4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteidenosalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka


Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten sekä tvt-mentoreiden ja tutoropettajien avulla. Koulutuksen ja tukihenkilöiden kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi on koottu tukimateriaali. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2018 ja 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä.

Kaikille opettajille on hankiittu henkilökohtaiset tietokoneet vuoden 2016 aikana. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi vuoden 2017 aikana.

Perusopetuksessa hyödynnetään Peda.netin tai Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia ja muita digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa. Koulut ostavat kaikki täysin digitaaliset oppimateriaalit Edustoresta. Digitalisten oppimateriaalien käyttöä seurataan Edustore-järjestelmän ja kyselyjen kautta vuosittain.

Kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-mentoria on resursoitu opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi koko lukuvuodeksi 2017-2018. Yhden tvt-mentorin työajasta resursoidaan osa tvt-koordinaattorin tehtäviin. Atk-vastaavien toimenkuva on määritelty vuonna 2016.

Kuopio osallistuu useisiin Uusi peruskoulu -hankkeisiin. Kooste hankkeista löytyy tästä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten koulun tvt-laitekantaa kehitetään ja varmistetaan näiden laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Jarkko Karhemaa 044 718 4007
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040

Koulun toimenpiteet

Talous
Koulumme tavoitteena ja kehittämiskohteena on opetusvälineiden ja oppikirjojen hankinta uuden opetusuunnitelman suuntaisesti. Uuden opetussuunnitelman noudattaminen edellyttää välinehankintoja. useissa oppiaineissa. Pyrimme päivittämään kirjat ja materiaalit käyttötalouden sallimissa rajoissa. Sähköisten materiaalien hankintaa pyrimme entisestään lisäämään, tämä kuitenkin edellyttää oppilaslaitteiden määrän kasvattamista ja tilojen järjestelyä toimivammiksi.

Fyysinen oppimisympäristö
Viimeisin AVI:n tarkastus koulullamme on tehty maaliskuussa 2016. Tällöin tilat läpikäytiin turvallisuusnäkökohdat huomioiden ja havaitut puutteet korjattiin lukuvuodelle 16-17.
Nimetyt turvallisuusvastaavat toimivat rehtorin tukena laite- ja kiinteistöturvallisuutta valvottaessa. Koko henkilökunta on ohjeistettu ilmoittamaan välittömästi mahdollisista epäkohdista. Rehtori yhteydessä kiinteistönhoitajaan, jotta kiinteistön tilanteesta tieto välittyy molemmin puolin. Kiinteistöön liittyvissä asioissa käytetään palvelupyyntöjärjestelmää.

Koulukiinteistöä koskevissa asioissa toimitaan palvelualueen ohjeiden mukaisesti. Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Tiloja pyritään kehittämään turvallisuuden lisäksi pedagogiikka ja viihtyvyys huomioiden.

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA

KURKIMÄEN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN SUUNNITELMA 2017-2018, OSA1

Henkilöstön osaaminen ja resurssit
Huom! Oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaamisen tarkemmat koulukohtaiset tavoitteet olemme kuvanneet vuosisuunnitelman luvussa 6.

Henkilöstön TVT-osaaminen ja TVT-tuki
Opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten, tutor-vastuuopettajan, tvt-mentorin ja tvt-tukihenkilön avustuksella. Sovitaan säännölliset tvt-tukihenkilön opetuskerrat oppilaitoksessa henkilökunnalle ja oppilaille lukuvuoden aikana. Tavoitteena on hyödyntää kaikki tarjolla olevat tvt-mentorin oppitunnit ja hyödyntää oppilaita tiedon jakamisesta eteenpäin.

Koulutuksen avulla varmistetaan opettajille laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi hyödynnetään koottua tukimateriaalia syksystä 2017 alkaen. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2018 ja 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Keskustellaan laitehankintojen tullessa ajankohtaiseksi alan asiantuntijoiden kanssa. Hyödynnetään TVT-mentorin tarjoamaa koulutusta ja osaamista.

Oppilaiden osaaminen opettajan näkökulmasta
Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., ja 6. luokan päättyessä. Tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään osana opetusta ja oppimisen välineenä säännöllisesti viikoittain jokaisella luokka-asteella. Huom!Oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaaminen luvussa 6.

Luokanopettajat vastaavat tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden opetuksesta. Tutor-vastuuopettaja ja tvt-vastaava auttavat heitä mahdollisuuksien mukaan. Viidennen ja kuudennen luokan oppilailla on lisäksi mahdollista valita valinnaisaineena tietotekniikkaa.

Resurssit
A. Opettajien henkilökohtaiset laitteet
Opettajilla käytössään henkilökohtaiset Windows-läppärit. Luokissa on opettajan esityslaitteistona käytössä dokumenttikamera ja videotykki sekä äänentoisto. Yhdessä luokkahuoneista äänentoisto (kaiuttimet) eivät ole nykyisten vaatimusten edellyttämällä tasolla, ja ne tulisi uusia.

B. Oppilaiden laitteiden hyödyntäminen
Koulumme sai 10 uutta Ipadia ja ne otettu aktiivisesti käyttöön. Vanhoja koneita hyödynnetään niiden tarjoamien mahdollisuuksien rajoissa. Tietokoneiden määrää tulisi edelleen lisätä, jotta pystyisimme hyödyntämään tietoteknistä opetusta mahdollisimman tehokkaasti.

Tällä hetkellä latekanta koostuu Windows-läppäreistä (14 kpl) ja tablet-laitetta (10 kpl).

C. Laitehankinnat
Uusien laitteiden hankinnat perustuvat kaupunkin TVT-asiantuntijoiden suunnitelmiin ja aikatauluihin. Teemme koululta ehdotuksen laitehankintojen määristä ja sisällöstä. Tavoiteena on, että koulu pystyy tarjoamaan päätelaitteen samanaikaisesti 50% oppilaista. Hankinnat 2017-2018

Alkusyksystä saimme käyttöömme koulullemme 10 uutta Ipadia ja pääsimme testaamaan kuinka ne toimivat opetuskäytössä. Tablet-laitteitteiden liikuteltavuus on todettu hyväksi, koska luokat sijaitsevat eri rakennuksissa.

Byod -laitteiden hyödyntäminen:
Osa oppilaista käyttää omia laitteitaan huoltajien luvalla.ja osa opetusluokista käyttää jo omia laitteita opetuksessa. Hyödynnämme Opetushallituksen laatimaa lupakaavaketta omien tietoteknisten laitteiden kuljettamisesta kouluun oppitunneille.

D. Langattomien verkkojen parannustarpeet:
Oppilasverkot kattavat koulurakennukset. Tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi. Ajoittain toimintaongelmia oppilas- ja hallintokoneiden nettiyhteyksissä syksyn 2017 aikana. Olemme yhteydessä tarvittaessa Istekkiin ja tietohallintoon.

E. Materiaalit ja ohjelmistot
Edustore käyttö:
Kurkimäen koulussa hyödynnetään Peda.netin ja Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia sekä muita digitaalisia sovelluksia niin oppimisen tukena kuin kodin ja koulun välisessä tiedottamisessakin. Jatkossa syksystä 2017 alkaen ostamme kaikki täysin digitaaliset oppimateriaalit Edustoresta. Digitalisten oppimateriaalien käyttöä seurataan Edustore-järjestelmän ja kyselyjen kautta vuosittain.

TVT:n osa-aluevastuut
Tekninen tuki:
Koulussamme tvt-vastaava pyrkii huolehtimaan, että laitteet ja yhteydet toimivat mahdollisimman hyvin. Ongelmatilanteissa tvt-vastaava on yhteydessä Istekkiin ja tietohallintoon.

Pedagoginen tuki

Koulussamme tutor-vastuuopettaja pyrkii auttamaan opettajia ja oppilaita tietoteknisten ohjelmien ja sovellusten käytössä. Tutor-vastuuopettaja toimii tvt-mentorin kanssa yhteistyössä.

Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen
Tutor-vastuuopettaja käy koulutuksissa säännöllisesti ja auttaa henkilöstöä ohjelmien opetuksessa. Kaikille luokille on varattu tietokonetunteja lukujärjestykseen. Tutor-vastuuopettaja ja rehtori huolehtivat, että kaikki vuosiluokat hyödyntävät tietoteknisiä laitteita ja ohjelmistoja säännöllisesti sekä mahdollisimman kattavasti.


J-M 19.8.2017
Pia 25.8.2017
Jyrki 13.9