Tuottavan kirjoittamisen kokonaisuus

Kirjoitusprosessin vaiheet

1. Suunnitelma: sisältö ja rakenne

A) Menkää aistihuoneeseen, jossa on jo valmis open suunnittelema teema tai valitkaa tässä vaiheessa, millaisia elementtejä käytätte tekoprosessin aikana.


  • Tätä vaihetta voi edeltää kertaus esim. luokassa siitä, millaisia elementtejä tarinat ja sadut sisältävät: tapahtumapaikka ja -aika, pää- ja sivuhenkilöt, kertoja, juonen kulku (aloitus, käännekohta, lopetus).
  • Lisäksi voidaan yhdessä päättää, millaisia asioita tarinasta arvioidaan tai tarkastellaan, kun ne valmistuvat.
  • Jos luotte ympäristön yhdessä, voitte aloittaa esimerkiksi päättämällä tapahtumapaikan ja miettimällä sitten, miten sen saisi aistihuoneeseen luotua (vinkkejä ympäristöistä).
B) Ideoikaa tarinan peruselementit.
C) Vierailkaa uudelleen aistihuoneessa ja miettikää nyt juonen kulkua.

  • Mitä päähenkilö on tekemässä? Mitä seuraavaksi tapahtuu? Mikä on yllättävää? Miten tilanne ratkeaa?
  • Voi kirjata juonikaavioon ensin tai lähteä suoraan rakentamaan tarinaa.
2. Ensimmäisen version kirjoittaminen

3. Muokkaamis- ja rikastamisvaihe: toinen versio

Palatkaa aistihuoneeseen ja kirjatkaa nyt ylös aistimuksianne tilassa. Tämän jälkeen kirjoittakaa tarinan toinen versio, johon lisätään aistimuksia ja pyritään kuvailemaan kokemusta tarkemmin.

  • Apukysymyksiä esimerkiksi: Miltä ympärilläsi näyttää? Miltä jokin esine tai asia tuntuu käsissä/ jalkojen alla? Millaisia ääniä kuuluu?
  • Tässä kohtaa opettaja/ vertainen voi antaa palautetta: Miten kehittää tarinaa edelleen? Miten saisit rikastettua ja elävöitettyä tarinaa lisää? - Opettaja voi antaa apukysymyksiä.
4. Tekstien viimeistely ja otsikointi

  • Huom. Jos tavoitteena on elävöittää tekstejä ja saada tuotettua ehyt tarina, kannattaa palautteen annossa miettiä, millaisiin asioihin keskittyy (esim. kielitieto vs. monipuolisuus ja ehyt kokonaisuus).
5. Julkaisu

Palatkaa aistihuoneeseen eli tarinoiden tapahtumapaikkaan ja lukekaa valmiita tarinoita eläytyen.