7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131287#Pidp5312336
http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
erityisopetuksen johtava rehtori Mika Kuitunen 044 718 4421

Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opettajien kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2017-2018 painopisteet:
  • Monialaisen yhteistyön kehittäminen
  • Yhteisöllisen oppilashuoltotyön vahvistaminen
  • Sähköisten palvelujen kehittäminen
Linkkejä:

Psykologi- ja kuraattoripalvelut perusopetuksessa: http://www.kuopio.fi/fi/perusopetus1

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2013/20131287


Lisätietoja:
kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset tulee järjestää oppilaille koulun alkaessa 1.luokalla, murrosiän alkaessa 5.luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8.luokalla.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2015 valtakunnallisia Kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja: kouluterveydenhoidon palveluesimies Sanna Niinimäki 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa pyritään järjestämään 1. luokan ja erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan vapaita kerhopaikkoja tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta www.kuopio.fi/iltapaivatoiminta.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4 114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku on osa Aktiivinen lapsuus ja nuoruus Kuopiossa -ohjelmakokonaisuutta, jonka tärkeimpänä tavoitteena on aktivoida lapsia ja nuoria kulttuurin ja liikunnan avulla. Kulttuuripolku-ohjelma takaa kaikille Kuopion kaupungin perusopetuksen oppilaille tasa-arvoiset mahdollisuudet kaupungin kulttuuripalveluihin. Kulttuuripolun parina kouluissa kulkee Liikuntapolku.

Teatteripolku-työpajojen haku aina lukukauden alussa.

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/kouluterveydenhuolto
https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja perheet/peruspalvelut/opiskeluhuolto/kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät lukuvuonna 2017-2018 Peda.netistä.

Lisätietoja:
koululiikunnanohjaaja Lari Kilpeläinen 044 718 1439


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Ihalainen 044 718 4018
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulukuljetukset


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

KURKIMÄEN KOULUN OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA

Oppilashuollon suunnitelma kokonaisuudessaan liitteineen on Kurkimäen koulun peda.net sivustolla.
Paperitulosteena kansio koulumme kansliassa.

Kurkimäen koulun oppilashuollon suunnitelma

Oppilashuollon resurssointi
Koulun oppilashuoltoresurssi kohdennetaan tarpeen mukaan yhteisölliseen, yksilökohtaiseen ja moniammatilliseen oppilashuoltotyöhön.
- Erityisopettaja työskentelee Kurkimäen koululla kokoaikaisesti, joten on käytettävissä oppilashuollollsissa asioissa tarpeen vaatiessa.
- Kuraattori työskentelee koululla ennalta ilmoittaminaan päivinä, n. kaksi kertaa /kk. Oppilaalla on mahdollisuus saada kuraattoripalveluja omalla koululla. Pyydettäessä kuraattori osallistuu oppilashuoltoryhmiin ja käsittelyihin.
- Koulupsykologi työskentelee koululla ennalta sovituissa asioissa. Oppilaalla on mahdollisuus saada koulupsykologin palveluja omalla koululla. Psykologi osallistuu pyydettäessä oppilashuoltoryhmiin ja käsittelyihin.
- Kouluterveydenhoitaja työskentelee koululla kerran viikossa perjantaisin.
- Koululääkäri työskentelee koululla ennalta ilmoitettuina päivinä n. kaksi kertaa /kk.

Oppilaan ja huoltajan osallisuus oppilashuollossa
Oppilashuollon toimintasuunnitelma on nähtävissä koulun kotisivulla. Huoltajia tiedotetaan lukuvuositiedotteessa, kotisivuilla ja vanhempainilloissa. Erityisopettaja ja luokanopettaja opastavat huoltajia oppilashuoltoon liittyvissä asioissa tarvittaessa. Opettajat kertovat luokissa oppilaille oppilashuoltotyöstä oppilaiden ikätason huomioiden.

Oppilashuollon kokouksissa huoltajalle (ja tapauskohtaisesti oppilaalle) tarjotaan mahdollisuutta olla läsnä asian käsittelyssä, huoltajan osallistuminen oppilashuollon kokouksiin onkin ollut jo käytäntö koulussamme.

Tarvittaessa kuraattorin tapaamisiin, terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolle ym. oppilashuollon tapaamisiin oppilas voi osallistua yhdessä huoltajan kanssa.

OPPILAAN MUU TUKI

Iltapäivähoito
Koulullamme toimii iltapäiväkerho, jonka toimintaa pyörittävät kaksi koulutettua koulunkäynninohjaajaa. Kerhoon ovat päässeet lv. 2017-2018 kaikki kerhopaikkaa hakeneet 1-2. luokkalaiset. Aamupäivätoimintaa ei järjestetä, mutta lukujärjestykset on laadittu siten, että koulupäivät alkuopetuksen oppilailla alkavat viimeistään klo 9. Torstaiaamuisin koulullamme toimii WAU-kerho kello 8-9.

IP-kerhossa noudatetaan koulun yhteisiä toimintatapoja ja järjestyssääntöjä.
IP -kerhon toimintasuunnitelma

Kouluruokailu
Luokkien opettajat valvovat ja ohjaavat kouluruokailua päivittäin. Huolehditaan, että ruokalassa säilyy hyvä ruokarauha. Ravitsemus- ja tapakasvatusta opetetaan luokissa ja yhteistyössä keittiöhenkilökunnan kanssa. Aiheesta keskustellaan myös huoltajien kanssa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten.

Koulukuljetukset
Koulukuljetusperiaatteet ja aikataulut
Liikennöitsijä laatii kuljetusaikataulut lukujärjestysten ja oppilaslistojen pohjalta, esittely rehtorille ennen täytäntöönpanoa.
Liikennöitsijä jakaa aikataulut kuljetusoppilaille.
Koulu tiedottaa mahdolliset muutokset kuljettajalle, joka sopii muutosten aiheuttamista yksityiskohdista oppilaiden ja huoltajien kanssa.

Huoltajille toimitetaan lukuvuosittaiset koulukuljetusta koskevat ohjeet. Mahdolliset koulua koskevat ohjeet saatetaan tiedoksi opettajille ja koulunkäynnin ohjaajille. Kuljetusoppilaiden lista ja kellonajat toimitetaan kyytivalvojille.

Kyytivalvonta
Kuljetusoppilaille on sovitut kyytivalvojat odotusajoille. Mahdollisuuksien mukaan oppilaat saavat myös ohjattua toimintaa.

Liikennekasvatus
Liikennekasvatusta toteutetaan opetussuunnitelman mukaisesti jokaisella vuosiluokalla opetuksessa. Lisäksi on toivottavaa, että liikennöitsijä toteuttaa liikennekasvatusta ja -neuvontaa arkityössään oppilaita kuljettaessaan.

Kulttuuripalvelut
Luokat osallistuvat vuosittain kaupungin eri luokka-asteille tarjoamiin kulttuuripolun tapahtumiin.
Koulun luokat osallistuvat mahdollisuuksien mukaan Polku-hankkeisiin:
1. luokat Kirjastopolulle
2. luokat Taidepolulle
3. luokat Museopolulle
4. luokat Mediapolulle
5. luokat Ympäristöpolulle
6. luokat Tanssipolulle.

Luokat pyrkivät lisäksi hyödyntämään kaupungin (keskustan) kulttuuripalveluiden tarjontaa kyydityksen järjestyessä.

Koululla järjestetään kulttuuripäivä Kalevalanpäivän yhteydessä, jolloin oppilailla on mahdollisuus esittää omia ohjelmiaan. Järjestämme koululla kulttuuriesityksiä, kuten konsertteja esimerkiksi yhteistyössä Kuopion konservatorion kanssa.

Yhteistyössä kirjaston kanssa järjetetään luokissa oppilaille kirjavinkkausta.

Koululiikunta
Koululiikunnan yhtenä tavoitteena on terveellisten elämäntapojen oppiminen ja ylläpitäminen. Lisäksi opetellaan huomioimaan toisia kanssaliikkujia ja toimimaan oikein esim. erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa (voittaminen / häviäminen, oman ja muiden toiminnan arvostaminen).
Liikuntatunneilla pyritään ohjaamaan oppilaat omatoimiseen liikunnan harrastamiseen käymällä läpi monipuolisesti eri liikuntalajeja.
Sidosryhmien (urheiluseurat ja muut toimijat) infotuntien avulla on tarkoitus herättää oppilaiden mielenkiinto eri lajivaihtoehtoihin ja tuoda tutuksi paikallisia urheiluseuroja ja niiden toimintaa.
Liikuntatunneilla kiinnitetään huomiota sopivaan liikuntavarustukseen ja hygienian hoitoon. Opettajat jakavat oppilaille liikuntasuunnitelmat / ilmoittavat oppituntien aiheet Wilmassa. Osallistumme aktiivisesti Liikkuva koulu -toimintaan.

ALAKOULULAISTEN OHJAUS JA NIVELVAIHEYHTEISTYÖ
Nivelvaiheyhteistyö Kurkimäen koulussa
Nivelvaiheyhteistyö on kirjattu koulumme koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan.


Henriikka 28.8.2017
Tarja 28.8.2017
Jyrki 19.9.2017