Tehtäviä

Tehtävä ruokakultuurista

Suomalainen ruokaperinne – Ruokamatka maakuntiin

Tehtävän tavoite:

Oppilaat tutustuvat omiin juuriinsa ruokakulttuurin kautta. Tarkoituksena on tutustua suomalaiseen ruokakulttuuriin isovanhempien syntymämaakunnan ruokakulttuurin kautta. Tutustutaan erilaisiin maakuntaruokiin, niiden valmistukseen käytettyihin raaka-aineisiin, ruokailutapoihin ja ruokakulttuurin muutokseen vaikuttaviin tekijöihin. Herätellään keskustelua siitä miten raaka-aineet ovat kehittyneet vuosien saatossa. Millaista ruoka oli ennen ja miten se on muuttunut? Millaisia raaka-aineita ennen oli saatavilla verrattuna nykyisiin raaka-ainevalintamahdollisuuksiin ja miten raaka-aineita on käytetty ja käytetään nykyisin?

Tehtävä:

  1. Ota selvää missä isovanhempasi/isoisovanhempasi ovat syntyneet. Etsi kartalta paikkakunta, selvitä mihin maakuntaan se kuuluu ja merkitse karttaan.
  2. Selvitä, mitkä ruoat ovat olleet isovanhempiesi suosikki- ja/tai inhokkiruokia lapsena ja kouluikäisenä?
  3. Miten ruokailutavat ovat muuttuneet isovanhempiesi nuoruudesta tähän päivään?
  4. Voit myös haastatella isovanhempiasi: mitä he muistavat ruoanvalmistukseen liittyvistä tavoista tai liittyykö niihin jokin tarina tai tapa?
  5. Miten raaka-aineet ovat muuttuneet vuosien saatossa?
  6. Ruokalajien muuttuminen ennen-nyt-tulevaisuudessa.

Työn toteutus:

  1. Muodostakaa kahden tai neljän hengen ryhmiä, sen mukaan miltä paikkakunnilta isovanhempanne ovat lähtöisin. (sama maakunta)
  2. Vertailkaa isovanhempienne ruokakokemuksia toisiinsa ja valitkaa niistä kiinnostavimmat ruoat. (mielellään useita ohjeita)
  3. Kyselkää isovanhemmiltanne, muistavatko he tai onko heillä kyseisten ruokien valmistusohjeita, ellei ole, etsikää verkosta tai kirjoista ruokaohjeet.
  4. Tutustukaa ohjeisiin ja valitkaa neljä ruokaa, jotka haluaisitte esitellä muille ja valmistaa tunnilla.

Kirjallinen osuus:

Tehkää ryhmässä lyhyt kirjallinen esitys maakunnastanne. Jokainen esittelee omista isovanhemmistaan:

  1. Mistä isovanhemmat ovat kotoisin?
  2. Mitkä ovat olleet heidän suosikki- ja inhokkiruokiaan lapsena/kouluikäisenä?
  3. Millaisista raaka-aineista ruokaa valmistettiin?
  4. Miten ruokailutavat ovat muuttuminen isovanhempiesi nuoruudesta tähän päivään?
  5. Esitelkää maakunta ja sen ruokaperinteen tärkeimmät asiat.
  6. Raaka-aineet, valmistustavat, ruoka-ajat, juhla- ja arkiruokia jne.
  7. Merkatkaa karttaan kunnat, joista isovanhempanne ovat lähtöisin.

Kulttuuriperintö


Kotitalousopetuksen tavoitteena on, että oppilas oppii tiedostamaan kotitalouksien toimintaan liittyvää
kansallista kulttuuria.

Tutustukaa kulttuuriympäristöön (esim. Korteniemen perinnetila) tapahtuva vierailu ja opetus on ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatusta parhaimmillaan. Vierailut tukevat elinikäistä oppimisprosessia, jolloin oppilas joutuu pohtimaan omia arvojaan suhteessa ympäristön arvoihin. Tarkoituksena on tehdä nuoret tietoiseksi tärkeinä ja arvokkaina pitämistämme asioista ja siitä mitä haluamme säilyttää tuleville sukupolville.

Eri kulttuuriympäristöihin tutustumisen tarkoituksena on auttaa nuoria ymmärtämään ja kiinnittämään huomiota omaan elinympäristöönsä sekä ihmisen ja ympäristön väliseen vuorovaikutukseen. Vierailuilla pyritään siihen, että oppilailla heräisi halu vaalia ja suojella luontoa ja asuinympäristöä.

Kulttuuriperintötehtävän voi liittää esim. ruoanvalmistus- tai leivontavälineiden valmistus- tai käyttötapaan, joka on muuttunut vuosien saatossa. Esineen historiaan voi liittyä erilaisia toimintaperiaatteita jne. Kulttuuriperintö ilmenee arjessa mm. asumiseen ja ruokailuun liittyvissä käytänteissä. Kulttuuriperinnön siirtämistä voi olla myös historialliset juhlat, joissa pyritään tavoittamaan menneen aikakauden ilmapiiri.
Kuvataiteen ja kotitalouden retken dokumentointi: Kulttuuriretken dokumentointi

Museovierailut, kiertokävelyjä tai perinnejuhlia: Yle.fi - Maalla kuin silloin ennen.

Maatiaiselintarvikepakkaus.

Suunnittele maatiaiselintarvikepakkaus

Elintarvikken nimi
Ainesosaluettelo
Ssäilyvyysaika
Valmistaja, pakkaaja
Alkuperämaa
Säilytysohje
Ympäristömerkit



Pitsaa vai avopiirakkaa

Suunnitelkaa Suomi pitsa

Pitsa vastaa suomalaista perinteistä avopiirakkaa. Suomessa pitsaa tehdään myös kokojyväviljasta ja terveellisistä raaka-aineista. Suunnitelkaa suomalaisuutta kuvaava pitsa, johon valitsette pohja- ja täyteraaka-aineeksi suomalaista alkuperää olevia raaka-aineita.