Kurinpitokeinot
Kurinpitokeinot
Kurinpidollisia keinoja ovat perusopetuslain mukaan jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen.
Jälki-istunto
Oppilas, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä taikka menettelee vilpillisesti, voidaan määrätä jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi.
Jälki-istunnossa voidaan teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä, harjoituksia ja tehtäviä, joiden tulee olla kasvatusta, opetusta ja kehitystä tukevia, oikeassa suhteessa oppilaan tekoon tai laiminlyöntiin sekä ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle sopivia. Oppilas voidaan myös velvoittaa istumaan hiljaa jälki-istunnon ajan.
Jälki-istuntoa ei voida järjestää siten, että oppilas joutuisi sen seurauksena jäämään pois opetussuunnitelman tai muun koulun toimintaa koskevan suunnitelman mukaisesta opetuksesta. Jälki-istunnot kirjataan. Jälki-istunto saatetaan tiedoksi huoltajalle ja siinä mainitaan jälki-istuntoon johtanut rike sekä jälki-istunnon toimeenpanopaikka ja –aika. Luokanopettaja/ -valvoja seuraa oppilaiden jälki-istuntojen kertymistä.
Kirjaaminen:
- Päivämäärä
- Oppilaan nimi
- Jälki-istunnon syy
- Jälki-istunnon määränneen viranhaltija nimi ja toimeenpanneen viranhaltijan nimi
- Jälki-istunnon järjestämisaika ja – paikka (+kesto)
- Huoltajalle ilmoittaminen
Kirjallinen varoitus
Toistuvissa ja vakavissa rikkeissä oppilaalle voidaan antaa kirjallinen varoitus. Ennen kirjallisen varoituksen antamista oppilaalle on tehty selväksi, että toistuvien rikkeiden vuoksi hän on toiminnan jatkuessa vaarassa saada kirjallisen varoituksen. Kirjallinen varoitus voidaan antaa myös ilman ennakkovaroitusta, jos yksittäinen rike arvioidaan törkeäksi. Kirjallinen varoitus on kurinpitotoimi ja rehtori tekee siitä hallintopäätöksen. Päätöksessä varoitukseen johtaneet asiat yksilöidään ja kuvataan mahdollinen asiaan liittyvä kurinpitohistoria. Päätös viedään tiedoksi kunnan sivistyslautakunnalle.
Ennen kirjallisen varoituksen antamista asiasta on hankittava tarpeellinen selvitys ja oppilasta on kuultava. Kuulemiseen on annettava mahdollisuus myös huoltajalle. Pyritään siihen, että kuulemistilaisuuteen osallistuisivat oppilas, hänen huoltajansa, luokan opettaja / -ohjaaja sekä rehtori. Kuulemisesta laaditaan muistio, josta ilmenevät keskustelun johtaneet syyt, oppilaan ja huoltajan kommentit sekä keskustelun lopputulos.
Rehtori toimittaa päätöksestä kopion oppilaalle ja hänen huoltajalleen. Päätöksestä on 14 päivän muutoksenhakuoikeus hallinto-oikeudelta. Oppilaalle, jolle on annettu kirjallinen varoitus, on järjestettävä tarvittava oppilashuolto.
Määräaikainen erottaminen
Vakavissa rikkomuksissa tai jos oppilas jatkaa epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan, voidaan oppilas erottaa koulusta enintään kolmeksi kuukaudeksi. Määräaikaisesta erottamisesta päättää sivistyslautakunta rehtorin esityksestä. Erottamisajan pituuteen vaikuttaa rikkomuksen vakavuus ja toistuvuus.
Ennen päätöksen tekemistä asiasta on hankittava tarpeellinen selvitys ja oppilasta on kuultava. Kuulemiseen on annettava mahdollisuus myös huoltajalle. Pyritään siihen, että kuulemistilaisuuteen osallistuisivat oppilas, hänen huoltajansa, luokan opettaja / -ohjaaja sekä rehtori. Kuulemisesta laaditaan muistio, josta ilmenevät keskustelun johtaneet syyt, oppilaan ja huoltajan kommentit sekä keskustelun lopputulos. Päätöksessä yksilöidään erottamiseen johtaneet asiat ja niihin liittyvä kurinpitohistoria, mainitaan erottamisen ajankohta sekä se, pannaanko päätös voimaan heti lainvoimaisuutta odottamatta. Erottamisasia käsitellään sivistyslautakunnassa ei-julkisena.
Päätökseen saa hakea muutosta 14 päivän kuluessa hallinto-oikeudelta. Pääsääntöisesti erottamispäätös pannaan täytäntöön sen saatua lainvoiman eli valitusajan kuluttua umpeen. Erottaminen voidaan kuitenkin panna täytäntöön heti, mikäli oppilas on käyttäytynyt niin väkivaltaisesti tai uhkaavasti, että turvallisuus koulussa on kärsinyt tai vakavasti vaarantunut ja on olemassa ilmeinen vaara, että uhkaava tai väkivaltainen käyttäytyminen toistuu.
Erotusaikana oppilaan opetus järjestetään siten, että se estää erotetun oppilaan jäämisen jälkeen opinnoissaan. Erotetulle oppilaalle laaditaan opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) erottamisajalle. Oppilaan erotusaikainen oppilashuolto on myös suunniteltava. Oppimissuunnitelman laatimisesta vastaavat yhteistyössä luokanopettaja / -valvoja, opinto-ohjaaja sekä osa-aikainen erityisopettaja. Oppilaalle ja oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle on varattava tilaisuus osallistua suunnitelman laatimiseen. Erotuksen aikaisen oppilashuollon suunnittelusta vastaavat koulun oppilashuollon työntekijät yhteistyössä luokanopettajan/ -valvojan kanssa.