A-ruotsi
A-ruotsin opiskelu Muuramen lukiossa
Perusopetuksessa hyvin ruotsin opinnoissaan menestynyt opiskelija voi lukion aloittaessaan valita A2- ruotsin kurssit. Valinta tehdään koko lukion ajaksi.
B1- valintaa ei voi myöhemmin muuttaa A2-tasoksi. Sen sijaan opiskelija voi vaihtaa valitsemansa A2-tason B1- tasoksi. Tuolloin A2:na suoritettujen kurssien arvosanat siirtyvät sellaisenaan B1-tason kurssiarvosanoiksi. Opiskelijalla on oikeus osallistua suorittamiensa A2-kurssien vastaavien B1-ruotsin kurssien korotustenttiin, kuitenkin niin, että vain saman vuoden aikana suoritettuja kursseja voi korottaa. Katso ylempänä oleva valtakunnallisen opetussuunnitelman taulukko oppimäärän vaihtamisesta toisessa kotimaisessa kielessä.
Ylioppilastutkinnon kokeen tason valinta (pitkä kieli / keskipitkä kieli) on riippumaton lukion kurssien tason valinnasta.
Muuramen lukio tekee aktiivista yhteistyötä ruotsinkielisen Kronoby gymnasium -koulun kanssa. Motivoituneet opiskelijat voivat osallistua koulujen väliseen opiskelijaryhmävaihtoon (kesto 3-4 päivää) tai jopa jakson mittaiseen yksilövaihtoon.
Pyrimme myös järjestämään mahdollisuuksien mukaan toimintaa alueen ruotsinkielisten toimijoiden kanssa ja kutsumaan kouluumme pohjoismaisia vierailijoita.
Arviointi
Ruotsin kielen kurssien arvioinnissa käytetään monipuolisia arvioinnin työkaluja. Arviointi perustuu kurssin omiin tavoitteisiin ja lisäksi arvioidaan opiskelu- ja ryhmätyötaitoja. Arviointi on jatkuvaa ja sen avulla ohjataan opiskelijaa omassa oppimisprosessissa. Arvioinnissa käytetään esimerkiksi itsearviointia, vertaisarviointia, ryhmäarviointia, sekä pienempiä että laajempia suullisia ja kirjallisia tuotoksia kurssin aikana. Kurssin lopussa on koko kurssin kattava kurssikoe. Arvosana perustuu kurssikokeeseen sekä kurssin aikana tehtyyn arviointiin. Jokaisen kurssin alussa opettaja kertoo arvioinnin perusteet kyseisellä kurssilla.
1. vuosiluokan kurssit (RUA21, RUA22, RUA23)
Lukion ensimmäisen vuoden kursseilla kartoitetaan oma osaamistilanne lähdettäessä opiskelemaan A-ruotsin oppimäärää perusopetuksen B1-oppimäärän pohjalta. Kolmen ensimmäisen kurssin aikana oman sanavaraston ja kielellisten valmiuksien tasoa nostetaan systemaattisesti vastaamaan A-kielen tasoa. Opiskelijoita ohjataan täydentämään osaamistaan myös itsenäisesti. Metataitoihin ja opiskelijan minäkuvaan kielen oppijana kiinnitetään erityistä huomiota. Tunneille pyritään kutsumaan ruotsinkielisiä vierailijoita ja autenttista materiaalia käytetään paljon. Opiskelijoita kannustetaan löytämään elinympäristönsä ruotsinkielisyys mahdollisuuksien mukaan.
2. vuosiluokan kurssit (RUA24, RUA25, RUA26)
Kursseilla kasvatetaan ruotsin kielen taitoa tiedonhankkimisen ja kriittisen lukutaidon tarpeisiin. Kielitaitoa kohennetaan myös tuottamisen ja vuorovaikutuksen mahdollistamiseksi. Kielitaito nähdään työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Aihepiirit käsittelevät yhteiskunnallisia ilmiöitä, tulevaisuudenvisioita, eri tieteenaloja sekä nuoren jatko-opintoja ja tulevaa työelämää. SpråkKimppa-partnerikoulun Kronoby gymnasiumin kanssa toteutetaan opiskelijavaihto molempiin suuntiin. Lisäksi kartutetaan kulttuuritietoutta musiikin, elokuvien ja kirjallisuuden sekä joukkoviestimien kautta. Seuraamme ajankohtaisia asioita ruotsinkielisen median avulla.
3. vuosiluokan kurssit (RUA27, RUA28, RUA29)
Kursseilla syvennetään ruotsin kielen tietoja ja taitoja ja aletaan valmistautua yo-kokeeseen sen eri tehtävätyyppejä harjoittelemalla.
Kurssin RUA2 7 teemat käsittelevät kestävää elämäntapaa. Tutustutaan eri tekstilajeihin lukemisen ja tuottamisen näkökulmista. Kurssi RUA2 8 on puheviestintään painottuva kurssi. Kurssin lopussa on puhumisen koe. Muutoin rakennamme kurssin yhteisten kiinnnostusten mukaan. Vierailemme ruotsinkielisessä päiväkodissa ja pyrimme saamaan tunneille ruotsinkielisiä vierailijoita.
Paikallinen soveltava kurssi
Abikurssi (RUA29)
Kurssilla kerrataan lukion pitkän ruotsin keskeiset asiat ja valmistaudutaan tulevaan päättökokeeseen. Harjoitellaan vaativien tekstien ymmärtämistä lukemalla eri lehtien artikkeleita sekä kerrataan ja syvennetään sanastoa mahdollisimman monipuolisesti. Harjoitellaan kuullunymmärtämistä itsenäisesti. Harjoitellaan erilaisten tekstien laadintaa edellisvuosien ylioppilaskokeiden avulla. Syvennetään rakenteiden hallintaa monivalinta- ja produktiivisten rakennetehtävien avulla. Osa kurssista suoritetaan itsenäisesti. Kurssi arvioidaan hyväksytty/hylätty.