7. ASKEL: Monikielinen pedagogiikka ja toiminta

Kielitietoisuustehtäviä monikielisestä pedagogiasta ja antirasistisesta koulutuksesta

Kaikkien koulu –opintojakson kaksi luentoa tarjoavat teoreettisia näkemyksiä ja käytännön lähestymistapoja monikieliseen, kielitietoiseen pedagogiikkaan ja antirasistiseen kasvatukseen. Askel 7:n tavoitteena on kehittää tapoja välttää syrjintää aktiivisesti kielitietoisen pedagogiikan ja arjen opiskelukäytäntöjen avulla. Pienilläkin pedagogisilla muutoksilla voi olla merkittäviä vaikutuksia.  

Orientaatio

Kuuntele opiskelijoiden kokemuksia suomalaisesta koulusta: https://monikielisenoppijanmatkassa.fi/tasavertaisuus/ Mikä yllättää sinua? Mitä opettajan olisi hyvä tietää? Mitä merkitystä opettajalla on? 

Luennon 1 jälkeen:

Ehdotus 1: demolla voi käydä läpi todellisia koulutilanteita. Keskustelkaa siitä, mitä tietty tilanne on päässyt syntymään. Voi olla, että opettajan aikomus oli hyvä, mutta jokin meni pieleen. Saattaa olla, ettei kukaan osannut ennakoida ongelman kehittymistä. Pohtikaa mahdollisia tilanteita ja keskustelkaa yhdessä – mitkä olisivat parempia vastauksia opettajina ja mitä voitte oppia näistä tilanteista? 

Lopuksi, lukekaa läpi esimerkit hyvistä käytännöistä antirasismikasvatuksessa (ks. materiaali oikealla palstalla). Mitä yhteyksiä näette kielitietoisiin lähestymistapoihin ja hyvän opetuksen periaatteisiin? Mitä voitte viedä esimerkeistä käytäntöön? Jakakaa toisillenne ja kehittäkää yhdessä muita hyviä käytäntöjä.

Luennon 2 jälkeen:

Ehdotus toiselle demolle: Tarkastelkaa John Loughranin esittämiä tehtäväesimerkkejä. Jokainen tehtävistä korostaa jotakin tärkeää asiaa opiskelussa, esim. yhteyden luomista tai tiedon käsittelyä, ja tarjoaa tilaisuuden vahvistaa kielitietoisuutta osana opiskeluprosesseja. Tehtävät ovat John Loughranin kirjasta "What expert teachers do – enhancing professional knowledge for classroom practice". Miten muokkaisitte tehtäviä niin, että niissä hyödynnettäisiin opiskelijoiden koko kielirepertuaaria? Miten tehtävät voisivat tukea kielen käyttöä opetuksessa? Jos mahdollista, kokeilkaa joitakin tehtäviä ja hyödyntäkää aktiivisesti ryhmäläisten osaamia eri kieliä.

Resurssit:

Liitteet:

Kielitaidon havainnoinnin nelikenttätyökalu