Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Monialaiset oppimiskokonaisuudet


Miten monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan?

Jokainen oppilas osallistuu vähintään yhteen monialaiseen oppimiskokonaisuuteen lukuvuoden aikana. Yhden oppimiskokonaisuuden kesto on vähintään oppilaan yhden kouluviikon tuntimäärä. Tunnit voidaan pitää yhden viikon aikana tai hajautettuna pidemmälle ajalle.

Oppimiskokonaisuuksien teemat sidotaan toimintakulttuurin kehittämistä ohjaaviin periaatteisiin
(luku 4.2.), joita ovat
- koulu oppivana yhteisönä
- hyvinvointi ja turvallinen arki
- vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely
- kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus
- osallisuus ja demokraattinen toiminta
- yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
- vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Jokainen koulu päättää lukuvuosisuunnitelmassaan (lukuvuosisuunnitelmakaavake uudistetaan niin, että monialaiset oppimiskokonaisuudet otetaan siellä huomioon) oppimiskokonaisuuksien teemoista, tavoitteista ja sisällöistä; miten opetusta kunakin lukuvuonna eheytetään ja millaisia oppimiskokonaisuuksia toteutetaan. Koulut vastaavat siitä, että oppimiskokonaisuuksista tulee monipuolisia, ja ne vaihtelevat vuosittain.

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan oppimiskokonaisuuksien toteuttamiskäytännöt (suunnittelu, yhteiset toimintaperiaatteet, oppimisympäristöt, työtavat, eheyttäminen, yhteistyö ja työnjako, arviointi, suunnitelma yhteistyöstä ulkopuolisten toimijoiden kanssa).

Oppimiskokonaisuudet suunnitellaan siten, että ne sisältävät usean eri oppiaineen sisältöjä. Toteutuksessa hyödynnetään eri opettajien / toimijoiden osaamista; yhteistyökoulut voidaan ottaa mukaan toteutukseen. Jokainen oppiaine osallistuu lukuvuosisuunnitelman mukaisesti vuorollaan monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Oppilaat osallistuvat oppimiskokonaisuuksien suunnitelmien laadintaan.

Teemapäivät, tapahtumat ja opintoretket ovat perinteisiä keinoja tuoda oppiainerajat ylittäviä aiheita kouluun. Tapahtumien aiheet voidaan ottaa erilaisista merkkipäivistä ja juhlapäivistä sekä yhteiskunnan ajankohtaisista asioista.

Oppiaineiden sisällä voidaan tukea ymmärrystä asioiden liittymisestä toisiinsa esimerkiksi opiskelemalla samaa aihepiiriä useammassa oppiaineessa rinnakkain tai peräkkäin. Voidaan myös järjestää monialaisia kursseja tai muita pidempiä kokonaisuuksia useamman oppiaineen opettajan yhteistyönä.

Eheyttämisessä ja oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa huomioidaan paikalliset mahdollisuudet ja toimijat. Paikalliset vierailijat tai tutustumisretket elävöittävät aihepiiriin tutustumista ja yhdistävät opiskeltavaa asiaa ympäröivään yhteiskuntaan.

Toteuttamistapoja sekä seudullisten yhteistyökumppanien tietoja kerätään seudulliseen "pankkiin".

Miten opetuksen järjestäjä seuraa, arvioi ja kehittää oppimiskokonaisuuksien toteutumista ja oppilaiden osallistumista niiden suunnitteluun?

Oppimiskokonaisuuksien toteutumista arvioidaan lukuvuosisuunnitelman arviointiosuudessa. Opettajat keskustelevat keskenään kunkin vuoden oppimiskokonaisuuksien tavoitteista ja työmuodoista. Lisäksi tulee keskustella siitä, miltä osin oppilaat osallistuvat kunkin oppimiskokonaisuuden suunnitteluun. Arviointien pohjalta koulu huolehtii siitä, että oppimiskokonaisuudet ovat vaihtelevia teemoiltaan ja työmuodoiltaan.

Mitkä ovat monialaisten oppimiskokonaisuuksien arviointikäytännöt?

- monialaisen oppimiskokonaisuuden opetukseen osallistuvat opettajat arvioivat oman oppiaineensa osuuden etukäteen ilmoitettujen arviointikriteerien mukaisesti.
- itsearviointi, vertaisarviointi, mahdollisesti arviointikeskustelut (opettajien)
- itsearviointiin kehitetään yksinkertainen lomake, joka toimii pohjana arviointikeskustelulle luokassa.


Päätös siitä, kirjataanko koulukohtaiset täsmennykset koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan vai lukuvuosisuunnitelmaan.

Koulukohtaiset täsmennykset kirjataan vuosittaiseen lukuvuosisuunnitelmaan.

valmis MLT