Kouluilta tulleita kysymyksiä ja ehdotuksia

Miten perusopetuksen yhtenäisyyttä ja opetuksen eheyttämistä käytännössä toteutetaan?


Opetusta eheytetään
- oppilaan näkökulmasta pyrkien rakentamaan oppilaan omien kokemusten, kysymysten ja kiinnostuksen kohteiden pohjalta oppilasta motivoivia opiskelukokonaisuuksia
- kasvu- ja oppimisyhteisön päämäärien tai vision näkökulmasta pyrkien luomaan yhdessä oppimiseen kannustavaa työilmapiiriä
- tiedonalalähtöisesti pyrkien rakentamaan useiden oppiaineiden yhteisiä todellisuuden tulkitaprosesseja

Kaikki nämä näkökulmat voivat toteutua eriasteisesti samassakin opiskelukokonaisuudessa. Keskeisiä pyrkimyksiä ovat tällöin oppilaan kiinnostuksen herättäminen, elämyksellisyys ja yhteistoiminnallisuus, tiedon merkityksellisyys ja yhteinen tiedon rakentaminen, oppilaan oma-aloitteisuus ja osallisuus sekä opitun reflektointi ja itsearviointi.

Eheyttämistä voidaan toteuttaa pienimuotoisesti vain kahden tai muutaman oppiaineen yhteistyönä ja vaikka vain yhden oppitunnin aikana. Se voi merkitä myös laajempaa ja pitkäkestoisempaa, usean eri oppiaineen ja vaikka koko kouluyhteisön yhteisenä työnä syntyvää oppimisen kokonaisuutta.

Eheyttämisen tapoja ovat esimerkiksi
1) rinnastaminen (saman teeman tai ilmiökokonaisuuden opiskeleminen kahdessa tai useammassa oppiaineessa samanaikaisesti)
2) jaksottaminen (samaan asiakokonaisuuteen tai teemaan liittyvien asioiden järjestäminen peräkkäin opiskeltaviksi)
3) teemapäivien tai -viikkojen sekä erilaisten tapahtumien ja kampanjoiden toteuttaminen
4) laajempien oppimiskokonaisuuksien rakentaminen eri oppiaineiden yhteistyönä
5) oppiainieden ryhmittely oppiainekokonaisuuksiksi
6) kokonaisopetus (kaikki opetus toteutetaan eheytettynä).

Eheyttämistä voidaan tarkastella esimerkiksi tiedonalalähtöisenä ja ilmiölähtöisenä eheyttämisenä; onko tavoitteena ymmärtää ilmiöitä syvällisesti eri tiedonalojen periaatteiden avulla vai oppia ilmiöitä tarkastelemalla tiedonalojen periaatteita.

Eheyttävinä menetelminä käytetään muun muassa tutkivaa oppimista, ilmiöpohjaista oppimista, ongelmalähtöistä oppimista, projektioppimista, yhteyksien pedagogiikkaa ja portfoliomenetelmän systemaattista käyttöä.

Tavoitteena on opetuksen eheyttäminen usein eri keinoin. Kaikki opetus rakennetaan tukemaan yhteisen arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista. Huolehditaan siitä, että oppilaan kasvu ja oppiminen etenevät johdonmukaisina jatkumoina esiopetuksesta perusopetukseen, perusopetuksessa vuosiluokalta toiselle ja perusopetuksesta toiselle asteelle. Eheyttämistä voidaan tehdä sekä horisontaalisesti (eri oppiaineiden sisältöjä yhdistävää) että vertikaalisesti (saman oppiaineen sisällä eri luokka-asteiden välillä).

Eheyttämistä tukevat laaja-alainen osaaminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet toteuttamisvelvoitteineen sekä toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet.

valmis MLT

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin