8E
Lykynlammen Frisbeegolfrata
Urheilussa
Perjantai 15.5 koulussa! Paranna sulispelitaktiikkaasi! Lue seuraavat ohjeet sulkapallosta ja katso opetusvideo (englanniksi, mutta hyvä!).
Perustietoa
Oikea mailaote on kaiken a ja o. Pidä mailasta kiinni vasaraotteella. Oikea ote selviää oheisesta kuvasta.
Kun opit alussa pitämään mailaa oikein, ovat lyönnit paljon helpompi oppia.
Lyöntiasentoa, jossa jalat ovat peräkkäin eikä rinnakkain lyöntisuuntaan nähden, käytetään melkein kaikissa lyönneissä.
Näin lyöden saadaan koko vartalon voima mukaan ja päästään liikkeelle nopeammin lyönnin jälkeen. Yleensä aloittelija pelaa jalat rinnakkain eikä peräkkäin. Se on yleisimpiä virheitä aloittelijoilla. Pyri korjaamaan nämä virheet mahdollisimman aikaisin.
Liikkuessaan kentällä pelaajan on lyöntiensä välillä aina pyrittävä palaamaan mahdollisimman nopeasti pelikeskukseensa.
Näin tehden pelaaja ehtii mahdollisimman hyvin eri kohtiin kentällä palauttamaan vastustajan lyöntiä.
Palloa kannattaa lyödä vastapuolen kentän nurkkiin. Neljästä nurkasta aina kaksi on sellaisia, joihin vastustajan on vaikea ehtiä. Yleensä hän ehtii helpoimmin siihen nurkkaan, johon pallo on viimeksi lyöty ja sen vastakkaiseen nurkkan. Pallon sijoittelu vuorotellen eteen ja taakse väsyttää nopeasti vastustajan.
Syöttö on aloittelevalle sulkapalloilijalle hyökkäyslyönti. Harjoittele syöttämistä aina muutama minuutti ennen pelin alkamista. Näin opit syöttämään lyhyen ja pitkän syötön vaikeuksitta. Älä kumarru syöttöä antaessasi. Syöttöä vastaanottaessasi sijoitu kentälle niin, että et missään tapauksessa joudu palauttamaan syöttöä rystypuolelta. Rystylyönti on useimmiten puolustuslyönti, jolloin vastustajasi pääsee heti hyökkäämään. Vältä siis rystylyönnin käyttöä. Pidä mailasi valmiiksi alhaalla, jos vastustajasi on hyökkäämässä ja vastaavasti jos sinä olet lyönyt hyökkäyslyönnin, niin pidä mailasi valmiiksi ylhäällä iskeäksesi uudestaan.
Peruslyönnit ja niiden käyttö:
Puolustus-clear on yleisimpiä lyöntejä sulkapallossa. Sillä pakotetaan vastustaja takakentälle, jolloin itselle jää aikaa palata pelikeskukseen. Lyönnin oltava luja kantaakseen pallon takarajalle.
Hyökkäys-clearia käytetään silloin kun vastustaja on ensiksi pakotettu etukentälle. Se on lyötävä juuri niin korkealle, että vastustaja ei aivan yllä siihen. Lyönti voidaan naamioida dropiksi, jolloin vastustajan paino siirtyy eteen, eikä enää ehdi palauttaa takakentälle suuntautuvaa hyökkäys-clearia.
Lob on aina puolustuslyönti, jolla palautetaan vastustajan alaspäin suuntautunut lyönti. Lobin täytyy olla riittävän korkea mennäkseen aivan takarajalle asti. Myös smash voidaan palauttaa lob-lyönnillä, jolloin vastustajalle tulee kiire takakentälle.
Drive eli ohituslyönti lyödään noin 1-2 m:n korkeudelta kehon sivulta. Tehokkaimpia ovat sivurajan suuntaiset drivet.
Smash on ehdoton hyökkäyslyönti, jota saa käyttää vain varmoissa paikoissa. Parhaimmillaan pallo voi saavuttaa yli 300 km/h:n lähtönopeuden.
Smashin jälkeen lyöjä itse joutuu usein pois tasapainosta, jolloin on vaikea ehtiä mukaan peliin, jos vastustaja onnistuukin palauttamaan pallon. Lyönti suunnataan jyrkästi kohti vastustajan kehoa tai sivurajoja. Lyöntiin pyritään saamaan vartalon koko voima, minkä vuoksi smash on vaikea salata vastustajalta. Yleensä smashia lyödään aivan liian usein.
Hidas- ja nopea drop näyttävät samankaltaisilta kuin clearit, jolloin vastustajan ei helposti aavista kumpi lyönti on tulossa. Lyönnin viime vaiheessa mailaa hidastetaan niin paljon, että pallo putoaa heti verkon taakse. Nopea drop lyödään aina jompaan kumpaan etunurkkaan.
Verkkodroppia käytetään palauttamaan vastustajan drop tai verkkodrop. Se pyritään lyömään mahdollisimman ylhäältä. Pallo ei saa nousta liikaa verkkonauhan yläpuolelle, ettei vastustaja pääse lyömään sitä heti kenttään.
Kaksinpelissä syöttö annetaan useimmiten pitkänä. Lentorata on samanlainen lobin kanssa. Lyhyttä syöttöä käytetään silloin, kun vastustaja on sijoittunut normaalia taaemmaksi odottamaan pitkää syöttöä. Sen täytyy ylittää verkko matalalta ja pudota heti etusyöttöviivan taakse, niin että yllätyksellisyys säilyy.
Sulistehtävä 7e
1) Mikä on oikea ote mailasta ja miksi?
2) Kuinka jalkojen kuuluisi olla melkein kaikissa lyönneissä?
3) Miten palloa kannattaa sijoitella?
4) Luettele erilaisia sulislyöntejä.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Liikuntapäiväkirjojen pitämisen hyödyistä
Liikuntapäiväkirjojen läpikäynti
5C9261F6-6181-4C84-9F1B-51DDA17690EA.jpeg
esimerkit.
A
56B907D1-537B-4003-8EC8-B9AFA2A8B1D7.png
B
79D57C76-3A01-4DC7-B25F-40D0690CF68B.png
C
4FFC32FA-BB4B-412F-A067-2629FA9ED222.png
D
4017D6ED-56FF-4E0F-B0C3-BB27AA705180.png
E
E41DDAE5-D95F-49A1-9C60-A34C5D8ACB87.png
F
167A2E7F-0207-496A-B287-4AD14254995F.png
G Simo Rahusen päiväkirja
H Sami "Eko" Partanen
harjoittelusta yleensä, viikon-kuukauden rytmitys
> juoksuharjoitus maitohapollinen/maitohapoton
nopeus-esim. video
nopeustreeni. Miksei aina 100% lasissa. Tekniikka esim. hajoaa n.95-96% vauhdissa.
kuva. Kuluneet renkaat
>aina ulkopelissä täysillä vastaan.
https://athletesacceleration.com/speed-training-acceleration-3/
https://www.coachmag.co.uk/fitness/7907/what-to-do-at-the-gym-to-get-results
voimatreeni
esim. Perusvoima
-räjähtävävoima
RM taulukko
http://www.kalanen.fi/sarjapainolaskuri/?ex=5&reps1=5&weight1=85&reps2=&weight2=
huono ohjelma 3X10
Liikuntatunti to 23.4 klo9.00
Oppitunti aloitetaan klo9.00 niin että sinulla on Teams yhteys joko tietokoneella tai padilla suositeltavaa, koska alkulämmittelyssä nyrkkeilyä.
Lämmittelyn jälkeen siirryt ulos tekemään ohjeiden mukaisesti ketteryysratoja, jotka teet itse ohjevideoiden mukaan. Tarvitset viidestä kahteentoista "tötsää" (mikä tahansa merkki, halko, kivi, kippo, pallo ym. käy.. piirrä vaikka vesipullolla kuivaan asfalttiin)
Ratoja on kolme, jotka ehdit tehdä siirtymien välillä omaan tahtiisi. Kannattaa käydä etukäteen tsekkaamassa missä pystyt radat tekemään.
Kun lopetat, käy tekemässä arviointi seuraavasta linkistä. Kuittaat sillä tehneesi tunnin.
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=twmzatT0WkWciIV0dM7qMpYwOQpM3NlJhTkyUeSc3u9UNThXNlNNSzVYUzZEWEZJSklDRVk5MFVFUy4u
Rata 1: Tee 5 kertaa, välissä noin 30 sek. tauko.
(tarkoitus mennä terävästi, suhteututa "maastoon" suoritus vauhti)
Laita tötsät n. 4m päähän keskipisteestä. Eteen-sivuille-taakse. Tehdessä rintamasuunta pysyy aina eteenpäin. Koske tötsiä ja lopetus lähtöpisteeseen.
Rata 2: Tee 4 kertaa, välissä noin 30 sek. tauko.
Katso video. Tötsät n. 1m välein tasahyppyihin, voit myös soveltaa tee yhdellä jalalla, peruuta -yhden jalan hyppy toisella ja jatka 8-kiertoon. Siinä tötsät n. 2m välein. Sivuliikkeen välit n. 0,5m lisää niitä enemmän jos haluat.
Rata 3: Z-rata. Tötsät suorakulmion muotoon sivuttain etäisyys n. 3-4m ja pituussuunnassa 5-6m.
Tee Z kiertoa niin että rintamasuunta koko ajan eteenpäin 3x peräkkäin ensin toiseen suuntaan sitten Z toisinpäin. Tee toinen kierros. Harjoitus on päättynyt!
Porrasjuoksuhaaste vko 15-18 (tai mäkijuoksu)
Nyt kohotetaan kuntoa! Osallistu Peltsin kovan vuoden porrashaasteeseen ja nappaa mukaan kuukauden treeniohjelma portaisiin.
Haaste toimii näin:
1. Valitse lähialueeltasi portaat. Pituudella ei ole merkitystä, jokainen voi valita sopivat oman kuntonsa mukaan.
2. Juokse tai kävele portaat ylös ja alas viisi kertaa. Mittaa aika.
3. Käy kuntoilemassa alla olevan kunto-ohjelman mukaisesti kuukauden ajan.
4. Juokse tai kävele portaat ylös ja alas viisi kertaa. Mittaa aika uudestaan.
Palautuskansio 7E
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
TEHTÄVÄ! Ominaisuusvalmennus tehtävä Vko 15!
Ohjeita selventämään liikuntatehtävien suorittamista ja liikuntapäiväkirjan palauttamista
Liikuntapäiväkirjan tarkoitus on jollain tavalla seurata teidän tekemistänne etäopetuksen aikana. Yhtä tärkeä osa sitä on se, että te ITSE ajattelette ja arvioitte liikkumistanne tauon aikana. Teidän omat lajiharjoitukset ovat tauolla, mutta olette varmasti saaneet "coacheilta" ohjeita/ohjelmia harjoitteluun. Nämä ohjelmat riittävät mainiosti sisällöiksi etäopetuksen liikkumiselle ja me opettajat pyrimme laittamaan haasteita ja pähkinöitä mitä voi yrittää tai kokeilla. Kirjaa ylös liikuntapäiväkirjaan jos olet vinkkijumppia tai haasteita kokeillut. Muista että palautat liikuntapäiväkirjan vain kerran viikossa, mutta suosittelen että päivitätte sitä itsellenne päivittäin. Näin muistat parhaiten mitä olet tehnyt ja mitkä olivat fiilikset. Nekin on hyvä kirjata ylös! Tietenkin jos kysyttävää ilmenee niin aina voit olla yhteyksissä.
Mieti ja tarkastele liikkumista ja urheiluasi viikon sykleissä on se miten liikunnat sijoittuvat eri päiville ja päivän aikana. Hyvä urheilijan päivä koostuu järkevästä unesta, mukaan lukien herääminen järkevään aikaan. Pyri heräämään niinkuin menisit normaalin
lukujärjestyksen mukaan. Kroppa on myös hyvä herätellä päivän harjoituksiin aamulla, kovatehoiset harjoitukset kannattaa tehdä iltapäivällä tai milloin itselläsi on parhaiten aikaa. Suunnittele myös liikuntaa niin ettet tee kahta kovatehoista samana päivänä, tai useana päivänä peräkkäin. Pidä siis kevyitä/lepo päiviä. Ulkoilu ja kävelyt ovat hyviä taukoja päivään ja pitävät myös pääkopan virkeänä. Kaiken ei tarvitse olla "super"tavoitteellista ja rankkaa liikuntaa.
Syö tasaisin väliajoin ja mieluiten liikunnan jälkeen että saat lihaksiston palautumisen käyntiin. Kirjaa itsellesi liikuntapäiväkirjaan suoritukset ITSESI takia, ei niinkään opettajan takia.
Tällä alkuun, mulle voi laittaa kysymyksiä ja ajatuksia tai toiveita jos jokin askarruttaa. Muistakaa myös että kaikki ei ole heti valmiina täältäkään päin, samoin kuin ole itsellesi armollinen tehtävien ja muiden suhteen.
terkuin
Anssi