S2 (7. lk.)

S2-opetuksen sisältö

S2 opetuksen sisällöt vuosiluokalla 7

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen
●  kielen käyttäminen osana toimintaa (esim. draamallisin harjoituksin): kiteytyneet fraasit ja ilmaisut
●  omien tunteiden ilmaiseminen kielellisesti ja toiminnallisesti
●  viestintätilaiden ymmärtäminen kaikkia niihin liittyviä viestejä huomioimalla
●  argumentoinnin, selostamisen, referoimisen opetteleminen (myös mediateksteistä)
●  puheenvuoron pitäminen oppilasta kiinnostavasta aiheesta

Tavoitteena on, että oppilas oppii havaitsemaan ja tunnistamaan tunnetiloja puheen, ilmeiden, eleiden ja äänensävyjen kautta; että oppilas oppii empatiaa omien kokemustensa kautta; että oppilas oppii viestimään omia tunteitaan muille kielellisesti ja toiminnallisesti sekä ymmärtämään viestintätilanteita kaikki niihin liittyvät viestit huomioon ottaen.

S2 Tekstien tulkitseminen
●  opiskelun kannalta merkityksellisten tekstien (ohjaavat, kuvaavat tekstit) monipuolinen lukeminen ja analysoiminen (mm. infiniittiset rakenteet tiiviin ilmaisun keinoina; lauseenvastikkeiden merkityksen ymmärtäminen)
●  sana- ja käsitevarannon laajentaminen
●  tietotekstin avaaminen eri lukustrategioilla ja sen pääkohtien tiivistäminen sekä selostaminen suullisesti ja kirjallisesti
●  graafisten esitysten sekä kuvien tulkitseminen
●  eri tiedonalojen opiskelussa käytettävien tekstien lukemista, kirjoittamista, kuuntelemista ja puhumista (yhteistyössä aineenopettajien kanssa, arvioidaan aineenopettajien yhteistyönä)
●  tiedonhaku erilaisista lähteistä, mm. kirjasto

Jos oppilailla on heikot oppimisen ja ymmärtämisen taidot, oppiaineiden sisältöjen opettaminen ei riitä, vaan tarvitaan myös ymmärtämisen taitojen ja lukemisen ja kuuntelemisen strategioiden opetusta. Oppilasta ohjataan itse aktiivisesti suunnittelemaan, ohjaamaan, seuraamaan, säätelemään ja arvioimaan lukemisen ja kuuntelemisen prosessiaan kulloisenkin tavoitteen suuntaisesti. Tällainen ohjaus toteutuu vuorovaikutuksessa, kun tekstejä luetaan, kuunnellaan, analysoidaan, tulkitaan ja työstetään yhdessä ja samalla opitaan tarvittavaa metakieltä, jonka avulla tekstejä voidaan eritellä. S2-oppilasta on tärkeä opettaa päättelemään vieraita sanoja ja ilmauksia tekstuaalisten, sanastollisten ja kieliopillisten vihjeiden avulla. Päättelyprosesseja on syytä avata keskustellen.

S3 Tekstien tuottaminen

● ohjaavien ja kuvaavien tekstien (määritelmä, selostus, tiivistelmä, koevastaus) hyödyntäminen omien tekstien malleina
●  tekstiin sopivien ilmaisutapojen valitseminen
●  fiktiivisten tekstien kokeilua (kertomus, runo, dialogi)
●  persoonan ja ajan johdonmukainen ilmaiseminen tekstissä (aikamuodot, modukset, pääluokat)
●  suomen peruslauseet ja niissä tarvittavien taivutusmuotojen kertaaminen

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

● erilaisten tieto- ja verkkotekstien sekä kaunokirjallisten tekstien lukeminen oppilasta kiinnostavista aiheista

Kirjallisuuden opetuksessa lähdetään liikkeelle oppilaille tutuista tekstilajeista (esim. sadut, tarinat, laulut, kertomukset ja novellit) ja edetään kielitaidon kehittymisen myötä laajempiin sanataidekokoelmiin. Opetuksessa hyödynnetään myös verkkotekstejä, auditiivisiakertomuksia, elokuvaa, sarjakuvia ja teatteria tarinoiden kertojina. Selkokielistä kirjallisuutta hyödynnetään tarpeen mukaan. Oppilasta rohkaistaan ja innostetaan myös omiin luoviin kokeiluihin kaunokirjallisuuden eri tekstilajeihin tutustuttamiseksi.

S5 Kielen käyttö kaiken oppimisen tukena

●  arkikielen ja eri tiedonalojen kielenkäyttötapojen vertaileminen
●  tieto- ja viestintäteknologian käyttötaitojen vahvistaminen tiedonhankinnassa, oppimisessa ja oman oppimisen arvioinnissa
●  oppilaan oman äidinkielen ja muiden osaamiensa kielten hyödyntäminen kaiken oppimisen tukena

Oppilasta rohkaistaan hyödyntämään oman kulttuurinsa tuntemusta eri opinnäytetöissä, niin suullisissa kuin kirjallisissakin, esim. juhlat ja juhlaperinteet, urheilu, musiikki ja kirjallisuus. Suomalaisen kalenterivuoden tapahtumat ja perinteet otetaan esille ko. ajankohtina kotoutumisen ja osallistumisen vahvistamiseksi.