Suomen väestönkehitys ja maahanmuutto
- Suomessa, kuten monissa muissakin maissa, väestö ikääntyy. Syntyvyys vähenee ja ihmiset elävät yhä pidempään. Tämä johtaa siihen, että työikäisten osuus väestöstä pienenee lähivuosikymmeninä.
- Kun vanhusväestön osuus kokonaisväestöstä kasvaa, huoltosuhde heikkenee. Huoltosuhteella kuvataan huollettavan väestönosan (lapset ja vanhukset) osuutta koko väestöstä suhteessa työikäisten osuuteen.
- Suomen väestönkehitys vaihtelee paljon alueittain.
- Muuttovoittoalueille siirtyy työikäistä väestöä, kun taas muuttotappioalueiden väestörakenne vinoutuu, kun vanhusväestön määrä kasvaa.
- Edullisin huoltosuhdetilanne on Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Suurimmat heikennykset huoltosuhteessa tapahtuvat Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.
- Suomen väestönkasvu on ollut Tilastokeskuksen mukaan viime vuosina noin puoli prosenttia vuodessa.
- Vuodesta 2007 lähtien nettomaahanmuutto on kasvattanut Suomen väkilukua enemmän kuin syntyvyys.
- Tilastokeskuksen ennusteen mukaan Suomen väestönkasvu tulee hidastumaan tulevaisuudessa, ja väestönkasvu jatkuu vain nettomaahanmuuton ansiosta. Esimerkiksi puolet Helsingin väestönlisäyksestä on jo vieraskielistä.
- Maahanmuuttajien ikärakenne poikkeaa kantasuomalaisten ikärakenteesta: maahan muuttaneiden joukossa on paljon enemmän nuoria ja työikäisiä.
- Maahanmuutto korjaa väestön ikärakennetta ja huoltosuhdetta, mutta se ei automaattisesti ratkaise huoltosuhteen heikkenemisestä aiheutuvia ongelmia.
- Keskeisin kysymys on maahanmuuttajaväestön kotouttaminen ja työllistyminen. Jos näissä ei onnistuta, huoltosuhde ei vahvistu.
- Tästä syystä maahanmuuttajien tarkoituksenmukainen ja tehokas kotouttaminen ja kotoutuminen on erittäin tärkeää.
Väestönkehitys vuosina 1749-2050
Tilastokeskuksen tilasto ja ennuste
Suomi ilman maahanmuuttajia
Tilastokeskuksen artikkeli vuodelta 20212 siitä, miltä Suomen väestönkehitys näyttäisi ilman maahanmuuttoa
Väestö vanhenee - heikkeneekö huoltosuhde?
Tilastokeskuksen artikkeli vuodelta 2013