Laaja-alainen osaaminen

Luokan Kokous


KUVAUS:

Oppilaiden osallisuuden lisääminen oman luokan arjessa. Pohjaa demokratiakasvatukseen ja lisää vuorovaikutusta sekä nostaa oppilaita aktiivisen toimijan rooliin. 

Viikottainen kokous, esim äidinkielen tunnilla jossa kysytään mitä meille kuuluu. Mielellään vastaaminen esim peukkua nostamalla niin, että kaikki pääsevät vastaamaan. Mahdollisuuksien mukaan pyritään harjoittelemaan mielipiteen perustelua.

Harjoitellaan yhdessä päättämistä pohtimalla yhteisiä asioita. Opettaja voi aluksi toimia puheenjohtajana mutta tarkoituksena on varsinkin isommilla oppilailla päästää oppilaat itse vastaamaan myös puheenjohtajan ja sihteerin roolista. 

Opettaja tai oppilaat voivat tuoda kokouksen päätettäväksi pieniä arjen ongelmia: esimerkiksi omassa luokassani on ratkaistu sotkuinen käytävä sekä ruokalan istumajärjestys oppilaiden ehdottamien ja yhdessä äänestettyjen/keskusteltujen tapojen pohjalta. 

Konkreettisten asioiden lisäksi oppilaiden kanssa on taitojen kasvaessa mahdollista keskustella esimerkiksi työrauhaan liittyvistä asioista, kokouksessa voidaan yhdessä miettiä ja päättää toimintatapoja. Sitoutuminen kasvaa osallisuuden myötä. 

Kokouspöytäkirja itselläni on ollut word-tiedostona. Seuraavassa kokouksessa palataan edellisiin aiheisiin ja mietitään onko ratkaisut toimineet. Kokoukset voi aloittaa jo pienten oppilaiden kanssa, itselläni aikanaan suuri kakkosluokka. Tällöin aikuinen toki alkuun alustaa ja johtaa puhetta. 

KOHDERYHMÄ: Opettajat

 

Draamakasvatus ja laaja-alaisen osaamisen taidot


KUVAUS:

Draamatyöskentelyssä hyödynnetään lapsen luontaista kykyä keksiä, kuvitella, tutkia ja toimia. Se on toiminnallinen, vuorovaikutuksellinen ja elämyksellinen työtapa, jossa opitaan draamatyötapoja ja taitoja draaman avulla.

Draamaopetuksen sisältönä voivat olla ryhmätoimintataidot, vuorovaikutustaidot, ilmaisuvoiman kehittäminen jne. tai aihe voi nousta oppiaineen pohjalta, esim. kirjallisuuden tai historian opetuksesta.

 Kaupunkitasoisen draamakasvattajan palvelut ovat kaikkien lahtelaisten peruskoulujen käytettävissä.

Opettaja osallistuu ryhmänsä työskentelyyn. Jakson päätteeksi kootaan opettajien kesken yhteisiä havaintoja jatkotyöskentelyn tueksi. Lisäksi opettaja saa muistilistan jakson harjoituksista ja työtavoista, jotta työskentely luokassa jatkuisi helposti.

 Draamakasvattaja suunnittelee ja toteuttaa mm. materiaalia ja taiteilijatapaamisia kaupunginteatterin esityksiin liittyen, jotta teatterikäynnistä muodostuu osa oppimiskokonaisuutta.

KOHDERYHMÄ: Opettajat