ke 6.9. oppitunnin tehtävät

Malli runoanalyysistä

Aineisto: https://yle.fi/plus/abitreenit/2023/kevat/2023-03-14_A_X_fi/index.html#4

4.

Edu Kettusen säveltämän laulun Madonreikä-sanoitus (CD-levyn oheisteksti, 2016) kuvaa nykymaailman tilannetta sekä tulevaisuuden uhkakuvia. Erittäin tutut ja ajankohtaiset aiheet kuten ilmastonmuutos ja erilaisten ihmisten asema tulee esille laulun sanoituksessa.

Laulun ensimmäisessä säkeistössä kirjoitetaan: ''kevät-talven tuuli / pyörii parkkiksella / onpa ollut outo maaliskuu''. Sanoitus kuvailee hyvin selvästi ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia. Talvi on muuttunut kylmemmäksi ja pidemmäksi sekä tulevan talven sää on täysin arvaamatonta. Eräänä talvena lumisade voi tulla erittäin aikaisin ja toisena todella myöhään. Sanoitus myös kertoo osuvasti kuinka outo keväästä tosiaan on tullut.

Ilmastonmuutos on yleisin uhka kun puhutaan nykymaailmasta ja tulevaisuudesta, mutta Madonreiän-sanoitus ottaa asian huomioon, mitä monet eivät ota ollenkaan puheenaiheeksi. Laulun 4. säkeistö alkaa sanoilla ''kohtaloonsa tyytyneet / rohkeat miehet''. Monet puhuvat naistenoikeuksista ja -asemasta, mutta on erittäin tärkeää ottaa myös miehet mukaan keskusteluun. Toksinen maskuliinisuus, sukupuoliroolit ja tietyt odotukset heidän työelämästään ovat olleet pitkään ongelma miesten keskuudessa. Laulun sanoituskin vertaa miehisyyttä pakkopaidan remmeihin. Miesten tulisi olla rohkeita ja vahvoja, mutta heitäkin varmasti jännittää tuntematon tulevaisuus.

Miesten lisäksi laulun sanoitus kertoo nuorten ajatusmaailmasta. 8 säkeistössä sanat ''hetki jolloin pikkujätkä / tajuu että tää / on kaikki tässä / tää on itsestä kiinni / elämä ja maailmankaikkeus' ottaa huomioon nuorempien aseman nykymaailmassa. Monet nuoret joutuvat olemaan tilanteessa, jossa heille kerrotaan, että ''Sinä olet meidän tulevaisuus''. Maapallon tilanne on tulevaisuudessa nuorten käsissä ja kaikkien pienten tulisi yrittää hädissään pelastaa maailma.

Nykymaailma on kauhistuttavassa tilanteessa johon ihmiset ovat sen itse laittaneet. Meidän kaikkien tulisi ottaa askel eteenpäin maailman parantamisessa. Yksin kukaan henkilö ei pysty tekemään sitä, jokaisen tulisi tehdä oma osuus maapallon huolenpidossa. 9 säkeistö kuvaakin tulevaisuutta, jota kohti maailma on kulkemassa. Tulevaisuutta verrataan jääkylmään taivaaseen, joka aukeaa ihmisten edessä. Jääkylmyys voisi myös kuvata ilmastonmuutoksen tuomaa kylmyyttä. Tulevaisuudesta kirjoitetaan myös, että: ''joita ei voi ymmärtää / mutta yrittää voi'' Sanoitus kertoo siitä, kuinka tulevaisuus on tuntematon sekä pelottava, mutta ihmiset voisivat ainakin yrittää tehdä jotakin sen parantamisen eteen.

Laulun sanoituksissa madonreikä symboloi ihmiskunnan tuhoa, kuten ilmastonmuutosta, jatkuvaa väestönkasvua tai vain ihmisten välinpitämättömyyttä. Sanoituksissa ihmiset katselevat sivusta kuinka madonreikä lähestyy ihmiskuntaa. Monet vain katselevat televisiosta maailman tuhoa. Toiset puolestaan haluavat tehdä asialle jotakin, mutta he tarvitsevat kaikkien muiden apua. Sanoitus kuvailee siis tilannetta, jossa nykymaailman ihmiset ovat. Madonreikä eli tuho kuvaa sitä, miten nykymaailman ihmiset eivät tee mitään mahdollisen tuhon eteen.

Sanoitukset ''voi kun uskois jumalaan / glory halleluja'' voisi viitata siihen kuinka jumalaan usko voisi tuoda rauhaa tuhon tullessa. Sanoitus voisi viitata myös siihen kuinka monet uskovat, että kaikki on jumalan tahtoa. Auto-onnettomuus tai ilmastonmuutos on jonkun suuremman aiheuttamaa kuin ihmisten. Monethan eivät edes usko ilmastonmuutoksen olevan todellinen asia. Jos nykymaailma jatkaa samalla linjalla ja kukaan ei ota mahdollista tuhoa huomioon jääkylmä tulevaisuus voi olla ihmiskuntaa vastassa.

Laulun sanoitus kuvaa nykymaailmaa pessimistisestä näkökulmasta ja se ei pyri ottamaan positiivisia esimerkkejä sanoitukseen mukaan. Nykymaailmassa kaikki ei ole huonosti. Kestävä kehitys on koko ajan kehittymässä, yhä enempi ihminen pystyy olemaan oma itsensä ja monet haluavat tehdä maailmasta paremman paikan kaikille. Sanoitus tuntuu hyvin yksipuoliselta ja se jättää paljon sanomatta.

Vaikkakin Kettunen ei mainitse monta asiaa Madonreikä-laulun sanoituksessa se silti kuvailee dramaattisesti, mutta erittäin osuvasti nykymaailman ihmisiä ja tilannetta. Nykymaailma on tosiaan pelottavassa tilanteessa ja sanoitus antaa uhkaavan kuvan tulevasta, mutta Madonreikä-laulun sanoitus on vain nykymaailman huonoista puolista.

Vastauksen pituus: 3774 merkkiä.

20/30 p.

Miksi vastaus on saanut 20 p.? 
- on noudatettu tehtävää eli analysoitu runoa nykymaailman ilmiöiden kuvauksena
- on käytetty käsitteitä, joskin kiitettäviin pisteisiin niitä tarvittaisiin vielä enemmän (esim. kielikuvista lisää)
- on esitetty oma tulkinta runosta; kiitettävään vaadittaisiin kokonaistulkintaa monen pienemmän tulkinnan sijaan; varmuutta tulkintaan myös lisää (ei "voisi"-tulkintaa vaan selkeä oma näkemys) 
- kieli selkeää, mutta ei erityisen ansiokasta tai sujuvaa (esim. lopetus töksähtää)
- kokelaalla hyvä yleissivistys, eli on kulttuurista lukutaitoa
- kappalejako melko hyvä 
- kokelas osaa siteerata runoa oikein

Mitä ovat tyypilliset mokat lukutaidon kokeessa?

Minulta on usein kysytty, mitkä ovat tyypillisiä mokia. Alla tekemäni kooste asiasta ja tässä myös linkki lisälukemiseksi: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/02/oleelliset-asiat-eivat-saa-jaada-yksityiskohtien-varjoon-huomioi-nama-asiat

__________________________

Aineiston sisällön referointi
Etenkin kaunokirjallisten aineistojen osalta helmasynti. Selostetaan aineiston sisältöä ja analyysi unohtuu. 

Tehtävään sisältyvien, mutta ääneen lausumattomien asioiden unohtaminen
Kaunokirjallisuudessa teema, mielipideteksteissä teesi ja kohderyhmä, mainonnassa kohderyhmä erityisen tärkeä. 

Perustelemattomuus
Tehdään hienoja havaintoja, mutta ei perustella niitä aineiston avulla. https://www.youtube.com/watch?v=Htql2z8UjhM

Pinnallinen lukutapa, keskittyminen konkreettisiin asioihin
https://www.youtube.com/watch?v=KHwrMKerxzc
Esim. kevät 2020 tehtävät, joissa piti verrata elokuvan ja romaanin henkilökuvia. 
- vaatteiden vertailua
- yksittäisten sanomisten vertailua 

=> eli oli epäselvää, mitä tarkoittaa henkilökuva
=> pinnallisuuden lisäksi tällainen voi johtaa siihen, että vastaus lähtee sivuraiteille ja aletaankin analysoimaan asian vierestä

Historiattomuus, yleissivistyksen puute
Esim. kevät 2020 tehtävä, jossa piti tulkita yhteiskuntaa kaunokirjallisen aineiston perusteella.
- analysoitiin yhteisöä 
- ajoitettiin katkelma väärin, jolloin vaikutelma koominen 

Vastauksen jäsentymättömyys
Kirjoitetaan siinä järjestyksessä kuin asiat mieleen tulevat, ei pysähdytä järjestelemään havaintoja.

*****************************************

Kerrataan näytelmiin liittyvää käsitteistöä

Vanha ylioppilaskokeen tehtävä: 

Vertaile näytelmäkatkelmaa ja sarjakuvaa: Millä tavoin niissä kuvataan suhtautumista rahaan?

Tämä oli haastava tehtävä, koska iso osa kokelaista ymmärsi tehtävän hieman väärin. Moni vastasi kysymykseen "miten näytelmän päähenkilö Harpagon ja sarjakuvan Roope-setä suhtautuvat rahaan", mutta sitä ei kysytty. Kysyttiin sitä, miten me lukijoina saamme suhtautumisen tietää. Mitä ovat ne tavat, joilla teksti kertoo rakkaudesta?

Kumpikin hahmo rakastaa rahaa, ja Roope-sedän osalta mehän tämän tiedämme jo muutenkin. Tehtävässä siis kysytään, mitä ovat ne sarjakuvan ja toisaalta näytelmän keinot kertoa meille tämä rahan rakastaminen. Sarjakuvan ilmaisukeinot ovat siis kuvia, tekstiä, ilmeitä jne. Näytelmässä on vain vuorosanoja ja näyttämöohjeita, joilla se ilmaisee asiansa. 

tt_kevät_2013.pdf

Miten kuvataan suhtautumista rahaan?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Kirjoita tähän:
Jos et tietäisi etukäteen Roopen rakkautta rahaan, mistä saisit sen sarjakuvassa tietää?


Myös Harpagon rakastaa rahaa. Miten tämän saa selville näytelmäkatkelmasta?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Vastauksianne Roope/Harpagon-tehtävään

Roopen rakkaus rahaa kohtaan ilmenee selkeästi sarjakuvan kuvituksesta sekä tekstistä. Kuvissa roope uiskentelee rahassaan, tutkiskelee rahojaan sekä pitää niistä huolta. Sarjakuvassa mainitaan ''Niihin kätkeytyy Roope Ankan elämäntarina...'', jota ei voi olla huomaamatta kuvituksessa, koska Roopella on hänen ''ensilanttinsa'' lasikuvun alla samettityynyllä. 

= lisää, että sarjakuvan TEKSTISSÄ mainitaan... 

Roopen rakkauden rahaa kohtaan huomaa myös siinä, että hän ei tahdo kertoa omaa tarinaansa siitä, kuinka hän vaurastui.

= Selitä tarkemmin, miten tästä huomaa rakkauden. 

 

Sarjakuvasta saa tietää Roopen rakkauden rahaa kohtaan muun muassa siitä, että sarjakuvassa on piirretty, kuinka Roope "kylpee" rahassa ja viettää aikaa rahan ympärillä. Sarjakuvassa kerrotaan myös, kuinka Roopen elämäntarina on kätkettynä huolella hoivattuihin kolikoihin. Sarjakuvassa kerrotaan suoraan lukijalle, että "Roope-ankka on maailman rikkain. Hän rakastaa rahojaan.". Josta saa heti selville, että Roope-ankka rakastaa rahaa.

Sarjakuvan kuvissa näkyy, kun Roope ankka suorastaan kylpee rahoissaan ja hän näyttää iloiselta. Lisäksi sarjakuvassa sanotaan suoraan että Roope ankka rakastaa rahojaan. Tämän vuoksi tulkitsen, että Roope ankka pitää rahojaan erittäin tärkeänä. Lisäksi se että hän pystyi yhdistämään jokaisen kolikon johonkin tapahtumaan elämässään ja oli säilönyt ensilanttinsa tyynyn päälle lasipurkkiin kertoo, että hän on tarkka omien rahojensa suhteen.


Harpagonin rakkaus rahaan näkyy siinä, että hän ei halua jakaa sitä kenellekään. = miten tämä ilmenee tekstissä?

Hän myös epäilee palvelijaansa La Flécheä varkaudesta, koska palvelija on utelias. = ok, lisäksi esimerkki, mistä näkyy, että palvelija on utelias

Harpagon kiistää pitävänsä omaisuuttaan piilossa sekä pyrkii myös manipuloida La Fléchen uskomaan, että hänellä ei ole omaisuuttaan kätkettynä. = Miten tämä tehdään tekstissä? 

Harpagon on kertakaikkiaan todella pihi ja jopa haukkuu palvelijaansa petturiksi. = ok, tässä sana "petturi" on esimerkkinä

 

Näytelmäkatkelmassa Harpagorin rakkaus rahaa kohden huomataan, kun hän kertoo kuinka pitää kaiken omaisuuden lukkojen takana ja haluaa varjella niitä itse. = ok

 

Näytelmästä selviää, että Harpagon rakastaa rahaa siten, että hän säilöö kaiken omaisuutensa lukittujen ovien taakse ja varjelee niitä kynsin hampain. = ok

 

Näytelmästä käy ilmi, että Harpagon rakastaa rahaa ja on rahan suhteen todella tarkka. Kun La Fleche oli lähtemässä niin Harpagon oli todella tiukka ja törkeä. Harpagon tutki kaikki La Flechen taskut ja kuulusteli häntä jatkuvasti, että onko hän varastanut jotain. Harpagon myös kysyi La Flecheltä, että onko hän levittänyt hänestä semmoista tietoa, että hänellä olisi jonkinlainen rahasäästö. = Ok

Harpagon rakastaa rahaansa ja sen huomaa siitä kuinka hän todella ylisuojelee rahaansa niin hyvin kuin voi. Hän selvästi ei halua, että kukaan muu tietäisi hänen raha kätköstään, ettei rahat olisi vaarassa. = Lisää, miten näkyy tekstissä. 

Mitä puuttuu? 
- sarjakuvan muut keinot
- näytelmän käsitteet: dialogi eli vuorosanat, näyttämöohjeet eli parenteesit, draaman kaari

Elokuvatehtävä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Mitä traileri paljastaa keskeisten henkilöiden (äidinisän, äidin ja pojan) välisistä suhteista?


2. Mikä tai mitkä vaikuttaisivat olevan elokuvan keskeisiä konflikteja?


3. Mitkä vaikuttaisivat olevan elokuvan teemoja?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Harjoitus sarjakuvasta

1. Mitä alla oleva Kamala luonto -strippi haluaa sanoa eli mikä on sen teema?

2. Millä tekstin, kuvan ja mahdollisesti asettelun keinoilla teemaa tuetaan?
Teema näkyy tekstissä...
Teema näkyy kuvissa...

Esseen kerronnan eteneminen

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Ihan ensiksi muutama sana esseestä: essee on hieman erikoinen tekstilaji, joka liikkuu faktan ja fiktion rajamailla. Pääosin essee on aika henkilökohtainen tekstilaji, eli voi hyvin ajatella, että minämuotoinen kerronta kertoo kirjoittajasta itsestään. Näinhän ei yleensä ole kaunokirjallisissa teksteissä, joissa "minän" yhdistäminen kirjailijaan olisi iso virhe. Esseet voidaan jakaa kahteen ryhmään. Toisaalta ovat niin sanotut tutkielmaesseet, joita kirjoitetaan usein koulumaailmassa. Esimerkiksi äidinkielen kirjoitustaidon tehtäviä voi kutsua tutkielmaesseiksi, koska niissä käytetään aineistoa ja ne ovat faktaan perustuvia asiatekstejä. Kaunokirjallisempi esseen muoto on ns. subjektiivinen essee, jossa kirjoittaja pohdiskelee jotakin itselleen tärkeää aihetta vapaassa järjestyksessä eikä lähteitä yleensä käytetä. Voit lukea Wikipediasta lisää aiheesta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Essee.

Kevään 2020 kokeessa ollut Knausgårdin essee on subjektiivinen essee. Koe löytyy täältä: http://yle.fi/plus/abitreenit/2020/kevat/AX-fi/index.html.

Tehtävät:

Lue essee ja tutki, miten se vastaa Wikipedian määritelmää subjektiivisesta esseestä.
"Subjektiivinen essee on melko vapaamuotoinen kirjoitelma, jossa kirjoittajan mielipiteet ovat tärkeässä asemassa ja joka voi edetä yllättävienkin mielleyhtymien varassa. Lähteiden tarkka merkitseminen ei ole tärkeää ja viittauksia muihin teoksiin käytetään useimmiten vain kirjoittajan omien pohdintojen virikkeenä."


Tutki, miten asia etenee esseessä. Katso, missä kohdin kirjoittaja puhuu itsestään ja millä tavoin aihetta laajennetaan.


Muna on esseessä selkeästi symboli.
Mitä kaikkea muna kirjoittajalle symboloi?


Voit lopuksi lukea vielä hyvän vastauksen piirteet https://drive.google.com/file/d/1iVsAJ3raM5VtkFukRFNS6QdyOQzQaBEG/view

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen