Tehtäviä

Yrttitehtäviä

Elonkierron yrttimaalla on jokaisen kasvin kohdalla opastetaulu, jossa on kasvin nimi ja lyhyt selostus kasvista ja sen käytöstä. Portin luona on esillä vanhoja lääke- ja rohdoskasveja ja opastetauluissa kerrotaan lähinnä niiden käytöstä ennen vanhaan. Tulevaisuusalueella on kasveja, joista nykyisin valmistetaan rohdosvalmisteita. Taulujen teksteissä kerrotaan niiden käytöstä tänä päivänä.

TUNNISTATKO KASVIN HAJUAISTIN AVULLA?

Kesto: Noin 15–20 minuuttia
Ryhmäkoko: 2–3 hengen ryhmissä
Tarvikkeet: sakset, paperipusseja

Etukäteisvalmistelut: Tutustu itse hieman yrttikasveihin ennen tehtävää, jotta voit kertoa niistä lyhyesti oppilaille. Kerää viidestä tuoksuvasta kasvista näytteet paperipusseihin, valitse kasvit hajuaistin avulla. Kasvin lehtiä kannattaa hieman rikkoa pussiin, jotta tuoksu tulee paremmin esille. Varo sekoittamasta tuoksuja keskenään. Merkitse kasvit näytemaalla vaikkapa merkkitikuilla, jotta kasvit on helppo erottaa toisten joukosta.

Lyhyt alustus oppilaille ennen tehtävää: Käykää oppilaiden kanssa läpi ihmisen aistit ja miettikää, mikä mahtaa olla vallitsevin aistimme? Sehän on näkö, mutta tässä tehtävässä testataan ja harjoitetaan nimenomaan hajuaistia. Yrtit ovat yleensä voimakastuoksuisia, joten niiden avulla tehtävä onnistuu hyvin. Kerro vielä muutamalla sanalla yrtti- ja lääkekasveista.

Ohjeet opettajalle käytännön osuuden toteuttamiseksi: Tehtävänä on testata oppilaiden hajuaistin toimintaa ja opettaa käyttämään hajuaistia tehokkaammin. Aluksi kierrä oppilaiden kanssa tehtävään valitut kasvit ja näytä, miten tuoksu tulee paremmin esille, kun lehteä hieroo hiukan. Kerro samalla kasvin nimi ja mainitse jokin asia puheena olevasta kasvista esim. ”lipstikkaa on käytetty keittomausteena, tuoksuu lihakeitolta” jne. Jos aikaa on niukasti, kaikkia kasveja ei tarvitse käydä erikseen läpi – riittää, että esittelet kasvit, jotka ovat harjoituksessa mukana. Tehtävää helpottaa, jos olet merkinnyt kasvit etukäteen. Jaa luokka yhtä moneen ryhmään kuin sinulla on kasvinäytteitä. Anna jokaiselle ryhmälle oma pussi haisteltavaksi, kehota oppilaita ainoastaan haistamaan pussin sisältöä, ei katsomaan eikä koskettelemaan näytettä. Oppilaiden tehtävä on tuoksun perusteella hakea oikea kasvi. Kun kasvi on löydetty kehotetaan vielä lukemaan opastetaulun teksti, katsomaan kasvin nimi ja mihin sitä on käytetty/käytetään. Lopuksi jokainen ryhmä saa kertoa omasta kasvistaan muille oppilaille. Jos aika riittää, voidaan pusseja vaihtaa ryhmien kesken ja hakea jokin toinen kasvi.


TUOKSUCOCTAIL

Kesto: Noin 10 minuuttia
Ryhmäkoko: Joko yksin tai pareittain
Tarvikkeet: Näytepurkki (esim. tyhjä filmirullapurkki) tai paperipussi

Lyhyt alustus oppilaille ennen tehtävää:
Käykää oppilaiden kanssa läpi ihmisen aistit ja miettikää, mikä mahtaa olla vallitsevin aistimme? Sehän on näkö, mutta tässä tehtävässä harjoitetaan nimenomaan hajuaistia. Kerro vielä muutamalla sanalla yrtti- ja lääkekasveista.

Ohjeet opettajalle käytännön osuuden toteuttamiseksi: Jaa oppilaille näytepurkit ja anna tehtäväksi kerätä purkkiin heidän omasta mielestään kiehtova tuoksunäyte. Lisäksi oppilaiden tehtävä on antaa coctailille kuvaava nimi. Oppilaiden saatua tuoksunäytteet purkkiin tai sopivassa kohtaa muuta ohjelmaa pidetään haistelukierros. Oppilaat jaetaan ryhmiin (noin 6–8 henkilöä), joissa he esittelevät oman näytteensä sekä tuoksuttelevat toistensa näytteitä.

TUOKSUPUSSI

Kesto: Noin 15–20 minuuttia

Ryhmäkoko: 2–3 hengen ryhmissä

Tarvikkeet: sakset, reilunkokoinen pussi näytteiden kuljettamista varten

Lyhyt alustus oppilaille ennen tehtävää: Käykää oppilaiden kanssa läpi ihmisen aistit ja miettikää, mikä mahtaa olla vallitsevin aistimme? Sehän on näkö, mutta tässä tehtävässä harjoitetaan käyttämään myös muita aisteja, erityisesti hajuaistia. Kerro vielä muutamalla sanalla yrtti- ja lääkekasveista.

Ohjeet opettajalle: Lyhyen alustuksen jälkeen ota pala jonkun tuoksuvan yrtin lehteä, rikko se ja hiero lehteä vähän, jotta tuoksu tulee paremmin esille. Anna jokaisen oppilaan vuorollaan haistella näytettä ja pyydä oppilaita kuvailemaan tuoksua. Saksankirvelistä tulee usein mieleen anis tai lakritsi, lipstikasta lihaliemikuutiot. Esittele samalla tavalla vielä jokin muu kasvi, jonka jälkeen oppilaat saavat itsenäisesti haistella näytemaalla olevia kasveja, lueskella opastetauluja ja tutkia, mihin tarkoitukseen kasveja on käytetty joko ennen vanhaan tai nykyisin. Lopuksi kerätään tuoksupussin ainekset (muistathan varmistaa näytemaan haltijalta, saako kasveja kerätä). Oppilaat saavat valita muutaman kasvin, joita tuoksupussia varten kerätään. Pyydä oppilaita perustelemaan, miksi juuri kyseinen kasvi otetaan mukaan tuoksupussiin. Ota kustakin kasvista pari oksaa mukaan. Painakaa kasvin nimet mieleen tai kirjoittakaa ylös, jotta voitte jälkikäteen tarkistaa niiden käyttötarkoituksia tai muita ominaisuuksia. Kuivatkaa kerätyt näytteet koululla ja laittakaa säilöön paperipussiin. Tuoksupussia haistelemalla voidaan myöhemmin palauttaa mieleen kyseisen päivän elämyksiä ja luontokokemuksia.