Malli runoanalyysistä

Aineisto: https://yle.fi/plus/abitreenit/2023/kevat/2023-03-14_A_X_fi/index.html#4

4.

Edu Kettusen säveltämän laulun Madonreikä-sanoitus (CD-levyn oheisteksti, 2016) kuvaa nykymaailman tilannetta sekä tulevaisuuden uhkakuvia. Erittäin tutut ja ajankohtaiset aiheet kuten ilmastonmuutos ja erilaisten ihmisten asema tulee esille laulun sanoituksessa.

Laulun ensimmäisessä säkeistössä kirjoitetaan: ''kevät-talven tuuli / pyörii parkkiksella / onpa ollut outo maaliskuu''. Sanoitus kuvailee hyvin selvästi ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia. Talvi on muuttunut kylmemmäksi ja pidemmäksi sekä tulevan talven sää on täysin arvaamatonta. Eräänä talvena lumisade voi tulla erittäin aikaisin ja toisena todella myöhään. Sanoitus myös kertoo osuvasti kuinka outo keväästä tosiaan on tullut.

Ilmastonmuutos on yleisin uhka kun puhutaan nykymaailmasta ja tulevaisuudesta, mutta Madonreiän-sanoitus ottaa asian huomioon, mitä monet eivät ota ollenkaan puheenaiheeksi. Laulun 4. säkeistö alkaa sanoilla ''kohtaloonsa tyytyneet / rohkeat miehet''. Monet puhuvat naistenoikeuksista ja -asemasta, mutta on erittäin tärkeää ottaa myös miehet mukaan keskusteluun. Toksinen maskuliinisuus, sukupuoliroolit ja tietyt odotukset heidän työelämästään ovat olleet pitkään ongelma miesten keskuudessa. Laulun sanoituskin vertaa miehisyyttä pakkopaidan remmeihin. Miesten tulisi olla rohkeita ja vahvoja, mutta heitäkin varmasti jännittää tuntematon tulevaisuus.

Miesten lisäksi laulun sanoitus kertoo nuorten ajatusmaailmasta. 8 säkeistössä sanat ''hetki jolloin pikkujätkä / tajuu että tää / on kaikki tässä / tää on itsestä kiinni / elämä ja maailmankaikkeus' ottaa huomioon nuorempien aseman nykymaailmassa. Monet nuoret joutuvat olemaan tilanteessa, jossa heille kerrotaan, että ''Sinä olet meidän tulevaisuus''. Maapallon tilanne on tulevaisuudessa nuorten käsissä ja kaikkien pienten tulisi yrittää hädissään pelastaa maailma.

Nykymaailma on kauhistuttavassa tilanteessa johon ihmiset ovat sen itse laittaneet. Meidän kaikkien tulisi ottaa askel eteenpäin maailman parantamisessa. Yksin kukaan henkilö ei pysty tekemään sitä, jokaisen tulisi tehdä oma osuus maapallon huolenpidossa. 9 säkeistö kuvaakin tulevaisuutta, jota kohti maailma on kulkemassa. Tulevaisuutta verrataan jääkylmään taivaaseen, joka aukeaa ihmisten edessä. Jääkylmyys voisi myös kuvata ilmastonmuutoksen tuomaa kylmyyttä. Tulevaisuudesta kirjoitetaan myös, että: ''joita ei voi ymmärtää / mutta yrittää voi'' Sanoitus kertoo siitä, kuinka tulevaisuus on tuntematon sekä pelottava, mutta ihmiset voisivat ainakin yrittää tehdä jotakin sen parantamisen eteen.

Laulun sanoituksissa madonreikä symboloi ihmiskunnan tuhoa, kuten ilmastonmuutosta, jatkuvaa väestönkasvua tai vain ihmisten välinpitämättömyyttä. Sanoituksissa ihmiset katselevat sivusta kuinka madonreikä lähestyy ihmiskuntaa. Monet vain katselevat televisiosta maailman tuhoa. Toiset puolestaan haluavat tehdä asialle jotakin, mutta he tarvitsevat kaikkien muiden apua. Sanoitus kuvailee siis tilannetta, jossa nykymaailman ihmiset ovat. Madonreikä eli tuho kuvaa sitä, miten nykymaailman ihmiset eivät tee mitään mahdollisen tuhon eteen.

Sanoitukset ''voi kun uskois jumalaan / glory halleluja'' voisi viitata siihen kuinka jumalaan usko voisi tuoda rauhaa tuhon tullessa. Sanoitus voisi viitata myös siihen kuinka monet uskovat, että kaikki on jumalan tahtoa. Auto-onnettomuus tai ilmastonmuutos on jonkun suuremman aiheuttamaa kuin ihmisten. Monethan eivät edes usko ilmastonmuutoksen olevan todellinen asia. Jos nykymaailma jatkaa samalla linjalla ja kukaan ei ota mahdollista tuhoa huomioon jääkylmä tulevaisuus voi olla ihmiskuntaa vastassa.

Laulun sanoitus kuvaa nykymaailmaa pessimistisestä näkökulmasta ja se ei pyri ottamaan positiivisia esimerkkejä sanoitukseen mukaan. Nykymaailmassa kaikki ei ole huonosti. Kestävä kehitys on koko ajan kehittymässä, yhä enempi ihminen pystyy olemaan oma itsensä ja monet haluavat tehdä maailmasta paremman paikan kaikille. Sanoitus tuntuu hyvin yksipuoliselta ja se jättää paljon sanomatta.

Vaikkakin Kettunen ei mainitse monta asiaa Madonreikä-laulun sanoituksessa se silti kuvailee dramaattisesti, mutta erittäin osuvasti nykymaailman ihmisiä ja tilannetta. Nykymaailma on tosiaan pelottavassa tilanteessa ja sanoitus antaa uhkaavan kuvan tulevasta, mutta Madonreikä-laulun sanoitus on vain nykymaailman huonoista puolista.

Vastauksen pituus: 3774 merkkiä.

20/30 p.

Miksi vastaus on saanut 20 p.? 
- on noudatettu tehtävää eli analysoitu runoa nykymaailman ilmiöiden kuvauksena
- on käytetty käsitteitä, joskin kiitettäviin pisteisiin niitä tarvittaisiin vielä enemmän (esim. kielikuvista lisää)
- on esitetty oma tulkinta runosta; kiitettävään vaadittaisiin kokonaistulkintaa monen pienemmän tulkinnan sijaan; varmuutta tulkintaan myös lisää (ei "voisi"-tulkintaa vaan selkeä oma näkemys) 
- kieli selkeää, mutta ei erityisen ansiokasta tai sujuvaa (esim. lopetus töksähtää)
- kokelaalla hyvä yleissivistys, eli on kulttuurista lukutaitoa
- kappalejako melko hyvä 
- kokelas osaa siteerata runoa oikein