4.1 Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

Mitkä ovat toimintakulttuurin kehittämisen paikalliset painopisteet?

Toimintakulttuurin paikallisina painopistealueina huomioidaan erityisesti kestävä kehitys ja oman kunnan historia. Panostetaan oppimaan oppimiseen sekä kodin ja koulun välisen yhteistyön edistämiseen. Tietotekniikkaa hyödynnetään monipuolisesti opiskelun välineenä ja tukena.

Mitä yhteistyötä ja keiden toimijoiden kanssa tehdään toimintakulttuurin kehittämiseksi?

Yhteistyö oppiaineiden ja eri aineiden opettajien välillä lisääntyy. Tiiviimpi yhteistyö aineenopettajien välillä mahdollistaa uudenlaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelun, luomisen ja monipuolisen toteuttamisen.

Seutukunnallisella tasolla yhteistyötä tehdään sivistystoimen ja kunnan muiden toimialojen, hyvinvointialueen (Oma Häme), seurakuntien, yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kesken (seurat ja järjestöt). Yhteistyöllä luodaan mahdollisuuksia projektimaiseen työskentelyyn ja kokonaisuuksien opiskeluun koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Yhteistyössä voidaan rakentaa uudenlaisia ympäröivään yhteiskuntaan sopivia kokonaisuuksia, esimerkiksi yrittäjyyskasvatusta (esim. Yrityskylä ja Nuori Yritys ry.). Koulun ja yhteistyötahojen kanssa voidaan myös suunnitella ja järjestää yhteisiä koulutuksia henkilökunnalle ja koulussa työskenteleville ammattilaisille.

Oppilaiden ja heidän vanhempiensa osallisuutta päätöksenteossa ja toiminnan suunnittelussa lisätään entisestään esimerkiksi oppilaskuntien ja vanhempainyhdistysten kanssa tehtävällä yhteistyöllä sekä koulujen yhteisöllisissä oppilas- ja opiskeluhuollon palavereissa. Vanhempainillat ja vanhempien kanssa järjestettävät yhteiset tapahtumat sekä tukioppilastoiminta luovat myös tilaisuuksia yhteistyön kehittämiselle. Toimintakulttuuria kehittävää yhteistyötä ovat lisäksi esiopetuksen, peruskoulun ja toisen asteen oppilaitosten väliset yhteiset tapahtumat ja teemapäivät.

valmis MLT