RENESSANSSI

Taidemusiikin aikakausia: renessanssi

RENESSANSSI (noin vuodet 1450-1600)


Renessanssi tarkoittaa uudelleensyntymistä. Mikä ihme sitten tuolloin "syntyi uudelleen"?

No, ehkäpä voisi hassusti sanoa, että ihmisen tapa ajatella syntyi tavallaan uudelleen. Renessanssiajan ihminen alkoi nimittäin arvostaa enemmän tiedettä, taidetta ja kaikkea kulttuuria. Tuolloin arvostettiin todella paljon sellaisia ihmisiä, jotka olivat taitavia monella eri osa-alueella. (Hyvä esimerkki tällaisesta ihmisestä on Leonardo da Vinci - olet varmasti kuullut tämän nimen. Hän oli tieteilijä, matemaatikko, keksijä, taidemaalari, kuvanveistäjä... ja paljon, paljon muutakin!) Uudelleensyntymisellä tarkoitetaan siis kaikkea sitä muutosta, jota renessanssin aikana kulttuurissa, taiteessa ja tieteessä tapahtui!


Tällaisia asioita tapahtui musiikissa:


1) Soittimille sävellettyä musiikkia alettiin arvostaa enemmän.
Keksittiin myös uusia soittimia.

2) Säveltäjiä alettiin arvostaa enemmän. Renessanssin aikakaudella säveltäjien nimet alettiin kirjata ylös. (Ajattele - nykyäänhän on aivan itsestään selvää, että jokaisesta nuotista löytyy myös säveltäjän nimi!) Merkittäviä säveltäjiä tuolta ajalta ovat muun muassa
  • Orlando di Lasso ja
  • Palestrina.
3) Kirjapainotaidon myötä myös nuottien julkaiseminen yleistyi.

4) Moniäänisyys alkoi kehittyä. Vielä keskiajalla esim. laulettu kirkkomusiikki oli yksiäänistä (eli niin, että monta henkilöä lauloi samaa melodiaa, kuten vaikka gregoriaanisessa laulussa). Nyt keksittiin, että päällekkäin voikin laulaa tai soittaa useita eri asioita!
Tästä jutellaan lisää musiikintunneilla.


5) Soittimet kehittyivät. Nokkahuilu on tästä hyvä esimerkki. Renessanssin aikakaudella keksittiin tehdä eri kokoisia nokkahuiluja! Tuohon aikaan oli tapana muodostaa näistä eri kokoisista nokkahuiluista suuria "nokkahuiluperheitä", joilla soitettiin moniäänistä musiikkia. 



TEHTÄVÄ: 


Alla olevassa kuvassa näet soittimen, joka oli tosi suosittu renessanssin aikakaudella. Etsi vastaukset kysymyksiin. Ota jokaisesta vastauksesta ensimmäinen kirjain. Näin saat selville soittimen nimen.



1. Mitä tärkeää vitamiinia saat runsaasti esimerkiksi hedelmistä ja marjoista? 
2. Minkä maan pääkaupunki on Madrid?
3. Jos säveltäjän etunimet ovat Wolfgang Amadeus, mikä on hänen sukunimensä?
4. Mistä maasta samba on kotoisin?
5. Kuka ajaa autoa, jonka rekisterinumero on 313?
6. Kuka on maalannut taulun Mona Lisa? 
7. Minkä niminen on pääkaupunkimme Helsingin uusi keskustakirjasto?


Mikä siis on kuvassa näkyvän soittimen nimi? Vastaus kerrotaan seuraavien tehtävien yhteydessä! 




(Lähteet: Musiikin aika 5-6, Musikantti 5-6, Musicdrivein, Pixabay, nokkahuilu.fi, Wikipedia)

Laulua ja latinaa!

Piae Cantiones on latinankielinen laulukokoelma, jonka ensimmäinen painos on julkaistu vuonna 1582 eli renessanssin aikakaudella.

Ensimmäisen painoksen julkaisija oli porvoolainen Theodor Petri Rutha. Kirjaa pidetään vanhimpana koulukäyttöön tarkoitettuna laulukirjana Pohjoismaissa. Laulukirjassa on 74 latinankielistä laulua, joista suurin osa on yksiäänisiä. Lauluja laulettiin koulussa mm. hartauksissa, koulun juhlissa sekä näytelmien yhteydessä - koulun ulkopuolella lauluja saatettiin laulaa esimerkiksi jumalanpalveluksissa ja juhlatilaisuuksissa.

Kirjasta on myöhemmin tehty uusia painoksia. Ajattele, että kirjan kolmannesta painoksesta on säilynyt vain 13 kirjaa - ja yksi niistä sijaitsee Jyväskylän yliopiston kirjastossa! 

Pääset tutustumaan Jyväskylän yliopiston kirjaston Piae Cantiones -kirjaan klikkaamalla alla olevaa kuvaa:

Piae cantiones sisältää muun muassa laulun Tempus adest floridum, jonka pääset kuuntelemaan alla olevasta videosta. Videossa on mukana myös sanat ensimmäiseen säkeistöön. Yritäpä laulaa mukana - latinaksi! Ohessa myös kuva nuotista, jos haluat tapailla kappaletta kotona esimerkiksi pianon tai nokkahuilun avulla!











(lähteet: Jyväskylän yliopiston kirjaston verkkosivut, Musiikin aika 5-6, alkuperäinen video (Youtube), Wikipedia)