Mitä peruskoulun jälkeen?

Mitä ysin jälkeen?

Nykyään pelkkä peruskoulu ei riitä. Työelämässä tarvitaan osaamista ja tutkinto. Ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnoissa suositaan suoraan peruskoulusta hakevia (Lisäpisteet perusopetuksen päättävälle 6p.). Tällä tavalla yritetään taata ensimmäistä kertaa hakeville jatko-opiskelupaikka.

Voit peruskoulun jälkeen valita joko ammattioppilaitoksen tai lukion. Voit myös suorittaa yhtä aikaa lukion, ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon. Lisäksi voit hakea tutkintoon valmentavaan koulutukseen (TUVA) tai ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA).

Peruskoulun jälkeen voit valita muun muassa jonkin alla olevan vaihtoehdon:

  • mennä ammattioppilaitokseen kolmeksi vuodeksi
  • mennä lukioon kolmeksi vuodeksi
  • suorittaa yhtä aikaa lukion, ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon
  • korottaa arvosanoja TUVAlla tai Valmassa
  • käydä vuoden ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA)
  • mennä vuodeksi kansanopiston pitkälle linjalle.


Näin haet jatko-opintoihin peruskoulun jälkeen

Peruskoulun jälkeen voit hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Erityisopetukseen tai valmistaviin koulutuksiin (esim. kymppiluokka) haetaan eri aikaan kuin lukioon ja ammatilliseen. Tutustu hakuihin: opintopolku.fi

Oppilaanohjaaja ja vanhemmat tukena

Opon luokkatunneilla käsitellään ammatinvalintaa sekä jatko-opiskelumahdollisuuksia. Lisäksi oppilas tai oppilasryhmät menevät tutustumiskäynneille ammattioppilaitoksiin, työpaikoille sekä erilaisille koulutusmessuille.

Riihenmäen koulussa oppilaanohjausta toteutetaan yksilöllisti ja perheohjausmallilla. Perheohjausmallissa perusopetuksen päättövaiheessa oleva oppilas keskustee yhdessä oppilaanohjaajan ja vanhempien kanssa yhteishakuun liittyvistä teemoista. Perheohjausmallin keskeisiä teemoja ovat opintomenestys, koulutyön tekeminen, taipumukset ja lahjakkuudet sekä yhteishaussa olevat oppilaitokset ja erilaiset koulutusalat.

Lisäksi käyt myös henkilökohtaisia keskusteluja opon kanssa, joissa saat tietoa jatko-opintomahdollisuuksista, hakemisesta ja opiskelijavalinnoista.