LUKU 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri
4.5 Paikalliset päätettävät asiat LOPPI
Toimintakulttuurin kehittämisen paikalliset painopisteet valitaan vuosittain koulukohtaisesti. Toimintakulttuurin monipuolistamiseksi koulu voi valita yhteistyökumppaneiksi paikallisia toimijoita, kuten sosiaali- ja nuorisotoimi, kirjasto, poliisi ja lähiseudun yritykset ja yhdistykset.
Oppimisympäristöjen ja työtapojen valintaa ja kehittämistä suunnitellaan koulukohtaisesti. Opetussuunnitelmaprosessin aikana oppilailta nousivat keskeisinä toiveina monipuoliset työtavat, erilaisten oppistyylien huomioiminen sekä erilaiset oppimisympäristöt ja -tilat niin luokkahuoneessa, koulurakennuksissa kuin ulkona pihalla ja luonnossa. Kouluissa lisätään opettajien välistä yhteistyötä suosimalla työpareina ja/tai -tiimeinä työskentelyä sekä pyritään mahdollistamaan samanaikaisopettajuutta. Myös oppilaita ohjataan toimimaan erilaisissa ryhmissä.Perusopetuksen yhtenäisyyttä ja opetuksen eheyttämistä tuetaan Lopen kunnassa valitsemalla vuosittain yhteinen monialaisten opetuskokonaisuuksien teema, johon jokainen oppilas ja opettaja osallistuvat.
- Monialaisten oppimiskokonaisuuksien aihe valitaan yhdessä koko kunnassa edellisen lukuvuoden keväällä. Monialaiset oppimiskokonaisuudet suunnitellaan yhdessä opetushenkilöstön kanssa oppilaita osallistaen ja toteutetaan koulukohtaisesti yhteisesti valitun teeman puitteissa.
- Koulukohtaista työnjakoa koskevat toimintatavat ja eri oppiaineiden sekä koulun muun toiminnan yhteistyö määritellään lukuvuosisuunnitelmassa.
- Koulutoimen johtoryhmä käy keväisin läpi monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteutumisen.
- Oppilaat suorittavat itsearvioinnin monialaisista oppimiskokonaisuuksista.
4.5 Paikallisesti päätettävät asiat
Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa
- miten opetuksen järjestäjä ja koulut edistävät ja arvioivat toimintakulttuurin kehittämisen periaatteiden toteutumista; mitkä ovat mahdolliset paikalliset painopisteet ja miten ne ilmenevät käytännössä(toimintakulttuurin periaatteiden kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
- mitkä ovat oppimisympäristöjen ja työtapojen valintaa, käyttöä ja kehittämistä ohjaavat paikalliset tavoitteet ja erityiskysymykset (muilta osin oppimisympäristöjen ja työtapojen kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
- miten opetuksen eheyttämistä käytännössä toteutetaan
- miten monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan
- toteuttamista ohjaavat paikalliset tavoitteet (yleiskuvauksen osalta opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
- toteuttamista ohjaavat periaatteet ja toteuttamistavatu (päätetäänkö esimerkiksi oppimiskokonaisuuksien teemoista yhteisessä paikallisessa opetussuunnitelmassa ja tarkemmista tavoitteista ja sisällöistä koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa vai miten menetellään; miten turvataan, että jokaisen oppilaan opintoihin sisältyy vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuodessa; miten ohjeistetaan oppimiskokonaisuuksien laajuus, miten sovitaan kulloinkin mukana olevista oppiaineista; miten oppilaiden osallistuminen suunnitteluun järjestetään jne.)
- tavoitteet ja sisällöt (määrittely joko opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa opetuksen järjestäjän päätöksen mukaan)
- arviointikäytännöt (miten huolehditaan siitä, että ko. kokonaisuuksissa osoitetut työskentelytaidot ja muu osaaminen otetaan huomioon kokonaisuuden toteuttamisessa mukana olevien oppiaineiden arvioinnissa)
- toteutumisen seuranta, arviointi ja kehittäminen.
Koulukohtainen toimintakulttuuri
Opetussuunnitelmaan voidaan myös liittää monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteuttamista tukevia yhteistyösuunnitelmia koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.