Joustava perusopetus

Joustava perusopetus JOPO

Joustavan perusopetuksen toiminnan tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä ja vähentää perusopetuksen keskeyttämistä. Joustavan perusopetuksen toiminnalla tarkoitetaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan järjestettävää opetusta ja oppimisen ja kasvun tukea. Opetus järjestetään seutukunnalla pienryhmämuotoisena Forssan Tölön koulussa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä.

Lähettävältä koululta ollaan yhteydessä jo edellisen lukuvuoden aikana jopo-luokan opettajaan. Lähettävä koulu järjestää palaverin (huoltaja, oppilas, kuraattori, lv, rehtori, jopo-opettaja), jossa kartoitetaan oppilaan koulunkäynnin tilanne. Jopolle hakeutuva oppilas käy tutustumassa jopo-toimintaan kevään aikana ja tämän tapaamisen yhteydessä hän saa tietoa luokan käytänteistä. Jopolle hakeutuva oppilas ja hänen huoltajansa täyttävät hakulomakkeet. Opetuksen järjestäjä päättää oppilasvalinnasta. Jopon oppilaat valitaan toukokuun aikana. Hakulomake, palaveri ja lähettävän koulun arvio oppilaasta toimivat valinnan pohjana. Valintaan vaikuttavat oppilaan oma asenne opiskeluun ja myönteinen suhtautuminen koulun ja luokan vaihtamiseen. 

Jopo-luokka on pienryhmä, jossa opiskelee enintään 10, pääsääntöisesti yhdeksännen luokan oppilasta. Syitä jopolle hakeutumiseen ovat  oppilaan epäsäännöllinen koulunkäynti, runsaat poissaolot tai vaikeudet noudattaa koulun sääntöjä. Jopolla opiskellaan yleisen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Jopolla tuntijako poikkeaa yleisen opetussuunnitelman tuntijaosta. Jokaiselle oppilaalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma tai HOJKS. Joustavan perusopetuksen toimintaan voidaan ottaa myös perusopetuslain 17 §:n 2 momentissa säädettyä erityisopetusta saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan joustavan perusopetuksen toiminnassa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan kokonaisuutena pitää oppilaan edun mukaisena.



MiLi