koordinaatiota tarvitaan Elo-toiminnan yhtenäistämiseksi. Alueelliselle ELO-toiminnalle tulisi osoittaa lisäresurssia.
Keski-Suomi ELO-ryhmän ja maakunnallisen nuorisotakuuryhmän tehtävät menevät yhä enemmän päällekkäin, joten nämä kaksi ryhmää yhdistetään jatkossa. Uuden ohjelmakauden hankkeilta odotetaan roolia elinikäisen ohjauksen kehittämisessä ja vakiinnuttamisessa, koska hallinnolla itsellään ei ole rahaa eikä resursseja kehittämiseen.
Lappi Resurssien vähennykset lähitulevaisuudessa niin hallinnossa kuin oppilaitoksissa ovat niin suuria, että yleiset toimintaedellytykset tulevat heikentymään voimakkaasti. ELO-toiminnan kehittäminen edellyttää edelleen erillista hankerahoitusta ainakin muutaman vuoden ajan.
Pirkanmaa ELYjen ja ELO-ryhmien tehtävät (minimitavoitteet) sekä myös tavoitteet palveluiden laadulle ja määrälle tulisi määritellä, jotta alueilla järjestettävät palvelut jollakin aikavälillä lähtisivät kehittymään yhdenmukaisiksi. Aluehallinnon kehitysnäkymät ja toisaalta erityisesti oppilaitos- ja korkeakoulukentässä vireillä olevat uudistukset (järjestäjäverkko, rahoitus, tutkinnot, opiskelijavalinnat) eivät ainakaan helpota ELO-kehittämistä.
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala Lukuisat vireillä olevat hallinnolliset muutokset toimijakentällä (oppilaitokset/TE-hallinto) ja resurssien väheneminen kaikilla toimijoilla, ELY mukaan lukien, vaikeuttavat kehittämistyötä käytännön tasolla. ELO-toiminta onkin asetettava realistisiin mittasuhteisiin. ELO-ryhmän tulisi saada säädöspohjaiset toimintavaltuudet sekä omia toimintaresursseja, jotta toiminnalla olisi todellista vaikuttavuutta ja sen kehittämistoiminta olisi uskottavaa. Nyt työskentely perustuu vapaaehtoiseen keskusteluun, jossa ELYn rooli on toimijoiden näkökulmasta epämääräinen.
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo Hallinnonrajat ylittävää yhteistyötä tulisi lisätä; tiettyjen elinikäisen ohjauksen osa-alueiden kehittämistä varten tulisi kohdentaa erillishankkeita (esim. työpaikkaohjauksen ja -ohjaajien kehittäminen ja kouluttaminen; työelämäohjelmien toteuttaminen alueen organisaatioissa). Vastuukoordinaattorin tulisi saada riittävät resurssit koordinaatiotyöhön.
Satakunta Kehittämistyötä pystytään tekemään nykyorganisaatioissa ja nykyresursseilla, jos tahtoa ja sitoutumista löytyy ohjauksen kehittämiseen. Jos kehittämistyöhön halutaan "uutta vaihdetta", niin toimintaan pitäisi saada hanke- tai erillisrahoitusta pidemmäksi ajaksi.
Uusimaa Elinikäinen ohjaus nähdään tärkeänä tulevaisuuden työelämässä/työelämään tulossa. ELO-toimintaa olisi kuiten selvennettävä mm. OKM, TEM tahoilta (ohjeet, tiedottaminen) sekä realistisesti huomioitava resurssit. Alueellisen yhteistyöryhmän suunnittelussa on erityisen tärkeää sitoutuminen toimintaan ja kehittämiseen. Mikä mandaatti ELO-ryhmällä oikeasti on vaikuttaa?
Varsinais-Suomi Työssä oppiminen ja työelämään tutustuminen on saatava kiinteäksi osaksi toisen asteen koulutusta yleissivistävän lukiokoulutuksen aikana.

ELO-ryhmän tulisi saada säädöspohjaiset toimintavaltuudet sekä omia toimintaresursseja, jotta toiminnalla olisi todellista vaikuttavuutta ja sen kehittämistoiminta olisi uskottavaa. Ilman päätösvaltaa ja omia käyttövaroja ELO-toiminta saattaa jäädä kahvipöytäkeskusteluksi.

Svensk vägledning