I Monialainen oppiminen
Monialainen oppiminen kielen- ja kulttuurinopetuksessa
Toiminnalliset kirja-arkut perustuvat laaja-alaiseen kielenoppimiseen. Kieliä ja kulttuuria opitaan sosiaalistumalla erilaisten ympäristöjen ja yhteisöjen kielenkäyttöön. Kirja-arkut sisältävät monipuolista vuorovaikutusta ja toimintaa, ja niissä yhdistyvät useat oppiaineet. Näin ne toteuttavat uuden opetussuunnitelman (2014) monialaisia oppimiskokonaisuuksia.
Kirja-arkkuja on rakennettu ilmiöperustaisesti: ne rakentuvat kulttuurisesti merkityksellisten tekstien varaan ja noudattavat tutkivan oppimisen periaatetta. Opiskelu keskittyy tietyn asian tai ilmiön tarkasteluun arkimaailman kokemuksista ja havainnoista lähtien. Ilmiöitä opiskellaan aidoissa tilanteissa ja autenttisten tekstien avulla oppiainerajat ylittäen. Ilmiöihin tutustutaan ja niihin syvennytään tavoitteellisesti. Opetussuunnitelman laaja-alaiset osaamisalueet läpäisevät kirja-arkkujen tehtävät.
Sivun vasemmassa laidassa on luettelo ilmiöistä ja teemoista, joiden varaan kirja-arkut on rakennettu. Otsikkoja klikkaamalla löydät teemallisia, tutkivaan oppimiseen ohjaavia tehtäviä monipuolisine tekstilajeineen. Osa oppimiskokonaisuuksista on testattu jyväskyläläisissä ala- ja yläkouluissa eri oppiaineiden tunneilla.
Jokainen opettaja voi myös itse rakentaa luokkansa tai yksittäisten oppilaidensa kanssa oman kirja-arkun jostakin ilmiöstä tai teemasta. Tällöin oppilaan osallisuus ja oppimisen merkityksellisyys kasvaa. Esimerkiksi oppilaat voivat tuoda kotoaan ja omasta kulttuuritaustastaan ruokareseptin (lokaali ja globaali autenttinen aktiviteetti). Näistä resepteistä kootaan luokan oma keittokirja, joka kuvitetaan ja julkaistaan.