Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet

Draama oppiaineena rakentuu vahvasti opetusryhmän ympärille. Sisältöjen valinnan lähtökohtia ovat oppilaille merkitykselliset taiteen ja muun kulttuurin teokset, tuotteet ja ilmiöt. Oppilaita kannustetaan ottamaan osaa opetuksen sisältöjen ja tarkasteltavien ilmiöiden valintaan.

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen. Vahvistetaan taitoa toimia erilaisissa, myös koulun ulkopuolisissa, vuorovaikutustilanteissa ja havainnoidaan omasta ja muiden viestinnästä syntyviä vaikutelmia ja merkityksiä. Harjoitellaan kuuntelemisen ja puhumisen taitoja ideointi-, väittely-, neuvottelu- ja ongelmanratkaisutilanteissa. Tehdään havaintoja viestintätilanteille tyypillisistä kielen keinoista ja omaksutaan niitä osaksi omaa kielenkäyttöä. Tutustutaan teatteriin taidemuotona ja teatteri-ilmaisun keinoihin draaman toimintamuotojen avulla. Harjoitutetaan oppilaiden kykyä käyttää puheen ja kokonaisilmaisun keinoja itseilmaisussa. Harjoitellaan valmisteltujen puhe-esitysten pitämistä sekä havainnollistamista. Harjoitellaan arvioimaan omia vuorovaikutustaitoja ja viestintätapoja ja havaitsemaan niiden kehittämiskohteita.

S2 Tekstien tulkitseminen ja tuottaminen. Tutustutaan kuvaa, ääntä ja kirjoitusta yhdistäviin teksteihin ja niiden ilmaisutapoihin. Eläydytään luettuun. Tuotetaan mahdollisuuksien mukaan draaman tarpeisiin fiktiivisiä ja ei-fiktiivisiä tekstejä eri muodoissaan: kielellisinä, visuaalisina ja audiovisuaalisina. Harjoitellaan tekstien tuottamista vaiheittain. Annetaan ja vastaanotetaan palautetta tekstin tuottamisen eri vaiheissa.

S3 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen. Tutustutaan kulttuurin käsitteeseen ja sen eri ilmenemismuotoihin, kuten kansanperinteeseen, elokuvaan, teatteriin, puhekulttuuriin ja mediakulttuurin eri muotoihin. Tarjotaan mahdollisuuksia tuottaa kulttuuria itse.