MuLu lukee!

MuLu lukee!

Muuramen lukion heimo lukee paljon. Tälle sivulle kootaan lukuvinkkejä toistemme iloksi ja hyödyksi.
Kun haluat jakaa lukukokemuksesi, kirjoita lukemasi kirjan tiedot sopivan otsikon alle. Osa kirjoista voi sopia useammankin otsikon alle - älä ota paineita luokittelusta. Luonnehdi lyhyesti kirjaa ja anna tähtiä asteikolla 1 - 5. Tämä lukuvinkkilista on aina mukana taskussa (puhelimessasi) kirjastossa käydessäsi! Lukuiloa!
Image by Jonny Lindner from Pixabay


Kuolemattomat klassikot
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla. Tämä trilogia opetti minulle Suomen historian. (Tosin hiukan piti asenteita myöhemmin tarkentaa, koska tässä näkökulma on niin vahvasti työväen puolella, ettei ihan koko totuus liene tässä.) Teos on koskettava ja ihmiskohtalot uskottavia. Jos et tiedä, mitä on suomalainen sisu ihan viimeisen päälle, niin LUE tämä. 5/5 (Anukaarina)


Päivän polttavat (nykykirjallisuus)


Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista (2016)
"Teemoiltaan läikehtivän kirkas teos kertoo nuorista aikuisista – rakkaudesta, ystävyydestä ja kuolemasta. Toteutus on johdonmukainen ja musertava. Sillä, että ihmiset menettävät luottamuksen toisiinsa ja kieltäytyvät kuuntelemasta toisiaan, on tuhoisat seuraukset.

Viime marraskuussa Tukholmassa Allt jag inte minns palkittiin August-palkinnolla vuoden parhaana ruotsalaisena kaunokirjallisuusteoksena. Jonas Hassen Khemiri on lunastanut paikkansa kotimaansa yhteiskunnallisessa keskustelussa taiteellisilla ja rohkeilla, ihmisen ja ajan hermolla operoivilla romaaneillaan." 
Kirjaa oli aluksi vähän vaikea lukea, koska kertojaääni vaihteli koko ajan. Joten kannattaa lukea melko intensiiviseen tahtiin (esimerkiksi lomalla). 4/5 (kirjan luki Heli)

Hanya Yanagihara: Pieni elämä (2015)
Tämä on se kirja, jota Suomen jääkiekkomaajoukkueen veskari Kevin Lankinen kertoi lukeneensa MM-kisojen aikaan viime keväänä. Sen jälkeen kirjaa jonotettiinkin Suomen kirjastoissa oikein urakalla. Ehdin lukea kirjan ennen tätä "mainosta". Koskettava, järkyttävä, ihastuttava ja  koskettava tarina 4 newyorkilaiskaveruksen elämästä, nuoruudesta ja opiskeluvuosista menestysten ja menetysten vuosiin. Kirja on paksu, yli 900 sivua, mutta niin mukaansa tempaava, että yksi pääsiäisloma siinä meni. Paras lukemani kirja moneen vuoteen! 5/5 (kirjan luki Heli)

Sofi Oksanen: Koirapuisto (2019)
Sofi Oksasen uusin kirja "Koirapuisto" käsittelee lapsettomuuden yleistymisen kautta tullutta "vauvabisnestä" eli toisinsanoen sijaissynnytystä. Kirjassa myös syvennytään naisen kehoon liittyvään esineellistämiseen ja hedelmöitysbisnekseen liittyvään korruptioon Ukrainassa. Suosittelisin kirjaa henkilöille, jotka haluavat kasvattaa maailmankuvaansa. Varoituksen sanana voisin sanoa, että kirja on jokseenkin ahdistava, mikä voi järkyttää herkempiä lukijoita. Kirjan luki Abi -20.


Jännitystä ilmassa (dekkarit)

Camilla Grebe:Lemmikki (2017)
Parhaan pohjoismaisen dekkarin palkinto "Lasiavain" myönnettiin tälle Camilla 
jännittävälle rikosromaanille. Henkilöt ovat mukavasti arkisia ja tavallisia. Rikosta selvittävät tutkijat ovat inhimillisiä ja monitahoisia hahmoja, eikä mitään pyssyjä heiluttelevia koviksia, joihin ei koskaan mikään osu eikä satu. Greben dekkareille (esikoinen Kun jää pettää alta on myös lukemisen arvoinen) tyypillistä on tarinan keskeisten lankojen pysyminen loppuun asti lukijalta piilossa. Arvailu on turhaa, kirja pääsee yllättämään. 4/5. (Kirjan luki Heli)

Jo Nesbø: Aave (2011)
Nesbø on yksi menestyneimmistä pohjoismaisista dekkarikirjailijoista, ja juuri sieltä rankemmasta päästä. En oikeastaan pidä näin kalssisista dekkareista, mutta kävi niin, että matkalukemiseni loppui kesken, ja ipadilta löytyi tämä eKirjana. No, menihän se, mutta vähän liian suoraa toimintaa minun makuuni. Ei silti ole Nesbøn vika, jos ei kelvannut. Hänhän kirjoittaa sujuvasti ja sopivasti siimaa antaen, paljastamatta liian aikaisin mitään. Päähenkilö Harry Hole on ehkä hieman kliseinen poliisi. Eronnut ja alkoholismiin taipuvainen, vähän reppana, mutta tietenkin ylivoimaisen skarppi. Jos pitää action-leffoista, pittä varmaan nesbøistäkin... 3/5 (kirjan luki Heli)

Marko Kilpi: Kadotetut (2009)
Marko Kilven rikosromaani Kadotetut oli vuoden 2009 Finlandia-ehdokas. Kirjan alussa luodaan ahdistavan ja raa'an tuntuinen ilmapiiri, joka luo mielenkiintoa sekä lisää ahdistuneisuuden tunnetta. 4/5 (Juho Päivähonka)



Scifi & fantasia


Suuret rakkauskertomukset

Amelie Nothomb:Samuraisyleily
Tämäpä jännä rakkasuromaani! Tyttö on belgialainen (kirjailija itse) ja poika japanilainen nuori mies. Rakkaus on kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti, mutta kun välissä on merkittävät kulttuurierot, on rakastavaisten tiellä muutakin kuin kirsikan kukkia. Kirja on todella lyhyt ja nopealukuinen, mutta jotenkin niin kauniin runollinen, että se on vähän kuin tankaa ja haikua koko tarina. Japanin luonto, ruokakulttuuri ja tuhatvuotiset tavat ovat kirjan kolmas päähenkilö tytön ja pojan lisäksi. Jos kiinnostaa japanilainen kulttuuri -suosittelen!5/5 (kirjan luki Heli)



Historia eläväksi - kertomuksia menneistä ajoista

Enni Mustonen: Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja
Ensimmäinen osa: Paimentyttö.
Siinä seurataan orvon Ida-tytön elämää, kun hän on piikomassa mm. Topeliuksen ja Sibeliuksen kotona. Näin päästään kurkistamaan historian suurmiesten elämään. Stalkkausta? No ehkä vähän, mutta hurjan kiinnostavaa. Sarjan edetessä näkökulma siirtyy Idan tyttären Kirstin näkökulmaksi. Sarjassa on ilmestynyt viimeksi syksyllä 2019 7. osa. En jaksa odottaa ensi syksyyn, että saan kuulla, mitä sitten tapahtuu. 5/5  (Kirjan luki Anukaarina)

Heidi Köngäs: Sandra (2017) 
Kirja kertoo sisällissodan (1918) ajasta ja ihmiskohtaloista. Kirjassa on kolme kertojaa; yksi on nykyajan nainen, joka selvittelee isoäitinsä elämää 1900-luvun alun Suomessa. Vaikka aihe on vanha, tämä kirja tuntuu jotenkin tuoreelta. 3/5  (Kirjan luki Anukaarina)

Kathryn Stockett: The Help / Piiat (2009)
Jackson, Mississippi 1960-luvulla. Valkoihoinen, afroamerikkalaisen piian kasvattama päähenkilö alkaa kirjoittaa vaaroista välittämättä tarinaa näistä valkoihoisten lasten hoitajista. Monipuolista, syvän etelän murteella kirjoitettua englannin kieltä, mutta teoksen voi ja kannattaa lukea myös suomeksi. Kirjasta on myös tehty Oscar-palkittu elokuva. 5/5 (T. Merjo)


Kiinnostavaa proosaa (suositeltavia romaaneja, jotka eivät sovi muihin luokkiin)


Khaled Hossein: A Thousand Splendid Suns (2007)/ Tuhat loistavaa aurinkoa (2008)
Koskettava kertomus afgaaninaisen elämästä Taliban-hallinnon vahvassa otteessa. 5/5 (T. Merjo)

Amélie Nothomb:Nöyrin palvelijanne
Uskomaton kuvaus nuoren belgialaistytön (kirjailija itse) ensimmäisestä työpaikasta Japanissa. Länsimaalaiseen tasa-arvoon ja työpaikan demokratiaan tottuneelle tämä on pöyristyttävää luettavaa. Ehkä Nothomb vähän liioittelee, mutta mistäpä sen tietäisin, kun en itse ole Japanissa töitä tehnyt! Jos olet kiinnostunut kulttuuroeroista yleensä ja haluat kurkostaa japanilaiseen työkulttuuriin, lue tämä! Kirja on lyhyt ja nopealukuinen, sen huitaisee päivässä tai parissa illassa. 5/5 (kirjan luki Heli)

Runot


Elämäkerrat

Minna Rytisalo: Rouva C (2019)
Minna Canthin nuoruusvuodet tulevat eläväksi, kun ne kerrotaan tarinana. Faktan ja fiktion sekoitus; historialliset asiat ovat kohdallaan. Jyväskylän historiakin tulee samalla tutuksi, kun pääsee mukaan Canthien elämään Harjun kupeeseen. 5/5 (Kirjan luki: Anukaarina)


Gregory David Roberts: Shantaram (2003)
Esikoisteos Shantaram on maailmanlaajuinen bestseller. Kirjailija itse on tuomittu pankkiryöstäjä, joka pakeni Australian Pentridgen vankilasta vuonna 1980 Intiaan. Shantaram kertoo tositapahtumiin perustuen kirjailijan omasta elämästä 10 Intiassa vietetyn vuoden aikana. Teos on vaikuttava kertomus entisen vankikarkurin ja huumeriippuvaisen elämästä niin rikollisena kuin hyväntekijänäkin. Totuus on taruakin ihmeellisempää! 5/5 (T. Merjo)

Michelle Obama: Minun Tarinani (2018)
Viime vuoden yksi luetuimmista ja kuunnelluimmista kirjoista. Itse luin kirjan (suomeksi),mutta olen kuullut että Michelle Obaman itsensä lukemana äänikirja on myös elämys. Vaikka kirja onkin Michellen omaelämäkerta, tarina mustan tytön "luokkaretkestä" keskiluokkaisen perheen tukemana Harvardin yliopistoon ja huippuvirkoihin, se on tietenkin myös vähän Barack Obaman tarina. Kiinnostava, hyvin kirjoitettu ja mukaansa tempaava. 5/5 (kirjan luki Heli)

Kari Hotakainen: Kimi Räikkönen (2018)
En usko, että olisin koskaan tarttunut Kimi Räikkösen elämäkertaan, ellei sitä olisi kirjoittanut yksi lempikirjailijani Kari Hotakainen. Hotakaisen lakoninen ja sarkastinen tyyli sopii täydellisesti Jäämiehen niukkaan ilmaisuun. Kimistä hahmottuu kirjassa paljon monitahoisempi kuva kuin minkä media on alleviivauksillaan meille välittänyt. Kimihän on huumorimies, hyvä kaveri ja lapsilleen huolehtiva isä. Kirja saa ajattelemaan, kuinka yksipuolisen kuvan julkisuus voi ihmisestä luoda, ja kuitenkin yleisö luulee "tuntevansa" Julkisuuden henkilöitä. Emme me tunne. Ehkei sitä elämäkertakaan voi korjata, mutta ei tarvitsekaan. Hauskaa on silti kurkistaa esimerkiksi tässä tapauksessa "kaikkien tunteman" formulatähden kasvutarinaan ja arkeen. 4/5 (kirjan luki Heli)

Ayaan Hirsi Ali:Pakomatkalla 
Somalialaissyntyinen Ayaan on yksi maailman tunnetuimmista islamia arvostelleista naiskirjailijoista. Tai ehkä jopa tunnetuin. Hän syntyi Somaliassa, kasvoi isän ja veljien ja muiden sukaulaismiesten kovassa kurissa ja naitettiin kanadalaiselle serkulleen. Häät järjestettiin "etänä", ja matkalla aviomiehensä luo Ayaan karkasi Saksassa ja piiloutui Hollantiin. Siellä hän ensin oppi hollannin kielen, opiskeli yliopistossa ja lähti mukaan politiikkaan. Lopulta hänet paikallistettiin, ja koska hän eli pitkään tappouhkausten varjossa, hän pakeni USAan ja jatkoi kirjoittamistaan ja muslimityttöjen puolesta taistelua Amerikassa. Vaikuttava kirja, joka saa ymmärtämään, miten onnekasta on, että on saanut syntyä Suomeen... 4/5 (kirjan luki Heli)

Tietokirjat

Sarvas Risto (toim.) : Saa soveltaa, Osaamisen ja kilpailukyvyn pieni käsikirja

Aalto yliopiston koostama käsikirja moderniin oppimiseen on samalla käsikirja johtajilta toisille johtajille. Esittelee tuoreimpia näkemyksiä työstä, työnteosta ja osaamisesta laajemminkin. Selvittää tarkasti mitä on arvonluominen ja strateginen ajattelu organisaatiossa sekä mitä nykyaikainen fasilitoiva johtaminen tai paremminkin "kätilöinti" pitää sisällään. Jokaisen opettajan ja oppijan tulisi myös ymmärtää jotakin laaja-alaisesta ns. metaosaamisesta tai nykykielellä jonkin sortin uusrenessanssista, jota paraikaa elämme. Tällaisia metaosaajia syntyy kun kannustamme riskinottoon ja yrittäjähenkeen. (teoksen luki Aki)

Hintsa, Aki : Voittamisen anatomia

Mielenkiintoinen tarina lääkäristä, joka aloitti uransa voimakkaan kristinuskon ja auttamishalun siivittämänä Afrikan kurjimmissa ja vaarallisimmissa osissa ja myöhemmin toimi kuuluisimpien F1 kuskien "henkilääkärinä". Kehitti yhdessä urheilijoiden kanssa ja heidän kokemuksistaan oman hyvinvoinnin ideologiansa, joka toimii varmasti hyvin missä tahansa. Hintsan kaava hyvinvointiin lähtee mm. näistä tutuista elementeistä : treeni, lepo, motivaatio ja oman itsensä tunteminen ja tavoitteet. (kirjan luki Aki)


Erikson, Thomas: Idiootit ympärilläni

Kuinka opit ymmärtämään muita ja itseäsi?

Onko ympärilläsi idiootteja? Tämä kirja saa sinut ajattelemaan toisin.

Oletko joskus juuttunut puolisosi kanssa kinaan, jossa kumpikin puhuu aivan eri asioista? Oletko saanut kollegalta sähköpostia, joka on vaikuttanut tylyltä? Oletko ollut kokouksessa, jossa et käsitä mistä muut puhuvat, eikä kukaan tunnu ymmärtävän mitä sinä tarkoitat, vaikka selität asiat kristallinkirkkaasti? Oletko ajatellut, että kaikki ympärilläsi ovat idiootteja?

Yleisin syy sosiaalisiin konflikteihin on erilaiset tavat viestiä, ja jotta voisi käsittää muita, pitää ensin ymmärtää itseään. Thomas Erikson avaa konkreettisesti ja viihdyttävästi, millaisia erilaisia sosiaalisia tyyppejä on olemassa. Kirja myös opastaa, miten eri ihmistyyppien kanssa pääsee samalle aaltopituudelle.

Kirjan luettuasi havahdut takuuvarmasti huomaamaan, että idioottien määrä ympärilläsi on vähentynyt huomattavasti. (Suosittelee Elina)

Sebastian Siukonen : Elämäni ottelu

Entisenä kymmenottelijana Siukonen yhdistää liiketalouteen 10-ottelun oppeja laji kerrallaan. Tavoitteellisuus ja yrittäjämäinen asenne on luontaista urheilijoille. Mitä kaikkea urheilu ja eri lajit meille voivat opettaa talouden ja yrittäjyyden lainalaisuuksista. Paljon (Aki) 

Rosling, Hans: Faktojen maailma

Kun meiltä kysytään maailman tilasta, vastaamme aina väärin. Jopa niin väärin, että satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää opettajat, toimittajat, investointipankkiirit ja Nobel-palkitut.
Kansainvälisen terveydenhuollon professori ja rakastettu luennoitsija Hans Rosling – yhdessä Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin kanssa – esittelee 10 vaistoa, jotka vääristävät maailmankuvamme. Vaikka meillä on kaikki tieto saatavillamme, meitä ohjaavat muun muassa pelko, draamahakuisuus ja yleistämisen tarve.
Faktojen maailma on inspiroiva ja hämmästyttävä tietokirja täynnä koskettavia tarinoita. Rosling jakaa tietonsa globaalin terveyden voittokulusta oivaltavasti, selkeästi ja viihdyttävästi. (suosittelee Elina)



Rovelli, Carlo: Ajan luonne

Käsityksemme ajasta on kuin iho - sitä harvoin huomaa. Aikaa on aina liian vähän silloin kun sitä eniten tarvitsisi ja tietysti päin vastoin. Mutta mitä aika on? Onko sinun aikasi sama kuin minun aikani? Elääkö kukaan meistä samassa ajassa? Monesti sanotaan, että pitää elää hetkessä - carpe diem, baby - pitää elää nyt, mutta mitä on nyt? Suosittelen vahvasti tätä teoreettisen fysiikan kansantajuista teosta kaikille, joille aika on polttava, kiehtova tai tylsä aihe. Ei vaadi mitään aiempaa tietämystä fysiikasta. (Mika)

Image byFree-PhotosfromPixabay

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä