Palaminen

HAPPI, PALAMISEN EDELLYTYS

Palaminen on aineen yhtymistä happeen ja reaktiossa muodostuu OKSIDEJA. Ilmassa happi on O2:na ja O3:na sekä H2O:na. Maaperässä happi on vetenä ja oksideina.

Palamiseen tarvitaan:

  1. Palavaa ainetta
  2. Happea
  3. Riittävä lämpötila ns. syttymispiste

Palon sammuttaminen:

  • poistetaan happi eli tukahdutetaan palo
  • poistetaan palavaa ainetta (raivaus)
  • lasketaan lämpötilaa (yleensä vesi)

Liekitön palaminen on hidasta esim.

selluloosan ja tärkkelyksen hajoaminen eli lahoaminen, sokerin pilkkoutuminen kehossa, raudan ruostuminen, kuparin patinoituminen

Leimahduspiste on alin lämpötila, jossa aineesta muodostuu niin paljon palamiskelpoisia kaasuja, että liekki tai kuumuus aiheuttaa leimahtamisen.

Hapen yhdisteitä sanotaan oksideiksi esim. CO häkä eli hiilimonoksidi, CO2hiilidioksidi, H2O vesi eli divetymonoksidi, SO2 rikkidioksidi, SO3 rikkitrioksidi …

YHTEYTTÄMINEN eli FOTOSYNTEESI

6 H2O + 6 CO2 -> C6H12O6 + 6 O2

vesi + hiilidioksidi -> sokeri + happi

Kasvien viherhiukkaset valmistavat vedestä ja ilman hiilidioksidista auringon valon energian avulla sokereita ja vapauttavat samalla happea ilmaan. Kasvien ja eläimien soluhengityksessä reaktio etenee vastakkaiseen suuntaan ja energiaa vapautuu solujen käyttöön.

Hapen valmistus:

tislataan happi jäähdytetystä ilmasta, hajotetaan happipitoisia yhdisteitä esim. H2O2 eli vetyperoksidia

Hapen käyttö:

palamisreaktioiden nopeuttaminen (metallivalimot, hitsaus, raketit), hengityksen tehostaminen sairailla, veden desinfiointi esim. uimahalleissa ja vedenpuhdistamoissa (vapaa happi / otsoni)

Otsonikerros (O3) on ilmakehässä n. 20-50 km:n korkeudessa, Se estää haitallisen ultraviolettisäteilyn pääsyä maan pinnalle. UV-säteily aiheuttaa silmäsairauksia ja ihosyöpää.

Otsonikatoa aiheuttavat mm. freonit. Niitä käytettiin lämmönsiirtoaineina kylmälaitteissa, vaahtomuovien valmistuksessa ja ponnekaasuina.

Järvien happikato: liiallinen lannoitus lisää kasvillisuuden määrää eli rehevöittää järviä, jolloin vedestä kuluu talven aikana runsaasti happea kasvimassan hajottamiseen eikä uutta pääse tarpeeksi tilalle jääkuoren läpi=> kalakuolemat

Kuivatislauksella tarkoitetaan hapetonta kuumentamista.

Ilmakehä: 21 % O, 78% N, 0,9 % Ar

Maaperä: 50 % O, 26 % Si, 7 % Al, 4 % Fe

Merivesi: 91 % O, 5,7 % H, 1,9 % Na, 1,1 % Na

Ihminen: 65 % O, 18 % C, 9 % H