Kotisivut perustaminen
Kotisivujen laitto Internettiin
Kun kotisivut ovat valmiit, pitäisi ne saada vielä muiden ihmisten nähtäväksi nettiin. Kotikoneella sivuista ei ole hyötyä kuin itsellesi. Kukaan muu ei näitä sivuja näe, jollei tietokoneesi toimi www-palvelimena, joka näkyy ulospäin Internettiin. Tällainen tilanne harvoin on, koska kotikäyttöön tarkoitettujen liittymien palveluntarjoaja on usein kieltänyt palvelimen ylläpidon eikä tavallisen kotikäyttäjän nettiliittymän nopeus riitä palvelimen ylläpitoon.
Kotisivut pitää siis laittaa jollekin Internetissä toimivalle www-palvelimelle. Netissä onkin useita palveluja, jotka tarjoavat kotisivutilaa. Osa palveluista on maksullisia, osa ilmaisia. Osa huonompia, osa parempia.
Kotisivutilaa ilmaiseksi
Netissä on palveluja, jotka tarjoavat ilmaista kotisivutilaa kaikille halukkaille. Sivutila on yleensä rajoitettu. Kotisivusi saavat yleensä osoitteen, joka on tyyliä http://www.palveluntarjoaja.com/tunnuksesi/ tai http://tunnuksesi.palveluntarjoaja.com/.
Jotkut ilmaista kotisivutilaa tarjoavien palvelujen varjopuolena on se, että joudut näyttämään palveluntarjoajan määrittämiä mainoksia. Mainokset ovat yleensä joko ns. bannereita (eli sivun ylälaidassa on mainospalkki) tai ponnahdusikkunoita (eli mainos-ikkuna aukeaa heti, kun kävijä tulee sivuillesi). Et siis saa itse mitään rahaa näistä mainoksista, vaan mainosrahat käytetään palvelun ylläpitoon.
Ilmaista kotisivutilaa tarjoavia palveluita on netissä useita. Osa voi olla ihan hyviäkin. Ilmaisen sivutilan tarjoajasta ei myöskään aina tiedä, kuinka kauan he ilmaista sivutilaa tarjoavat. Voi olla, että koko palvelu lopetetaan yhtäkkiä tai muuttuu maksulliseksi. Tässä yksi tarjoaja: https://infinityfree.net/
Jos aiot ottaa kotisivunteon vakavasti, kannattaa unohtaa ilmaiset kotisivutilan tarjoajat. Sivuja kannattaa pitää tällaisilla palvelimilla vain, jos et odota paljoa kävijöitä sivuille tai muuten vain testailet sivujasi. Sivutilaa saa nykyään niin halvalla (alle 20 euroa / vuosi), että maksuttomat mainoskyllästetyt palvelut kannattaa yleensä kiertää kaukaa.
Halvin web-hotelli on yleensä parempi vaihtoehto kuin ilmaista kotisivutilaa tarjoava palvelu.
Maksulliset web-hotellit
Ilmaisen kotisivutilan käyttäjän riesana on siis yleensä kaikenlaisia mainoksia ja muita rajoituksia. Mainoksista ja rajoituksista pääsee eroon hankkimalla maksullista kotisivutilaa. Yleensä maksulliset kotisivutilat on paketoitu ns. web-hotelleiksi, joita saa käyttöön edullista vuosimaksua vastaan. Web-hotelli on paljon muutakin kuin pelkkää kotisivutilaa.
Web-hotellin tilaus (rekisteröinti)
Web-hotellin tilaus ja hallinta on tehty yleensä äärimmäisen helpoksi. Täytät vain yksinkertaisen lomakkeen web-hotellin tarjoajan sivuilla (tilanteen mukaan maksulllien tai ilmainen). Web-hotellissa on yleensä helppokäyttöinen nettiselaimella toimiva graafinen hallintapaneeli (CP-panel), jota käytetään asetusten muokkaamiseen. Tärkein asetus on oman www-osoitteesi luominen. Sitten tekemäsi sivuston siirto hotelliin.