Matkailu

Geenivarapuutarhoja ja -kasveja matkailukohteina

Monet perinnetilat, kaupunkien puistot, näytepuutarhat ja kesäisin avoinna olevat yksityispuutarhat kutsuvat kävijöitä tutustumaan paikallisiin perinnekasveihin ja myös muihin geenivaroihin eri puolilla Suomea.

Puutarhat kiinnostavat sekä kotimaisia että ulkomaisia vierailijoita. Erityisesti venäläiset matkailijat haluaisivat kuulla entistä enemmän maamme kulttuurista ja kulttuuriympäristöistä. Geenivaroista kertovat puutarhat ovat kävijöiden kannalta yksi mielenkiintoisimmista matkailukohteista, koska niiden yhteydessä konkreettisesti näkee ja saa tietoa siitä, mistä perinnekasveissa on kysymys. Ne ovat usein myös ikkuna paikalliskulttuuriin.

Lähteet

HARTIKAINEN, MERJA, JUHANOJA, SIRKKA, UUSITALO, MARJA. 2014. Geenivarat puutarhamatkailussa. Teoksessa: Viljelykasvien geenivarat talteen ja käyttöön : Suomen kansallisen kasvigeenivaraohjelman 10-vuotisjuhlaseminaarin (29.8.2013) satoa / Elina Kiviharju (toim.). MTT Raportti 139: p. 44-49

HARTIKAINEN, MERJA, HEINONEN, MAARIT, ROHT, URMAS. 2013. Selvitys historiallisten puutarhojen inventoinneista Suomessa ja Virossa. MTT Raportti 88: 90 s.

Vanhojen kasvien tarinat porttina puutarhaan

Kasveihin liittyy paljon kiinnostavia asioita niiden biologiasta ja hoidosta, hankintahistoriasta ja kasvien kulkeutumisesta talosta taloon sekä erilaisia muistoja ja tarinoita, jopa henkilöhistorioita. Kasvi voi olla paikkakuntalaisille tärkeä, siitä esimerkiksi tehdään tietynlaista ruokaa tai kasvin syntyhistoria juontaa juurensa paikkakunnalle. Historiallisessa puutarhassa kasvien kautta voidaan kertoa myös kartanon omistajien mieltymyksistä, matkoista ja paikan historiasta laajemminkin. Näihin tarinoihin on kuulijan helppo samaistua. Samalla kävijä ehkä oivaltaa oman pihan isoäitien kasvien arvon ja merkityksen itselle ja suvulle.

Osa kasvigeenivaralajeista ja -lajikkeista on todellisia harvinaisuuksia. Vanhat hyötykasvit, joiden viljeleminen vaatii käsityötä tai joiden käyttö on vähentynyt uusien kasvilajien ja lajikkeiden yleistyttyä, voivat kiinnostaa erityisesti historian ja kulttuurin harrastajia. Kasveista voi tulla vetonauloja, joita tullaan katsomaan kaukaa. Tällaisia hyötykasveja ovat ilma- ja ryvässipulit, vanhat perunalajikkeet, perinneperennat sekä vanhat puu- ja pensasistutukset.