Menettely rike-, vilppi- ja häiriötilanteissa

Menettely rike-, vilppi- ja häiriötilanteissa

Oppitunnilta ja koulun järjestämästä tilaisuudesta poistaminen

Opettaja voi määrätä turvallisuutta vaarantavan tai opetusta häiritsevän oppilaan poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan. Oppilaan luokasta poistanut opettaja vastaa oppilaan valvonnasta. Käytännössä valvonta voidaan hoitaa siten, että oppilas määrätään opiskelemaan luokan välittömään läheisyyteen, jolloin opettaja voi valvoa häntä muun ryhmän opettamisen ohessa.

Oppilasta ei saa jättää ilman valvontaa, kun hänet on poistettu luokkahuoneesta, muusta tilasta tai koulun tilaisuudesta tai kun oppilaan opetukseen osallistuminen on evätty jäljellä olevan ja sitä seuraavan työpäivän ajaksi.

Koulun järjestämillä tilaisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi juhlia, retkiä tai teemapäiviä. Turvallisuutta vaarantava tai tilaisuutta häiritsevä oppilas voidaan poistaa tilaisuudesta. Oppilaan opettaja tai rehtori tekee päätöksen oppilaan poistamisesta kyseisistä tilaisuuksista.

Poistumismääräyksestä ilmoitetaan oppilaan huoltajalle.

 

Vastarinta poistettaessa

Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Rehtori ja opettaja voivat toimia yhdessä tai kumpikin erikseen.

 

Rajoituksia poistamiseen

Oppilaan poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä. Voimakeinojen käytön liioittelusta säädetään rikoslaissa.

 

Kirjallinen selvitys

Voimakeinojen käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta opetuksen järjestäjälle.

 

Opetuksen epääminen

Työrauhan turvaamiseksi oppilaan oikeus osallistua opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan tai muun henkilön turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.

Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan edellä mainitulla perusteella evätä myös seuraavaksi työpäiväksi, mikäli opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa suunnitella oppilaan paluuta takaisin opetukseen ja tarjota oppilaalle oppilashuollon palveluita sekä tukea turvallista paluuta opetukseen. Epäämisen aikana oppilaalle on järjestettävä 36h §:ssä tarkoitettuna oppilashuoltona mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti oppilashuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. Lisäksi oppilaalle on järjestettävä muu hänen tarvitsemansa tuki epäämisen aikana ja oppilaan palatessa opetukseen. Oppilaalle tehdään suunnitelma palaamisen tukemiseksi.

Opetuksen epäämisestä ilmoitetaan aina huoltajalle ja tarvittaessa sosiaalihuollon toimeenpanoon kuuluvia tehtäviä hoitavalle viranomaiselle.

 

Vaaralliset ja häiritsevät esineet ja aineet

Opettajalla ja rehtorilla on perusopetuslain mukaan oikeus ottaa oppilaalta haltuun vaarallisia ja häiritseviä esineitä ja aineita.

Häiritsevän esineen tapauksessa opettaja ensin pyytää oppilasta lopettamaan häiritsevän käytön. Mikäli käyttö ei lopu, niin opettaja pyytää luovuttamaan esineen/aineen opettajalle. Oppilaan kieltäytyessä hänen käsketään viemään esine/aine rehtorille. Häiritsevää esinettä/ainetta ei oteta oppilaalta pois voimakeinoja käyttäen, vaan opetusta häiritsevä oppilas poistetaan tarvittaessa luokasta. Opettaja luovuttaa haltuun ottamansa esineen oppilaalle takaisin tunnin päätyttyä. Jos haltuun ottaja on ollut rehtori, hän luovuttaa esineen takaisin koulupäivän päätyttyä.

Mikäli oppilaalla on hallussaan vaarallisia esineitä/aineita, otetaan ne häneltä haltuun. Mikäli oppilas ei luovuta niitä vapaaehtoisesti, käytetään tarvittaessa perusopetuslain mukaisia voimakeinoja. Tarvittaessa pyydetään virka-apua poliisilta. Jos oppilaalla epäillään olevan hallussaan vaarallisia esineitä tai aineita, voidaan hänelle tehdä tarkastus. Oppilaan tavaroiden tarkastuksesta mainitaan tarkemmin kohdassa d.

Haltuun otoista ja tarkastuksista ilmoitetaan aina oppilaan huoltajalle mieluiten kasvotusten tai puhelimitse ja tehdään merkintä kurinpitotoimet-rekisteriin.

 

Vastarinta haltuunotossa

Jos haltuun otettavaa esinettä tai ainetta hallussaan pitävä oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää haltuun ottamisen, rehtorilla tai koulun opettajalla on oikeus käyttää sellaisia esineen tai aineen haltuun ottamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.

 

Rajoituksia haltuunottoon

Oikeus käyttää voimakeinoja koskee vain oppilaan omaa tai muiden turvallisuutta vaarantavia esineitä tai aineita sekä esineitä tai aineita, joita käytetään oppimisen tai opetuksen häiritsemiseen. Haltuunotossa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä. Voimakeinojen käytön liioittelusta säädetään rikoslain 4 luvun 6 §:n 3 momentissa ja 7 §:ssä.

 

Kirjallinen selvitys

Voimakeinojen käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta opetuksen järjestäjälle.

 

Oppilaan tavaroiden tarkastaminen

Jos on ilmeistä, että oppilaalla on hallussaan kielletty esine tai aine, jolla voidaan vaarantaa omaa tai muiden turvallisuutta eikä oppilas suostu luovuttamaan sitä pyynnöstä huolimatta, voidaan oppilaan mukana olevat tavarat, hänen hallussaan olevat koulun säilytystilat ja hänen vaatteensa päällisin puolin tarkastaa.

Ennen tarkastamista oppilaalle on ilmoitettava tarkastuksen syy. Tarkastuksessa on aina oltava läsnä kaksi täysi-ikäistä koulun henkilökuntaan kuuluvaa. Tarkastajan on oltava samaa sukupuolta tarkastettavan kanssa. Oppilaan pyynnöstä tarkastuksessa tulee olla läsnä hänen valitsemansa koulun henkilökuntaan kuuluva, jos tämä on saapuvilla. Jos turvallisuus ehdottomasti vaatii, voidaan tarkastuksen suoritustavasta poiketa.

Tarkastamisessa tulee aina noudattaa hienotunteisuutta eikä oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen tule puuttua enempää kuin on välttämätöntä.

 

Kotitehtävien ja muiden laiminlyöntien valvottu suorittaminen

Luokilla 1-6 luokanopettaja vastaa oman luokkansa oppilaiden tehtävien teettämisestä.

Luokilla 7-9, aineenopettaja vastaa oman aineensa tehtävien teettämisestä yhteistyössä luokanvalvojan kanssa. Kyseessä ei ole jälki-istunnon kaltainen rangaistus, vaan käytännöllä pyritään korostamaan oppilaan omaa vastuuta opiskelustaan.

 

Oppilaan tahallisesti aiheuttaman vahingon korvaaminen

Vahingonkorvauksesta säädetään tarkemmin vahingonkorvauslaissa http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1974/19740412.

Vahingonteosta ilmoitetaan oppilaan huoltajille ja vahingonteon korvaamisesta sovitaan huoltajien kanssa tapauskohtaisesti. Mikäli oppilas sotkee koulun tiloja tahallisesti, hänet voidaan velvoittaa korjaamaan jälkensä valvotusti. Oppilaan oman vastuun toteutumisen vuoksi pyritään siihen, että aina mahdollisuuksien mukaan oppilas itse korjaisi aiheuttamansa vahingon. Korjaamisessa on huomioitava oppilaan ikä ja kehitystaso.

Vahingon korjaamisen vuoksi oppilas ei saa jäädä pois opetuksesta.

Mikäli vahingon korjaaminen tapahtuu kouluajan ulkopuolella, ilmoitetaan siitä oppilaan huoltajille.