Isbergsövning
Isbergsövningen är en del av MOD (Mångfald och dialog) - utbildningen (se mer på sidan Stödjande). MOD erbjuder förståelse för livets mångfald via övningar och fenomen.
Isbergsövningen är enkel att förbereda och genomföra. Det lönar sig ändå att reservera tillräckligt med tid för uppgiften så att alla hinner reflektera över sig själv, och genom att lyssna på andras iakttagelser samtidigt utvidga sitt tankesätt och lära sig mer om mångfald.
- Handledaren ber deltagarna rita ett isberg. Alternativt kan handledaren dela ut färdiga botten med tomma isberg åt deltagarna.
- I övningen granskar alla sig själv. I isbergets synliga del, dvs. den som är synlig över vattenytan, ber handledaren deltagaren skriva ner sådant som en utomstående kan iaktta av om personen. Det kan vara någonting som man kan se eller höra eller på något annat sätt observera. I den delen av isberget som finns under vattenytan ber handledaren deltagaren att skriva ner sådant som hen själv vet om sig själv men som inte syns utåt för främmande personer.
I isbergets övre del kan man anteckna 3 - 5 saker och i isbergets nedre del 7 - 10 saker. - Handledaren kan, beroende på gruppens sammansättning, välja hur man går igenom det som deltagarna har skrivit. Deltagarna kan exempelvis delas in i mindre grupper och i smågrupperna får deltagarna sedan dela med sig av vad de har skrivit. Handledaren bör komma ihåg att påminna om att var och en bestämmer själv vad man vill berätta för andra om sig själv.
- När alla har berättat om sig själv och man har lyssnat på alla, är det dags för att tillsammans med handledaren titta på isberget och reflektera över sådant som anknyter till att man träffar nya personer, iakttar okända personer, avger omdömen om dem osv. Diskussionsfrågor som man kan ta till hjälp är t. ex:
- Vad kan vi egentligen iaktta gällande för oss främmande personer, nya bekantskaper?
- Hur kan vi justera våra iakttagelser?
- Hurudana saker kräver djupare bekantskap, diskussion, att man gör saker tillsammans?
- Är våra iakttagelser alltid korrekta?
Genom övningen kan man behandla begreppen fördomar, klassificering, inbillningar och antaganden.