Koulun toimintakulttuuri

Ongelmanratkaisu hyödyntäen 8x8 -mallia


KUVAUS: Tehtävä pohjautuu INNOKAS –verkoston 8x8 –ongelmanratkaisumalliin. Mallissa pyritään lähestymään ongelmaa eri näkökulmien kautta. Näkökulmat voidaan valita melko vapaasti mutta valmiita mallejakin löytyy. Allekirjoittaja on testannut mallia lähinnä fysiikan tunneilla jolloin näkökulmat ovat olleet teknologiaan liittyvä.

Tehtävä alkaa siten että opettaja käy ensin läpi oppilaiden kanssa perusteet, miten mallia käytetään. Tämän jälkeen aletaan etsimään sopivaa ongelmaa esim. havainnoimalla omaa lähiympäristöä tai koulua. Dokumentointia varten on kätevintä luoda padlet –seinä, johon kerätään otoksia oppilaiden esille tuomista ongelmista. Näistä valitaan kolme –neljä ongelmaa opettajan johtamana, joita lähdetään ratkaisemaan.

Yhteisten löydettyjen ongelmien jälkeen opettaja luo ja jakaa muokkausoikeudet ryhmälle valmiiseen powerpoint -diasarjaan. Oppilaat kirjoittavat diasarjaan omat pohditut näkökulmansa. Tuotokset käydään yhdessä läpi oppitunnilla.

Sama voidaan teettä myös paperipohjalle tai kartonkipohjalle. Kuva tulostetaan keskelle…ja siitä vaan ongelmia ratkaisemaan.

KOHDERYHMÄ: Opettajat


eTwinning - kansainvälisyysprojektin aloitus


KUVAUS: Tietoa eurooppalaisesta eTwinning-yhteisöstä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista (esittely) ja projektin aloituksen opastus tiimeille tai yksittäisille opettajille

KOHDERYHMÄ: Opettajat

MOVE -testipäivän järjestämismalli


KUVAUS: Esittelyssä Lahden Kärpäsen koulun malli: 5. lk ja 8. lk opettajille ja OHR:lle luoentotyyppisesti, mutta samalla tilat kartoittaen

KOHDERYHMÄ: 5. ja 8. luokan opettajat

MOK-esimerkkimalli


KUVAUS: Esittelyssä omat kokemukset ja toteutstavat Lahden MOK:sta

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Eheyttäviä kokonaisuuksia


KUVAUS: Esimerkkikokonaisuuksia eheyttämisestä esimerkiksi: mustikka, Energiaa!, trafiikkipäivä, pientä pintaremonttia

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Verso


KUVAUS: Verso-ohjelma tuo kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille sekä oppilaille ja opiskelijoille restoratiivisia kohtaamisen menetelmiä arjen toimintaan. Sovittelu tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ratkaista oppilaiden keskinäisiä sekä opettajien ja oppilaiden välisiä ristiriitoja koulun arkipäivässä.

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Yksilöllinen oppiminen


KUVAUS: Yksilöllisen oppimisen esimerkkejä äidinkielestä sekä äidinkielen että matematiikan yhteistyöprojektista

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Ilmiöoppiminen


KUVAUS: Ilmiöoppimisen avulla käsitellään esimerkkejä äidinkielen yhdistämisestä eri oppiaineisiin

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Opetuksen pelillistäminen


KUVAUS: Esittelyssä erilaiset edupelit sekä tapoja pelillistää opetusta (esimerkit historian ja yhteiskuntaopin opetuksesta)

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Yhteisopettajuuden käynnistäminen


KUVAUS:
Yhteisopettajuuden käynnistäminen, yhteisen toiminnan ja tekemisen suunnittelua ja toimimista oppitunnilla sekä oppiaineiden eheyttämistä ja joustavia ryhmittelyjä.

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Yhteisopettajuus-oppimisjakson suunnittelu ja toteutus


KUVAUS: Työpajassa suunnitellaan oppimisjakso yhdessä itse valitsemasi työparin kanssa.

TOTEUTUS: Työpaja järjestetään Heinsuon koululla kolmena iltapäivänä (3x2h). Ennen työpajaa tulee olla mietittynä jakson aihe. Aloitamme suunnittelun heti ensimmäisellä työpajakerralla, joten mukaan kannattaa varata myös suunnitteluun tarvittavaa matyeriaalia ja tabletti/läppäri. Suunnittelua jatketaan toisella kokoontumiskerralla, jonka jälkeen oppimisjakso toteutetaan. Viimeisellä kokoontumiskerralla jaetaan kokemuksia toteutuneista oppimisjaksoista.

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Yhteisopettajuus: erityisopettajat ja aineenopettajat


KUVAUS:
Miksi yhteisopettajuus/samanaikaisopetus: uusi OPS, inkluusio haasteena/mahdollisuutena, yhteisopettajuusmallit?

TOTEUTUS: Aineryhmätyöskentely (30 min):
- Mitä kokemuksia opettajilla on käytännössä yhteisopettajuudesta/inkluusiosta?
- Mitä yhteisopettajuudella tavoitellaan, ketä palvellaan ja millä mallilla jne.?
Aineryhmätyöskentelyn purku/ajatusten esittely kaikille tutoropettajan johdolla (30 min).
Kahden eri koulun matematiikan opettajien tapaaminen, kokemusten vaihto yhteisopettajuudesta ja inkluusiosta. Toimintamallien ja käytänteiden esittelyä ja vaihtoa tutoropettajan johdolla.
Erityisopettajan ja aineenopettajien yhteinen kokoontuminen tutoropettajan johdolla (keskustelua, käytännön suunnittelua, palkitus, ryhmäjaot, tuntisuunnitelmat)

KOHDERYHMÄ: Yläkoulun erityisopettajat ja matematiikan opettajat


Yhteisopettajuuden haasteet


KUVAUS:
Työparin kanssa yhdessä ratkotaan arjessa esiin tulleita yhteisopettajuuden haasteita esim. tilan- ja ajankäytön suunnittelu

KOHDERYHMÄ: Opettajat

Yhteisopettajuus yläkoulussa


KUVAUS:
Yhteisopettajuus yläkoulussa ja erityisesti yksilöllisen oppimisen hyödyt yhteisopettajuudessa

KOHDERYHMÄ: Yläkoulun opettajat