ÄI9.9 Lukutaitojen syventäminen / Marianne Kärkkäinen (KÄRM)
Korvaavat tehtävät kurssin aikana kirjoitettaville vastausteksteille: valitse argumentaatioanalyysin korvikkeeksi tehtävä 1 ja kaunokirjallisten tekstien pohjalta laadittavan tehtävän vastineeksi tehtävä 2. Palauta vastauksesi alla olevaan vastauslaatikkoon.
a. Miten Harari perustelee juoruteoriaa kielen kehityksen kuvauksessaan? Vastauksen sopiva pituus on noin 2000 merkkiä. (18 pistettä)
b. Tee luetelma tekstin keskeisimmistä retorisista keinoista. Havainnollista esimerkein tai selityksin. (12 pistettä)
Sapiens: sapiens.docx
2. Katso Siskonpeti-tv-sarjan sketsi ja lue Maria Jotunin novelli Rakkautta. Millaisen kuvan ne antavat rakkaudesta? Vastauksen sopiva pituus on enintään 5000 merkkiä. (30 pistettä)
Palauta vastauksesi joko doc- tai pdf-tiedostona.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Esimerkit luettelomuotoisista vastauksista
Kevään 2019 lukutaidon koe
Pisteytettyjä esimerkkivastauksia kevään 2019 lukutaidon kokeen pohjalta
Kysymyksiä koepäivän kertaustuntia varten (Huom.: kannanotot käsitellään anonyymisti.)
Oikeat vastaukset keskiviikon runotehtävään
Päivänsäde ja Menninkäinen on runomuotoinen kertomus. Kaunokirjallisuudeksi sen tunnistaa monesta piirteestä:
Kerronnan keinot: fiktiiviset henkilöhahmot, kertoja, tapahtumapaikka, tapahtuma‐aika
Kertomuksen muoto: juoni, vuorosanat, aloitus, käännekohta, lopetus
Kuvakieli: allegorisuus koko kertomuksen vertauskuvallisuuden muodossa, metaforat (leiskuntaa, Poltat silmiäni, loisteesi, valon lapsi), elollistaminen (Aurinko kun päätti retken, Hämärä jo mailleen hiipi), personointi (Päivänsäteen hahmo valon, kepeyden ja kauneuden ruumiillistumana, Menninkäinen pimeyden ja rumuuden mutta suurten ja syvällisten tunteiden), metonymia (rinnassansa tunsi kummaa leiskuntaa), faabeli
Sanoituksen tematiikka voi tuottaa erilaisia tulkintoja. Se on allegorinen kertomus kahden hyvin erilaisen satuhahmon kohtaamisesta. Päivänsäde edustaa kaikkea kaunista ja hyvää, mutta myös hetkellisyyttä. Menninkäishahmon traagisuus on siinä, että se edustaa ”rumuutta”, mutta myös suuria tunteita. Hahmojen välille kehkeytyy mahdoton ja toivoton rakkaus.
1–2 pistettä: Vastauksessa luetaan sanoitus juonellisena kertomuksena, jossa on kaksi vertauskuvallista henkilöhahmoa.
3–4 pistettä: Vastauksessa sanoitusta eritellään ja tulkitaan kertomuksena kaunokirjallisuuden analyysikäsitteitä käyttäen.
5–6 pistettä: Vastauksessa sanoituksen erittely tuottaa perustellun temaattisen tulkinnan kertomuksesta.
Runon keinot
Erittele ja tulkitse Reino Helismaan sanoitusta Päivänsäde ja Menninkäinen kaunokirjallisena kertomuksena. Kokoa havaintosi alla olevaan palautuslaatikkoon.
Aurinko kun päätti retken,
siskoistaan jäi jälkeen hetken
päivänsäde viimeinen.
Hämärä jo maille hiipi.
Päivänsäde kultasiipi
aikoi juuri lentää eestä sen,
kun menninkäisen pienen näki vastaan tulevan,
se juuri oli noussut luolastaan.
Kas, menninkäinen ennen päivänlaskua ei voi
milloinkaan elää päällä maan.
Katselivat toisiansa –
menninkäinen rinnassansa
tunsi kummaa leiskuntaa.
Sanoi: ”Poltat silmiäni,
mut en ole eläissäni
nähnyt mitään yhtä ihanaa!
Ei haittaa vaikka loisteesi mun sokeaksi saa –
on pimeässä helppo taivaltaa.
Jää luokseni, niin kotiluolaan
näytän sulle tien –
ja sinut armaakseni vien!”
Säde vastas: ”Peikko kulta,
pimeys vie hengen multa,
enkä toivo kuolemaa.
Pois mun täytyy heti mennä,
ellen kohta valoon lennä,
niin en hetkeäkään elää saa.”
Niin lähti kaunis päivänsäde,
mutta vieläkin,
kun menninkäinen yksin tallustaa,
hän miettii, miksi toinen täällä valon lapsi on,
ja toinen yötä rakastaa.
Reino Helismaa (1949)
Runotehtävän vastaukset
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Journalistisia tekstilajeja: lue maun ja tekstilajin mukaan ja kuuntele oikean alakulman äänitiedostosta mahdollinen tietoiskuni kustakin genrestä.
Audiovisuaalisten tekstien kerronnan keinojen analyysi
Mainosanalyysi
Aihe, teema ja motiivi sekä muut proosan keinot
Kertojatyypit
Millaista on tekstin tyyli? Osoita tekstistä yksityiskohtia, joista tyylivaikutelma syntyy. Miten tyyli tukee tekstin tavoitteen saavuttamista? Miten konteksti voi vaikuttaa tyylivalintoihin?
Tyylin analyysi
Huumorin keinot
Ideologia ja diskurssi
Diskurssitehtävän aineisto
Moniäänisyys ja lähdekritiikki
Arvioi Miksi ihmisten ei kannata juoda lehmänmaitoa -artikkelin luotettavuutta. Vastaa arvioidessasi lyhyesti seuraaviin kysymyksiin.
Moniäänisyys
Tekstikokonaisuuden analyysi
Tekstikokonaisuuden analyysi
Retoriset keinot
Linkki Johanna Korhosen blogitekstiin
Argumentaatiokeinot
Analysoi Kai Ekholmin kolumnin argumentaatiota. Mikä on tekstin teesi, ja millä perustelu- ja retorisilla keinoilla kirjoittaja pyrkii vakuuttamaan lukijan teesistään?
Tehtävän vastaukset
Kai Ekholmin kolumni Suomalaiset ovat pian vailla kulttuuriperintöä, kirjahyllyjä ja oman kielensä perinnettä
- tekstin aihe ja aihepiiri: suomalaisten lukeminen, lukutaito, lukuinto (Kolumnin otsikossa kuvataan metaforan avulla suomalaisten lukuinnon kehittymistä viime aikoina.)
-
Julkaisukontekstina on Helsingin Sanomat, joka on painetussa ja sähköisessä muodossaan Suomen laajalevikkisin sanomalehti. Kolumnin kohderyhmänä onkin suuri yleisö, ja sen kirjoittaja pyrkii tekstillään tavoittamaan mahdollisimman laajan lukijakunnan. Aiheensa puolesta teksti saattaa vedota pikemminkin aikuisväestöön kuin nuorisoon, etenkin kun se on julkaistu hieman ennen koulujen alkua elokuun alkupuolella, jolloin suomalaisen koulujärjestelmän tuloksellisuudesta on ajankohtaista keskustella. Kirjoittaja aloittaakin kolumninsa viittaamalla edeltäviin tutkimustuloksiin suomalaisten vahvasta lukumotivaatiosta ja lukuharrastuksen aktiivisuudesta. Toisaalta kirjoittaja kertoo myös siitä, miten seniorit ovat aktiivisia lukijoita verrattuina muihin ikäryhmiin ja miten nuorison ja nuorten aikuisten lukumoti on lopahtanut. Teksti on osittain suunnattu myös päättäjille, jotka ovat vastuussa suomalaisten lukutaidon ylläpidosta ja kehittymisestä, minkä tarkoituksena on esittää päättäville tahoille toimintaohje: On surullista, ettei lukemisen seuranta kiinnosta opetus- ja kulttuuriministeriötä ja säätiöitä. Tarvitsemme kansallista selvitystä, jolla olisi kauaskantoisia vaikutuksia.
-
Tekstin otsikko provosoi lukijaa kärkevyydellään ja luo uhkakuvan suomalaisten lukemattomuuden seurauksista. Ingressi puolestaan tukee metaforisesti otsikon viestiä siitä, miten suomalaisten maine innokkaina lukijoina on viime vuosina kärsinyt, ja kritisoi ja kyseenalaistaa suomalaisten kansanluonteeseen liitettyä lukuinnokkuutta.
-
tekstilajina kolumni, joka antaa mahdollisuuden henkilökohtaisuuteen, persoonalliseen ja omaääniseen tekstiin, omaperäisen ja jopa räväkän tyylin käyttöön
-
Kirjoittajan argumentaation vakuuttavuus pohjautuu myös vahvasti hänen asiantuntija-auktoriteettiinsa: kirjoittaja on alan tutkija ja tietokirjailija sekä entinen Kansalliskirjaston johtaja. Kolumnistin kuva antaa kirjoittajasta asiallisen ja asiantuntevan kuvan; kirjoittajan vaatetus antaa virallisen vaikutelman mutta hymy luo omalta osaltaan jopa ylemmyydentuntoisen vaikutelman sen vuoksi, että kirjoittaja tietyssä suhteessa syyllistää suomalaisia omasta lukuinnottomuudestaan.
-
Tekstin tavoitteena on valistaa lukijakuntaa, Suomen kansaa ja päättäjiä, suomalaisten lukuinnon lopahtamisesta sekä saada heidät tarttumaan ongelmaan laatimalla selvityksiä lukuharrastuksen aktiivisuudesta ja kenties myös lisäämällä omaa lukuaktiivisuuttaan.
-
näkökulma: Teksti puhuu asiantuntijan näkökulmasta kansalaisten lukuinnosta.
-
teesi: Suomalaisten lukuinnokkuus on vähentynyt viime vuosina, minkä seurauksena heidän lukutaitonsa ja tietämyksensä kulttuuriperinnöstään on vaarassa heikentyä. / Suomalaisten lukuharrastusta tulisi vahvistaa ja painettujen kirjojen lukemisen määrää lisätä.
-
esisopimukset: lukija tietää, mitä lukeminen on ja miten lukutaitoa pidetään yllä
-
taustaoletukset: Tekstissä otetaan annettuna, että lukeminen vahvistaa luku- ja kielitaitoa sekä avartaa lukijan tietämystä kulttuuriperinnöstä ja että lukeminen on arvokas harrastus ja tavoiteltavaa toimintaa.
Keskeisiä argumentaatio- ja retorisia keinoja
- tutkimustietoon ja tilastoihin vetoaminen: Suomi komeili vuosikymmenet Unescon kirja- ja lukemistilastojen kärjessä. Pisa-tutkimukset toivat maan 2000-luvulla maailman tietoisuuteen.
- auktoriteettiin vetoaminen: The Guardian -lehti kirjoitti pari vuotta sitten maailman lukutaitoisimmasta kansasta. / Tommi Kinnusen kaltaiset opettaja-kirjailijat kertovat, että nuorten sanasto on hätkähdyttävän kehno. / Kirjahistorioitsija Alberto Manguel totesi, että ilman sairaaloita, kouluja ja kirjastoja ei ole yhteiskuntaa.
- omaan asiantuntija-auktoriteettiin ja samalla kokemukseen vetoaminen: Kirjoittaja on tutkija ja tietokirjailija. Hän toimi Kansalliskirjaston johtajana vuosina 2001–2018.
- syy-seuraussuhteisiin vetoaminen, uhkakuvien maalailu: Suomalaiset ovat pian vailla kulttuuriperintöä, kirjahyllyjä ja oman kielensä perinnettä. / Kirjailijat luovat niitä ja ansaitsevat niillä elantonsa. Verkon ansaintalogiikka ei ole tekijöille edullinen. Nettimarkkinat eivät tuo elantoa, kuten ei sekään, että kaikki odottavat kirjastosta lainattavaa kappaletta. / Jos kuvatut trendit jatkuvat, niiden päässä on kansakunta, joka on vaihtanut lukemisen ja oman kulttuurinsa verkon kaljakelluntaan. / Lukemiseen käytetystä ajasta ei ole tehty selvitystä vuoden 2010 jälkeen. Seuraava laaja ajankäyttötutkimus valmistunee aikaisintaan vuonna 2021. On surullista, ettei lukemisen seuranta kiinnosta opetus- ja kulttuuriministeriötä ja säätiöitä. Tarvitsemme kansallista selvitystä, jolla olisi kauaskantoisia vaikutuksia.
- lukuihin vetoaminen, lyhyet peräkkäiset päälauseet tekstin rytmittäjinä: Maailmassa kustannetaan vuosittain lähes kaksi miljoonaa uutta kirjanimekettä. Suomessa niistä ilmestyy runsaat 10 000. / Kotitaloudet ostavat painettuja kirjoja 71 eurolla vuodessa. Summa on tasaisesti pienentynyt. Alkoholiin käytetään vuosittain 620 euroa. / Yleisten kirjastojen aineistohankinnoista jokainen kotitalous maksoi 13,70 euroa. Kirjastojen palvelutaso ja logistiikka on huipputasoa. Jokaisen kirjan saa vaivatta käsiinsä. / Kirjastojen käyttö on silti tasaisesti vähentynyt. Vuonna 2017 kirjoja lainasi puolet kansalaisista. Kymmenesti tai useammin kirjastossa kävi 13 prosenttia. Luku on romahtanut 15 vuodessa puoleen. Lainausmäärät ovat vähentyneet vuosien 2014 ja 2018 välillä miljoonalla. /
Kolmannes suomalaisista lukee pari kirjaa vuodessa. Viiteen kirjaan pääsee vain viidennes. Kymmenen kirjaa vuodessa lukevia on 15 prosenttia kansasta. Kirjaa luetaan päivittäin 8–13 minuuttia, seniorit lukevat lähes 20 minuuttia.
- tunteisiin vetoaminen: On surullista, ettei lukemisen seuranta kiinnosta opetus- ja kulttuuriministeriötä ja säätiöitä.
- ongelmanratkaisumallin esittely: Tarvitsemme kansallista selvitystä, jolla olisi kauaskantoisia vaikutuksia.
- kolmiportaiset luettelot: Suomalaiset ovat pian vailla kulttuuriperintöä, kirjahyllyjä ja oman kielensä perinnettä / Kansalaisten enemmistö lukee, kuuntelee tai katselee / He markkinoivat itse teoksiaan, käyvät kirjastoissa ja sinnittelevät alle tulorajan. / muistin, kielen ja ymmärryksen siirtymisestä
- vastakohdat: ennen – nykyään (Ennen suomalaiset olivat innokkaita lukijoita, nykyään laiskoja.), maailma – Suomi (Maailmassa kustannetaan vuosittain lähes kaksi miljoonaa uutta kirjanimekettä. Suomessa niistä ilmestyy runsaat 10 000.), vanhukset – lapset, nuoret ja aikuiset (Kirjaa luetaan päivittäin 8–13 minuuttia, seniorit lukevat lähes 20 minuuttia.), sähköiset tekstit – perinteiset tekstit (Sähkökirjat ja äänikirjat vakiintuvat mutta eivät paikkaa tilannetta. Niitä julkaistaan vuosittain noin 1 500 nimekettä, ja niiden myynti on noin viidenneksen kirjallisuuden kokonaismyynnistä.), äänikirjat – sähköiset kirjat (Viime vuonna äänikirjojen kuuntelu ohitti sähkökirjojen lukemisen.), teollisuustuotanto – luova työ (Kirjoja ei synny tehtaassa. Kirjailijat luovat niitä ja ansaitsevat niillä elantonsa. / Kulttuuria tuotetaan Suomessa minimikustannuksin ja maailmanluokan laadulla.)
- ironisessa mielessä yleiseen mielipiteeseen vetoaminen: Kansalaisten enemmistö lukee, kuuntelee tai katselee internetissä sanomalehtien ja aikakauslehtien sisältöjä. Sitä kutsutaan multimodaaliseksi lukemiseksi, ja sen ajatellaan olevan jotakin edistyneempää.
- kysymys-vastausrakenne: Onko se lukemista vai oheistoimintaa? Onko muodolla edes väliä? On. / Miksi synkistellä ja syyllistää, eikö lukeminen ole jokaisen henkilökohtainen asia? Ei ole.
- liioittelu ja kärjistäminen: Opiskelijatkaan eivät jaksa lukea paksuja tenttikirjoja, ja pro gradun aineisto pitäisi löytyä netistä. Kirjahyllyt ovat hävinneet lastenhuoneista, eikä niitä näe olohuoneissakaan.
- alkusointu: kulttuuriperintöä, kirjahyllyjä ja oman kielensä perinnettä / Verkossa vietetään lähes vuorokausi viikosta.
- puhe- ja arkityyliset sananvalinnat: stailattavia
- metaforat: Suomalaiset himolukijoina on sitkeästi elänyt myytti, kaunis itsepetos. / Lukemisen ja kirjallisuuden rihmasto on syvä ja hauras. Sen rakentaminen on kestänyt vuosikymmeniä, mutta sen jatkuminen ei ole itsestäänselvyys. / verkon kaljakelluntaan
- me-muoto kirjoittajaa ja lukijaa lähentävänä, heidät samaan joukkoon sisällyttävänä yhteisöllisyyttä korostavana pronominina: Meillä ei ole käsitystä, mihin Suomi lukijamaana on menossa tai mitä asialle pitäisi tehdä.
Argumentaatiokeinot
Konteksti
Kontekstitehtävän aineisto
Mikä intertekstuaalisuuden laji on kyseessä? Valitse oikea vaihtoehto. Pohdi myös, miksi intertekstuaalinen viittaus on tehty ja millaisia merkityksiä viittaukseen sisältyy.
Analysoi HS:n artikkelin moniäänisyyttä.
Lukutaidon kokeen arviointikriteerit
Esimerkkivastaus 1
Svenska.yle.fi:n ( julk. 11.10.2011, Utvecklingsbloggen-blogi) ja DNA:n ( julk. 8.3. 2017, Barona/Youtube) työpaikkailmoitukset poikkeavat niin julkaisualustoiltaan kuin esitysmuodoltaan toisistaan, mutta niiden lopullinen tavoite on yhteinen, uusien työntekijöiden saaminen ja tarjotun työpaikan esittäminen mahdollisimman mielenkiintoisena.
Web-kehittäjää etsivän Svenska.yle.fi:n työpaikkailmoitus on julkaistu kirjoitusmuotoon blogissa kun taas DNA:n työpaikkailmoitus on kuvattu videolle. Kummankin tekstin esitysmuoto mahdollistaa erilaisten keinojen käyttämisen, mutta myös rajaa niitä suhteessa toisiin. Kirjoitetussa muodossa on useimmiten vaikeampi hyödyntää audiovisuaalisia keinoja ja eri julkaisualustat vaikuttavat siihen, mitä pidetään teksteissä sopivana. Ylen työpaikkailmoitus on julkaistu blogissa, mikä mahdollistaa hieman tavallisesta poikkeavienkin tekstien julkaisemisen. DNA:n ilmoitus on taas julkaistu ilmeisesti virallisella työnvälityssivustolla (Barona).
Myös tavoiteltava kohderyhmä, eli halutunlaiset työntekijät määrittelevät keinojen käyttöä. Esimerkiksi tietyt asiat esittäytyvät vain tiettyyn ikäryhmään ja koulutustasoon kuuluville ymmärrettävinä ja mielenkiintoisina. Ylen sekä DNA:n kohderyhmän ydintä ovat varsin selkeästi nuoret aikuiset. Tämä voidaan päätellä mm. siitä, miten erilaiset keinot, kuten huumori ja siihen liittyvät intertekstuaaliset viittaukset esiintyvät teksteissä. Ylen ilmoituksessa viljellään nuorisolle ja alakohtaisesti tyypillisiä humoristisia ilmaisuja, käsityksiä ja stereotypioita. Yksikkö esitetään "nälkäisen meemitietoisena", puhutaan bugeista ja raivotauhtikohtauksista ("rageaminen"). Alakohtaiset stereotypiat kehittäjistä ovat myös vahvasti esillä. Tekstissä mainitaan muun muassa Ylen tornin varjossa hehkuva Mordorin silmä, lahjakkaiden kehittäjien parrakkuus, 70-luvun työympäristö verhoillaan mielenkiintoiseksi kutsumalla sitä sci-fi-arkkitehtuurin esittäjäksi. Tekstin keinojen laajaan ja jatkuvaan humoristisuuteen liittyy siis myös liioittelu ja absurdit väitteet, jotka viehättävät taustaoletukselta fantasiamaailmastoista kiinnostuneita kehittäjiä. Tällä tavoitellaan sitä, että kohderyhmään kuuluvat kokisivat työpaikan omakseen. Yleistäminen ja kärjistäminen kuuluu siis asiaan.
DNA:n videon kohderyhmä on koulutustasoltaan erilainen. Kohderyhmän houkuttelu näyttäytyy siinä kuinka kaikki haastateltavat ovat nuoria, ja töiden saannin kerrotaan olevan mahdollista ilman aikaisempaa kokemusta. Nuoret esitetään tulevina työkavereina ja videon tausta on jatkuvasti siirtyvä, huolitellun näköinen työympäristö tulee videon aikana nähdyksi jättäen mielenkiintoisen ja hienon vaikutelman. Tälläisten keinojen käyttö saa työpaikan vaikuttamaan tutulta ja kotoisalta kohderyhmälle. DNA:n videon hieman vakavampi vaikutelma hälventyy huumoria käyttävässä osuudessa, jossa pääesittelijä ajaa pyörällä työpaikan sisätiloissa. Huumori kummassakin tekstissä keventää tunnelmaa ja saa työpaikan vaikuttamaan helpommin lähestyttävältä.
Yle ja DNA ovat Suomessa hyvin tunnettuja ja uskottavia brändejä, eikä tätä ole työpaikkailmoituksissa jätetty käyttämättä. Vaikka Ylen ilmoituksessa aluksi mainitaan yksikkö pienenä, otetaan myöhemmin huomioon kuinka tulevan kehittäjän työpaikka on Suomen suurin ruotsinkielinen web-palvelu. Ylen logo on myös esillä. DNA:n videossa DNA:n brändi tuodaan vahvasti esille erityisesti visuaalisin keinoin. Kulmassa on jatkuvasti esillä DNA:n logo, ja videon värimaailmassa on hyödynnetty juurikin DNA:lle tyypillisiä värejä. Suuri brändi mahdollistaa uskottavuuden ja luotettavuuden, mikä taas lisää huomattavasti houkuttavuutta. Tälläinen ilmoitus myös Ylen varsin viralliseksi ja jopa kankeaksi ajatellun brändin alta on todennäköisesti täysin tarkoituksellinen. Se herättää ristiriitaisia tuntemuksia lukijoissa, ja siten huomiota ilmoitukselle.
Perinteisinä kielen keinoina Ylen ilmoituksessa käytetään paljon uhkeita sanamuotoja, esimerkiksi kerrotaan valtavasta kunnianhimosta ja käsittämättömän pitkistä lomista Ylen ilmoituksessa hyödynnetään myös listausta. DNA:n videossa taas käytetään erityisesti itsestään valmiita käsityksiä tarjoavia sanamuotoja sekä vetoavia sanontoja, "huipputiimi", "huippuluokan perehdytys", "vain taivas on rajana". DNA houkuttelee myös rahalla, ja esittää tilastomaisesti tietoja keskimääräisestä tuntipalkasta.
Puhuttelu keinona toistuu kummassakin tekstissä. Ylen ilmoituksessa sinutellaan ja DNA:n ilmoituksessa huudahdellaan "pallo on sinulla!", "nähdään pian!". Vaikka DNA:n ja Ylen tekstit ovat esitysmuodoltaan hyvin erilaisia, voi niiden perusteella sanoa useiden eri keinojen toimivan hyvin kummassakin tapauksessa, ja oman kohderyhmänsä tavoittelussa kummatkin onnistuvat omilla tavoilla herättämään kiinnostusta ja parhaimmillaan jopa yllättämään.
Vastauksen pituus: 516 sanaa, 4286 merkkiä
Lukutaidon kokeen tunnuspiirteet
Lukekaa alla olevat sensorien vinkkejä käsittelevät Abitreenien artikkelit.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/02/oleelliset-asiat-eivat-saa-jaada-yksityiskohtien-varjoon-huomioi-nama-asiat
2) Sensori Kimmo Svinhufvudin vinkit erinomaisen vastauksen laatimiseksi:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/28/nain-saat-hyvasta-vastauksesta-erinomaisen-aidinkielen-lukutaidon-kokeessa
Esimerkkivastaus 2
Svenska Ylen työpaikkailmoituksessa on käytetty huumoria taitavasti. Tekstissä on muun muassa käytetty paljon liioittelua, jotta saadaan hakijalle hymy huulille. Ilmoituksen lukijan tosin täytyy osata tulkita tekstiä oikein, tai muuten on vaarana saada täysin väärä kuva kyseisestä työpaikasta. Tällaista ilmoituksessa esiintyvää liioittelua on esimerkiksi se, kun tekstissä kerrotaan heidän haluavan valtavaa kunnianhimoaan tyydyttämään web-kehittäjän, joka tekee kaiken mahdollisen kahdessa vuodessa valmiiksi. Tähän vielä lisätään, että jos homma hoituu nopeammin niin voi hoitaa valmiiksi vielä suomenkielisen puolenkin tehtävät. Todellisuudessa Svenska Yle tuskin kuitenkaan etsii mahdottomuuksiin yltävää työnarkomaania. Työpaikkailmoituksessa hyödynnetään myös huumorin värittämää yleistämistä: "Sinulla on parta, kuten useimmilla lahjakkailla kehittäjillä. Parran epäsiisteys on plussaa". Jokaiselle varmasti syntyy mielikuva parrakkaasta hieman resuisesta web-kehittäjästä. Kuitenkin välittömästi seuraavassa lauseessa tilanne selitetään siltä varalta, ettei jollakin riittäisi huumorintaju ymmärtämään tätä. Kun halutaan kertoa hakijalle, mitä työpaikka sitten tarjoaa työntekijälleen, on päädytty yksinkertaiseen listaukseen joka on tarkoituksella osittain supistettu ja osittain taas hieman yliampuva. Esimerkiksi palkan suuruudesta ei kerrota mitään, mutta luvataan kuitenkin tarjota legopalikoita, näkymät koko maailmaan ja vieläpä käsittämättömän pitkät lomat. Todennäköisesti Svenska Yle on käyttänyt tässä sarkasmia, viitaten siihen, etteivät lomat todellisuudessa ole kovinkaan pitkiä ja neljän seinän sisällä työskentelevällä web-kehittäjällä tuskin on kovinkaan laajoja näkymiä koko maailmaan. Tiivistettynä Svenska Yle on käyttänyt huumoria ilmoituksessaan ronskilla tavalla nimenomaan siksi, että he uskovat tehtävään sopivan web-kehittäjän ymmärtävän kyseisenlaisen huumorin täydellisesti.
DNA:n työpaikkailmoitusvideo vaikuttaa paljon enemmän tavanomaiselta työpaikkailmoitukselta kuin Svenska Ylen ilmoitus. Videolla kerrotaan suoraan mitä tehtäviä tulevalla työntekijällä on ja mikä on palkkataso. Ilmoituksessa ei ole piilotettu totuuksia huumorin varjolla, vaan rennon mukava kuva työpaikasta annetaan muilla keinoilla. Videolla esimerkiksi annetaan oikeiden työntekijöiden kertoa vinkkejä ja fiiliksiään kyseisestä työpaikasta. Tämä antaa hakijalle luotettavamman ja kokonaisvaltaisemman kuvan verrattuna siihen, että ainoastaan yksi henkilö olisi videolla jatkuvasti äänessä. Myös videon musiikki tuo oman vaikutuksensa siihen, minkälainen mielikuva DNA:sta syntyy työpaikkana. Ilmoituksessa ei millään tavoin rajata hakijoita, vaan päinvastoin mainitaan ettei alalta tarvitse työkokemusta ja voi tulla ja olla sellaisenaan kuin on. Työtehtävään luvataan rohkaisevasti perehdyttää ja tukea tarpeen mukaan. Tällaiset keinot saavat hieman epävarmempiakin hakijoita aktivoitumaan. Raju ero DNA:n ja Svenska Ylen työpaikkailmoitusten välillä johtuu myös ilmoitusten kohderyhmistä. DNA:n myyntineuvottelijaksi kykenee teoriassa kuka tahansa, joten ei ole tarpeen rajata ketään pois. Svenska Ylen web-kehittäjän puolestaan tulisi olla jo jonkin tason ammattimies, joten kohderyhmä on automaattisesti pienempi joten huumorin ja sarkasmin käyttämisellä tuskin on ainakaan negatiivisia seurauksia.
Vastauksen pituus: 552 sanaa, 4339 merkkiä
Tutustukaa syksyn 2019 lukutaidon kokeen tehtävänantoihin ja aineistoihin.
Kootkaa Padlet-seinälle toiveitanne kurssin tavoitteista ja sisällöistä.
Kurssin tavoitteet, sisällöt ja arvoitavat työt
Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija
- vahvistaa taitoaan lukea analyyttisesti, kriittisesti, eläytyvästi ja luovasti erilaisia tekstejä
- syventää käsitystään monilukutaidosta, tekstien piirteistä, ominaisuuksista ja tekstilajeista
- varmentaa kriittistä ja kulttuurista lukutaitoaan sekä lukustrategioitaan
- syventää käsitystään tiedon- ja tieteenalojen kielistä ja puhetavoista.
Keskeiset sisällöt
- tekstitiedon ja -analyysin syventäminen, kielen, kirjallisuuden, kuvan ja median käsitteiden käyttö tekstien erittelyssä, tulkinnassa ja arvioinnissa
- fiktiivisten ja faktatekstien sekä monimuotoisten tekstien analysointia eri näkökulmista
- tekstikokonaisuuksien lukeminen, esimerkiksi esseiden, romaanien, novellien, tietokirjojen ja oppiaineen alaan kuuluvien tietotekstien lukeminen
Arvioitavat työt
Kurssin aikana: kahteen lukutaidon tehtävään vastaaminen
1) asia- ja mediatekstit: pe 20.12.
2) kaunokirjalliset tekstit: pe 24.1.
Koepäivänä ke 5.2. klo 8.30 - 15.00:
1) lukutaidon preliminäärikoe, jossa A- ja B-osa (Abitti-koe)
2) mahdolliset rästityöt
