Yhteiskunta ja teknologian kehitys
Yhteiskunta ja teknologian kehitys
Yhteiskunta koostuu ennen kaikkea ihmisistä, joten panostus korkeaan koulutustasoon on ollut merkittävässä roolissa matkalla kohti nykyistä verkottunutta tietoyhteiskuntaa. Jotta kehitys voi jatkua, on sekä uusien teknologioiden että uuden tiedon ja asenteiden omaksuminen tietoyhteiskunnan tärkeä kansalaistaito. Kaikki eivät kuitenkaan omaksu ja hyödynnä uusia asioita samassa tahdissa, joten yksi tietoyhteiskunnan kehityksen tulevaisuuden haaste on muun muassa eri-ikäisten kansalaisten ja heidän halujensa, tarpeidensa ja kykyjensä huomioiminen. Teknologia kuitenkin jatkaa kehitystään ja edellyttää myös tietoyhteiskunnan kehittyvän.
Teknoelämää 2035 - Miten teknologia muuttaa tulevaisuutemme? (Hiltunen & Hiltunen 2014)
Elina Hiltunen ja Kari Hiltunen esittelevät tietoyhteiskunnan tulevaisuudenkuvia kirjassaan Teknoelämää 2035 - Miten teknologia muuttaa tulevaisuutemme? (2014, 44)
2017 ihmiset voivat koskettaa toisiaan puhelimen välityksellä, tietokone osaa haistaa.
2019 etiäinen, eli ihmisen näköinen hologrammi androidi, digitaali-iho (ihonmyötäinen tietokonenäyttö)
2020 tietokonetta käytetään ajatusten voimalla.
2024 ihminen voi ladata tietoisuutensa tietokoneelle.
2026 planeettojen välinen internet.
2029 tietokone on kytketty ihmiseen esimerkiksi silmä- ja korvaimplantin avulla, samoin tietokoneimplantteja suoraan aivoihin on saatavilla; nämä tuottavat ihmiselle uusia aisteja ja parantavat esimerkiksi aivotoimintaa; tekoäly on tullut tietoiseksi itsestään, ja tekoälyn kehitys nostaa keskusteluun robottien oikeudet; ihmisen aivojen toiminta on saatu kokonaan kartoitettua.
2020-luvun loppuun mennessä laajennettu todellisuus on niin todellisen tuntuinen, että sitä on vaikea erottaa oikeasta todellisuudesta.