Oppimateriaalitehtävä - Miksi ihminen itkee?
OPS 2014: Tavoite ja sisältö
3.-6. luokkalaiset
S1 Minä ihmisenä:
Sisältöjä valitaan siten, että ne liittyvät ihmisen rakenteeseen ja keskeisiin elintoimintoihin sekä ihmisen kasvun ja kehityksen eri vaiheisiin. Sisällöissä kiinnitetään huomiota kehityksen ajankohtaisiin muutoksiin ja niiden yksilöllisen luonteen ymmärtämiseen. Käsitellään ikäkauden mukaisesti seksuaalista kehitystä ja ihmisen lisääntymistä. Harjoitellaan tunnistamaan oman kehon ja mielen viestejä ja tiedostamaan omia ajatuksia, tarpeita, asenteita ja arvoja. Perehdytään terveyden osa-alueisiin ja voimavaroihin, arjen terveystottumuksiin, mielenterveystaitoihin, sairauksien ehkäisyyn ja itsehoitotaitoihin. Lisäksi harjoitellaan tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja säätelyä. Tunnistetaan omaa oppimista tukevia asioita.
T10
Tarjota oppilaalle mahdollisuuksia harjoitella ryhmässä toimimista erilaisissa rooleissa ja vuorovaikutustilanteissa, innostaa oppilasta ilmaisemaan itseään ja kuuntelemaan muita sekä tukea oppilaan valmiuksia tunnistaa, ilmaista ja säädellä tunteitaan
T15
Ohjata oppilasta luonnon tutkimiseen, eliöiden ja elinympäristöjen tunnistamiseen ja ekologiseen ajatteluun sekä ohjata oppilasta ihmisen rakenteen, elintoimintojen ja kehityksen ymmärtämiseen
Oppitunnin rakenne 45 min
Tarkoituksena herätellä oppilaita tunnin aiheeseen.
Kesto noin 5 min.
- Miksi ihmiset itkee?
- Minkälaisissa tilanteissa ihmiset itkee, vaikka ei tunne surua?
- Mitä hyötyä itkusta on?
- Miten kyyneleet syntyvät?
2. Yhteinen koonti oppilaiden keskusteluista
Mitä asioita oppilailla on noussut esiin. Opettaja kirjaa vastauksia ylös myöhempää käyttöä varten. Opettaja kirjaa oppilaiden mahdollisia kysymyksiä ylös. Kysymyksiin etsitään yhdessä vastauksia tai kysymykset lähetetään jollekin alan asiantuntijalle.
Kesto noin 5 min.
3. Miten kyyneleet syntyvät? Erilaiset kyyneleet
Opettajan johdolla käydään läpi miten kyyneleet syntyvät, sekä käsitellään millaisia erilaisia kyyneleitä on olemassa. Pohditaan, miten oppilaiden ennakkokäsitykset poikkesivat juuri opituista asioista ja mitä samaa niissä oli.
Kesto noin 10 min.
4. Video aiheeseen liittyen
Videolla kerrataan vielä juuri läpikäytyjä asioita. Video on englannin kielinen, joten opettajan on hyvä tauottaa videota, avata vaikeat käsitteet ja kirjoittaa ne esimerkiksi taululle.
Kesto noin 2 min.
https://www.youtube.com/watch?v=VJo5z11rUYQ
5. Erilaisten kyyneleiden syntyminen
Oppilaat pääsevät itse kokeilemaan, miten kyyneleet syntyvät. Oppilaat kiertävät pienissä ryhmissä tai parin kanssa pisteitä luokassa. Harjoituksen aikana oppilaiden tehtävänä on nimetä erilaiset kyyneleet. Oppilaat ottavat kaverin kanssa tuijotuskilpailun ja seuraavat, mitä tapahtuu kun silmää pitää pitkään auki (peruskyynel). Seuraavaksi oppilaat saavat leikata sipulia ja seurata, miten sipuli (refleksikyynel) aiheuttaa toisilla silmien vuotamista. Lisäksi oppilaat lukevat pätkän Veljeni Leijonamieli -kirjasta, jossa päähenkilö itkee (tunneperäiset kyyneleet). Ennen kuin oppilaat aloittavat pistetyöskentelyn, jaetaan oppilaille seuraavan kohdan monisteet, sekä kerrotaan ohjeet sen täyttämiseen, jotta oppilaat voivat omaan tahtii siirtyä tekemään monistetta, kun ovat kaikki pisteet kiertäneet.
Kesto noin 10 min.
6. Monisteet
Oppilaat saavat nimetä kyynelelimet ja selittää kuvan avulla, miten kyyneleet syntyvät. Opettaja kiertää luokassa ja antaa palautetta työskentelystä.
Kesto 10 min.
7. Kyynel-bingo
Ennen tunnin loppua, oppilaille jaetaan bingoruudukot, jotka opettaja on tehnyt oppilaiden vastausten perusteella. Oppilaat täyttävät ruudukkoa omaan tahtiin.
Kesto vajaa 5 min.
8. Viiman vaikutus
Oppilailla on tehtävänä välitunnin aikana tarkkailla, miten viimalla on vaikutusta kyyneleiden syntyyn. Ennen välitunnille lähtöä opettaja kertoo viiman aiheuttavan joillain ihmisillä silmien vuotamista ja kyseessä on samoja refleksikyyneleitä, mitä syntyi sipulia leikatessa. Oppilaiden kokemuksiin palataan välitunnin jälkeen.
Yhtymäkohta oppilaiden arkeen
Oppilaiden ennakkokäsityksiä selvittäessä huomattiin, että oppilaat olivat varsin perillä, mistä kyyneleet johtuvat. Vastauksia tuli paljon juuri tunneperäisistä kyyneleistä, ja lapset kertoivat ihmisten itkevän esimerkiksi kun
- on surullinen/iloinen
- pelottaa
- koira kuoli
- kaatuu ja sattuu
- naurattaa paljon
Lasten vastauksissa tuli myös ilmi refleksikyyneleet (“kun tuulee silmään”) sekä peruskyyneleet (“kun on nukkunut ja silmät ovat kosteat aamulla”).
Lapset osaavat siis kertoa kyynelistä yhtymäkohtia omaan elämäänsä. He myös löytävät monia syitä, minkä takia kyyneleitä tulee ihmisellä. Haastavammaksi kysymykseksi osoittautui kuitenkin, “Miten kyyneleet muodostuvat?”. Vastauksia, mitä heiltä tuli oli
- silmiä pitää kosteuttaa
- silmästä
- kyynelluomesta
- silmäperästä
- jos juo, niin siellä on suolaa ja tippuu se silmästä
Opettajan ohjeet
Kyyneleet ja itkeminen on luonnollinen osa ihmisen arkielämää. Kyynelien tehtävä on kostuttaa silmän pintaa ja suojata sitä (Selkälä 2018). Monesti itkeminen mielletään jotenkin huonoksi tai negatiiviseksi asiaksi - se ei saisi näkyä jokapäiväisessä elämässämme eikä muiden tulisi olla tietoisia siitä. Kognitiivisten neurotieteiden professori Lauri Nummenmaan mukaan eri kulttuureissa julkinen itkeminen nähdään jopa paheksuttavana, kuten esimerkiksi Japanissa. Länsimaissa, eli esimerkiksi Suomessa itkeminen nähdään kuitenkin paljon hyväksyttävämpänä. Se on muille ihmisille merkki, että kaikki ei ole hyvin (Nummenmaa, Väärämäen 2016 mukaan).
Oppilaiden olisi kuitenkin hyvä tietää se, että kyyneliä ja itkemistä on monenlaista, eikä se aina kerro surusta tai pahasta olosta. Kliseinen "roska silmässä" -selitys ei aina ole pelkkää höpöhöpöä, vaan se on totta. On olemassa kolmenlaisia kyyneleitä. Peruskyyneleet eli basaalikyyneleet ovat kyyneleitä, joita meillä on jatkuvasti silmässä ja jotka pitävät silmämme kosteina. Tällä tavalla ne suojaavat silmiämme lialta ja bakteereilta. Tämän lisäksi meillä tulee välillä refleksikyyneleitä. Nämä ovat niitä “roska silmässä” -kyyneleitä. Ihmiseltä tulee refleksikyyneleitä sen vuoksi, että ne huuhtelevat silmää ärsyttäviä roskia ja muita aineita pois. Tämän vuoksi, kun pyöräilee ja ötökkä lentää silmään, alkaa ihmisen silmä vuotamaan valtoimenaan. Silmäsi yrittää tällöin puhdistaa itseään. Samoin käy myös silloin, kun ihminen silppuaa sipulia. Viimeisimmät kyyneleet ovat ihmisille ehkä ne tunnetuimmat kaikista, eli tunneperäiset kyyneleet. Nämä ovat kivun tai tunteiden laukaisemia kyyneleitä, joita ihmisillä tulee muun muassa, kun on satuttanut itseään, kokenut surua tai esimerkiksi iloa. (Selkälä 2018; Tieteen Kuvalehti 2016.) Keho alkaa tuottamaan erilaisia kyyneleitä havaitessaan ärsykkeitä, joihin sen tulisi reagoida (Selkälä 2018).
Kyyneleet syntyvät silmäkuopassa olevissa kyynelrauhasissa (Selkälä 2018). Tämän jälkeen kyyneleet valuvat silmän pinnalle, minkä jälkeen kyynelnesteen pitäisi poistua kyynelpisteiden kautta pois kyynelpussiin ja lopulta nenäkäytäviin. Itkiessä kuitenkin kyyneleitä erittyy niin paljon, että nesteestä tulvii alaluomen yli, valuen pitkin poskia. (Duodecim 2009; Nummenmaa, Väärämäen 2016.)
Tätä tapahtumaa edeltää erilaisia väitteitä. Nummenmaan mukaan ihmisellä syntyy tunne (pelko, suru, kipu), mikä viestittää hermoverkoston avulla juuri kyynelrauhasille (Väärämäki 2016). Berkeleyn yliopiston fysiologi James Gross on taas tutkinut parasympaattisen hermoston kontrolloivan itkua. Tunteet nostavat verenpainetta ja kiihdyttävät sydämen sykettä, ja joskus ihminen saattaa jopa haukkoa henkeä. Ihmisen parasympaattinen hermosto laukaisee tämän jännityksen tunteen ja palautteen elimistön lepotilaan. Tämän yhteydessä ihmisellä alkaa tulla tunneperäisiä kyyneleitä. (Tiede 2004.)
Kolme nippelitietoa:
- Kyynelnestettä ei voi käyttää loppuun, vaan sitä syntyy tarpeen mukaan aina lisää. Ihminen ei voi siis ”vuotaa kuiviin” (Holopainen, Helastin 2011 mukaan).
- Kyynelien erittyminen kiihdyttää verenkiertoa ja laajentaa verisuonia. Tämän vuoksi kun ihminen itkee, on kasvoissa nähtävissä selkeää punotusta ja silmänympärys turpoaa (Tieteen Kuvalehti 2009).
- Tunneperäiset kyyneleet sisältävät enemmän proteiinia kuin perus- ja refleksikyyneleet, minkä vuoksi ne eivät valu yhtä nopeasti alas poskia pitkin (Oaklander 2016).
Arviointi ja palaute
Arviointi
Tunnin aluksi opettaja tekee selväksi oppitunnin tavoitteet
- Painopisteenä oppilaiden vuorovaikutus ja yhteistyö työskennellessä
- Kuuntelemaan toisten kokemuksia ja jakamaan omia kokemuksia muille
- Yhteisoppiminen pysäkkityöskentelyssä
- Ymmärretään kolme eri kyyneltyyppiä ja kyynelten muodostuminen silmässä
Aluksi oppilaat pääsevät keskustelemaan toisten kanssa ilmiöstä. Samalla oppilaat pääsevät tutustumaan omiin ennakkokäsityksiinsä ja ennakkotietoihin. Oppitunti on aluksi opettajajohtoista, kun opettajan johdolla opetellaan teoriaa. Tämän jälkeen oppilaiden työskennellessä pysäkeillä, on opettajan kierrettävä luokassa ja seurattava heidän työskentelyä. Samalla hän jatkuvasti ohjaa oppilaita ja varmistaa oppilaiden ymmärrystä kyselemällä. Oppilaita myös kannustetaan herättelemään omia ajatuksia ja kokemuksia ilmiöstä, joita lopulta tuodaan ilmi bingotehtävässä. Tällä tavalla pyritään saada oppilaissa reflektioita omasta toiminnasta ja siitä, mitä on oppinut tunnin aikana samalla bingotehtävässä.
Palaute
Oppilaille oppitunnilla annettava palaute on ennen kaikkea kannustavaa. Tällä tavalla pyritään lisäämään oppilaissa oppimisen iloa ja he innostuisivat tunnista. Palautetta tunnilla voidaan antaa myös tehtävistä, keskittymisestä ja toiminnanohjaamisesta. Oppilaita pyritään jatkuvasti herättelemään omia ajatuksia kyynelten muodostumisesta, ja kun omia kokemuksia jaetaan, on annettava palaute oltava positiivista.
Arviointilomake
Oppitunnin jälkeen oppilaat täyttävät itsearvioinnin, mikä sisältää tunnin tavoitteisiin liittyviä kohtia. Arvoasteikko on kolmiportainen (1-3 tähdet), joista oppilas värittää hänen omaa tuntia kuvaavan määrän tähtiä. Tämän jälkeen lomakkeet palautetaan opettajalle, joka antaa kirjallisen palautteen vuorovaikutuksesta ja arvioi kolmiportaisesti (1-3 tähdet) oppitunnin teorian oppimisen.
Lähdeluettelo
Helasti, P. 2011. Kyynelissä on eroa. Hyvä terveys. Viitattu 11.11.2018 https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/kyynelissa_on_eroa
Nummenmaa, L. 2016. Miksi jotkut itkevät herkemmin kuin toiset, ja miksi itku helpottaa? Tutkija selittää. Helsingin Sanomat 6.4.206. Viitattu 21.11.2018 https://www.hs.fi/elama/art-2000002895024.html
Oaklander, M. 2016. The Science of Crying. Time. Viitattu 11.11.2018 http://time.com/4254089/science-crying/
Selkälä, P. Instrumentariumin optikko, keskustelu 12.11.2018
Tiede. 2005. Kun tunteet kuohuvat, itku rauhoittaa. Viitattu 11.11.2018 https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kun_tunteet_kuohuvat_itku_rauhoittaa
Tieteen Kuvalehti. 2009. Miksi itkiessä koko kasvot turpoavat? Viitattu 11.11.2018 https://tieku.fi/ihminen/elimisto/miksi-itkiessa-koko-kasvot-turpoavat
Tieteen Kuvalehti. 2016. Ovatko kyyneleet samanlaisia? Viitattu 11.11.2018 https://tieku.fi/ihminen/elimisto/ovatko-kyynelet-samanlaisia-0
Aiheesta löytyi todella vähän tieteellisiä julkaisuja. Työssä hyödyntyämämme sivustot, eivät tästä syystä kaikki ole tieteellisiä. Suurimmassa osassa artikkeleista on kuitenkin haastateltu jotain alan asiantuntijaa ja ne ovat samansuuntaisia asiantuntijahaastattelumme kanssa. Pidämme näistä syistä lähteitä riittävän luotettavina.