Tehtävät

Tehtäviä Ilmastoterveiset Etelästä -blogikirjoitusten oheen

Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeessa on julkaistu blogikirjoituksia, joissa Etelän ilmastotoimijat kertovat miten ilmaston muuttuminen jo näkyy heidän kotimaissaan ja mitä he itse tekevät ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kirjoitukset julkaistiin Häiriköt-päämajan blogialustalla syksyllä 2018 ja keväällä 2019.

Tältä sivulta löydät eri oppiaineiden tunneille sopivia tehtäviä, joiden avulla kirjoituksiin liittyvää oppimista saadaan syvennettyä. 

Opettajana voit hyödyntää materiaaleja monin tavoin. Voit valita yhden tekstin ja yhden tai useamman siihen liittyvän tehtävän ja antaa ne tehtäväksi koko ryhmälle. Toisaalta oppilaat voivat myös itse valita haluamansa tekstin ja muutaman siihen liittyvän tehtävän. Tehtävät voi lukea suoraan tältä sivulta, tai voit kopioida ne monisteeksi tai oman sähköisen työympäristönne osaksi. Luovuuden käyttö tehtävien parissa on sallittua ja toivottavaa!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NÄMÄ 4 TEHTÄVÄÄ SOPIVAT KÄYTETTÄVÄKSI KAIKKIEN BLOGIKIRJOITUSTEN KÄSITTELYN YHTEYDESSÄ:

  1. Tutustu valitun kirjoittajan kotikaupunkiin Google Streetview:n avulla. (Kotikaupunki löytyy kunkin tekstin alusta tai kuvateksteistä).
  1. Selvitä esim. netin avulla perustiedot blogin kirjoittajan kohdemaasta:
    a) Missä se sijaitsee ja mitkä ovat sen naapurimaita (nimeä ainakin 3)?
    b) Kuinka paljon maassa on asukkaita?
    c) Mikä on maan pääkaupunki ja kuinka paljon siellä asuu ihmisiä?
    d) Mikä on maan kehitystaso? Tee tämä selvittämällä maan asukaskohtainen bruttokansantuote (BKT) ja vertaa sitä Suomen vastaavaan.
    e) Selvitä valtion asukkaiden keskimääräinen hiilijalanjälki. Millainen se on suhteessa suomalaisen keskimääräiseen hiilijalanjälkeen?
  1. Ilmastoterveisiä Etelästä -blogikirjoitusten tekijät ovat laatineet tekstinsä seuraavien kysymysten ympärille oman kotimaansa näkökulmasta. Kirjoita vastaava 1-2 sivun pituinen teksti, jossa kerrot omasta elämästäsi ja ilmastonmuutoksesta ja sen torjuntatoimista Suomessa ja kotipaikkakunnallasi.
    a) kukat olet? missä asut ja opiskelet?
    b) miksi ilmastonmuutoksen torjuminen on mielestäsi tärkeää?
    c) minkälaisia ilmastonmuutoksen merkkejä on jo nähtävissä kotimaassasi?
    d) valitse jokin kiinnostava ilmastotoimija (esim. yhdistys, yritys, taitelija, politiikko tms.), kerro miksi valitsit tämän toimijan ja esittele minkälaista työtä se/hän tekee ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tai siihen sopeutumiseksi
    e) miten mielestäsi Suomessa suhtaudutaan ilmastonmuutoksen torjuntaan? Uskotko, että, Suomi saa vähennettyä päästöjä tavoitteidensa mukaan? Perustele mielipiteesi.
  1. Kuvittele, että olet aloittamassa kirjeenvaihdon valitsemasi blogitekstin kirjoittajan kanssa ja hänen tekstinsä on ensimmäinen, hiukan kummallisen muotoinen kirje sinulle. Aloita kiittämällä kirjoittajaa hänen kirjeestään ja esittele sitten itsesi. Kommentoi kohteliaasti jotakin asiaa, joka hänen tekstissään sinua kiinnosti ja kysy tarkentavia kysymyksiä. Kerro sitten jotakin ilmastonmuutoksen seurauksista, ratkaisumalleista ja ilmastotoimijoista Suomessa (selvitä tätä varten oikeita faktoja). Kirjoita kirjeen loppuun asianmukaiset toivotukset ja allekirjoita kirje nimelläsi.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AURINKOENERGIA KIINNOSTAA YRITYKSIÄ NIGERIASSA
Blogikirjoituksen löydät täältä: http://hairikot.voima.fi/blogi/aurinkoenergia-kiinnostaa-yrityksia-nigeriassa/

  1. Smart kertoo tekstissä, että hänen kotikylänsä ja monet maalaiskylät Afrikassa ovat köyhiä ja riippuvaisia luonnosta, kuten vesisateesta maataloudessa. Siksi kylät ovat herkkiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Pohdi, mitä tämä tarkoittaa. Mitä tarkoittaa se, että maataloudessa käytetään vain sadevettä kasteluvetenä ja mitä vaihtoehtoja tälle on? Miksi suora riippuvaisuus luonnosta altistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksille?

  2. Minkälaisia ilmastonmuutoksen vaikutuksia Nigeriassa on Smartin mukaan jo nähtävissä? Listaa 10 asiaa.

  3. Mitä Smart kertoo aurinkoenegian käytöstä Nigeriassa?

  4. Africa-EU Reneweble Energy Cooperation Program on selvittänyt uusiutuvan energian potentiaalia, eli kehitysmahdollisuuksia Nigeriassa ja muissa Afrikan maissa. Selvitä oheisen linkin kautta, minkälaista potentiaalia kehitysmahdollisuuksia Nigeriassa on a) aurinkovoimalla b)vesivoimalla c)tuulivoimalla ja d)bioenergialla?
    https://www.africa-eu-renewables.org/market-information/nigeria/renewable-energy-potential/

  5. Tutustu järjestön omien nettisivujen avulla Climatters-järjestöön, jossa Smart työskentelee.
    a) Minkä asioiden parissa järjestö tekee töitä?
    b) Minkälaisia projekteja yhdistys on toteuttanut?
    c) Minkälaisille kohdeyleisöille Climatters on toteuttanut projekteja?
    d) Mitä mieltä olet yhdistyksen toiminnasta? Tuntuuko se lukemasi perusteella mielestäsi hyödylliseltä tai kiinnostavalta? Perustele näkemyksesi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MALESIASSA HERÄILLÄÄN ILMASTON MUUTTUMISEEN
Blogikirjoituksen löydät täältä: http://hairikot.voima.fi/blogi/malesiassa-heraillaan-ilmaston-muuttumiseen/ 

  1. Tekstissä Aznita Pharmy kertoo kiinnostuneensa ympäristöaiheista ja eläimistä jo alakouluaikanaan luontokerhossa. Mieti jotakin sellaista tapahtumaa, joka on saanut sinut ajattelemaan, että planeettamme tarvitsee suojeluamme. Kirjoita tapahtumasta tarina, jossa kerrot
    - mitä tilanteessa tapahtui ja ketä olisi läsnä
    - mitä sinä teit
    - miltä sinusta tuntui
  1. Täydennä kuvaasi Aznita kirjoituksen sisällöstä etsimällä netin kuvahaun avulla, miltä seuraavat asiat näyttävät:
    a) Malesian tulvat vuonna 2017
    b) Kuala Lumpurin liikenneruuhkat
    c) Malesian junat ja junareitistö
    d) palmuöljyplantaasit
    e) vaalitunnelmat Malesiassa toukokuussa 2018
  1. Aznita etsii Malesiassa töitä tutkimusinstituutista tai ajatushautomosta, jossa voisin tutkia työkseni politiikkaa, diplomatiaa, energiakysymyksiä ja ilmastonmuutosta. Selvitä netin avulla mitä tällaisia organisaatioita toimii Suomessa. Etsi ainakin 2 vaihtoehtoa ja selvitä myös, mitä nämä organisaatiot tekevät.
  1. Kehitysmaat luokitellaan erilaisiin luokkiin niiden tulotason mukaan. Selvitä miten määritellään seuraavat luokittelun apuna käytettävät termit. Etsi myös 5 kuhunkin luokkaan kuuluvaa maata.
    a) Vähiten kehittyneet maat
    b) Matalan tulotason maat
    c) Alemman keskitulotason maat
    d) Ylemmän keskitulotason maat
  1. Aznitan mielestä rikkaiden maiden on tuettava köyhempiä maita ilmastotoimissa. Selvitä Suomen ulkoministeriön Maailma2030 -sivulta, millaisin toimin Suomi tukee köyhempiä maita ilmastotyössä metsä-, energia-, ruoka- ja pakolaiskysymysten parissa. Etsi sivustolta ainakin yksi konkreettinen esimerkki kultakin edellä mainitulta
    osa-alueelta (yht. 4).
    https://maailma2030.fi/ilmastonmuutos/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INTIAN ILMASTOHERÄTYS ANTAA TOIVOA
Blogikirjoituksen löydät täältä: https://hairikot.voima.fi/blogi/intian-ilmastoheratys-antaa-toivoa/

  1. Tutustu intialaiseen Uttar-Pradeshin osavaltioon, jossa Johannes on työskennellyt:
    a) Missä osassa Intiaa se sijaitsee?
    b) Paljonko siellä asuu ihmisiä?
    c) Selvitä Googlen kuvahaun avulla minkälaisia maisemia osavaltion alueella ja sen maaseudulla on.
  1. Mitä Johannes tarkoittaa sanoessaan, että ilmastonmuutos on epäoikeudenmukainen?
  1. Millä tavoin Johannes perustelee tekstissä väittämäänsä, jonka mukaan ilmastonmuutostyö Intiassa herättää toivoa? Etsi tekstistä ainakin kolme (3) perustelua.
  1. Selvitä netin avulla ainakin 5 Intiassa ilmastotyötä tekevää järjestöä ja tutustu niiden nettisivuihin. Minkälaisten asioiden parissa ne tekevät työtä?
  1. Tutustu netissä Johanneksen perustamaan Initiative for Sustainable Energy Policy -tutkimusohjelmaan ja selvitä seuraavat asiat:
    a) Minkä yliopiston toimintaan tutkimusohjelma liittyy?
    b) Mitä aihealueita ohjelman tutkimusprojekteissa käsitellään?
    c) Mikä eri alojen ammattilaisia ohjelmassa on mukana?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NIGERIASSA ON KOULUTETTU SATOJA ILMASTOTOIMITTAJIA
Blogikirjoituksen löydät täältä: https://hairikot.voima.fi/blogi/nigeriassa-koulutettu-satoja-ilmastotoimittajia/

  1. Lue Philipin juttu huolella ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
    a) Miksi Philip kiinnostui ympäristöasioista?
    b) Minkälaisia asioita Philip kertoo toimittajien oppivan ilmastonmuutoskoulutuksissa?
    c) Mitä hyötyä toimittajien kouluttamisesta on?
    d) Miten paljon nigerialaiset tietävät ilmastonmuutoksesta?
  1. Etsi netin avulla lisäkuvitusta juttuun. Selvitä miltä näyttävät seuraavat asiat:
    a) Kuivunut Chad-järvi (Lake Chad)
    b) Tulviva Bar Beach Lagosissa (käytä esim. hakua Bar Beach, Lagos, vanishing coastline)
    c) Niger-joen suiston öljykentät (käytä esim. hakua Niger Delta, oil)
    d) Mitkä löytämäsi kuvat valitsisit juttuun? Perustele valintasi.
  1. Suomen ulkoministeriö on tukenut toimittajakoulutuksia Nigeriassa. Selvitä millaisia muita ilmastotoimia Suomi tukee kehittyvissä maissa. Käytä apuna Ulkoministeriön Maailma2030-sivustoa (https://maailma2030.fi/ilmastonmuutos/). Etsi ainakin 5 esimerkkiä eri maista.
  1. Vertaa Philipin juttua toisen nigerialaisen blogistimme Smartin juttuun “Aurinkoenergia kiinnostaa yrityksiä Nigeriassa”. Mitä saat juttujen avulla tietää ilmastonmuutoksesta Nigeriassa?
    a) Millaisia ilmastonmuutoksen vaikutuksia Nigeriassa jo näkyy?
    b) Millä tavoin ilmastonmuutosta pyritään maassa hidastamaan?
    c) Kuinka paljon suuri yleisö Nigeriassa tietää ilmastonmuutoksesta?
  1. Suomessa eräs kiinnostava ilmastojournalismia tekevä taho on Hyvän sään aikana -uutismedia. Tutustu sen verkkojulkaisuun ja selvitä:
    a) Kuka julkaisua tekee
    b) Miksi se on olemassa
    c) Valitse yksi sinua kiinnostava juttu, lue se ja kirjoita siitä max. puolen sivun tiivistelmä
  1. Philip työskentelee Nigerian Maan Ystävissä. Selvitän järjestön nettisivun (http://erafoen.org/) avulla millaisten asioiden parissa järjestössä tehdään töitä. Etsi ja kirjoita muistiin ainakin 3 konkreettista hanketta, ohjelmaa, kampanjaa tai järjestön julkaisua.
  1. Media julkaisee paljon juttuja ilmastonmuutoksesta myös Suomessa. Mitä saat netin avulla selville ilmastojournalismin tilasta Suomessa? Käytä hakusanoina ainakin “ilmastojournalismi”, “ilmastonmuutos mediassa” ja “ilmastotoimittaja”. Valitse muutama löytämistäsi juttu ja tee niiden pohjalta aiheesta puolen sivun koonti. Merkitse koontiin mukaan käyttämäsi linkit. Huom! Ole erityisen lähdekriittinen tehdessäsi nettihakuja tästä aiheesta!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UGANDASSA LAPSET OPPIVAT AKTIIVISIKSI KANSALAISIKSI LEIKKIPUISTOJA SUUNNITTELEMALLA

Blogikirjoituksen löydät täältä: https://hairikot.voima.fi/blogi/ugandassa-lapset-oppivat-aktiivisiksi-kansalaisiksi-leikkipuistoja-suunnittelemalla/

  1. Lue Ruganzun juttu huolella ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
    a) Millaisia ilmastonmuutoksen merkkejä Ugandassa on jo näkyvissä?
    b) Mitä lapset oppivat suunnitellessaan leikkikenttiä?
    c) Miten leikkikenttien rakentaminen liittyy ilmastonmuutokseen?
    d) Miten Ugandan valtio suhtautuu ilmastotyöhön?

  2. Etsi netin avulla lisäkuvitusta juttuun. Selvitä miltä näyttävät seuraavat asiat:
    a) Ruganzun synnyinseutu Kabale
    b) Maisemat Ugandan pääkaupungissa Kampalassa
    c) Kampalan jätevuoret (googlaa esim. Kampala, trash)
    d) Jokin Ecoart Ugandan toteuttama leikkikenttä
    e) Mitkä löytämäsi kuvat valitsisit juttuun? Perustele valintasi.
  1. Ruganzu ja hänen kollegansa Ecoart Ugandassa ovat ympäristötaiteilijoita, jotka käsittelevät teoksissaan ympäristökysymyksiä laajasti, myös ilmastonmuutosta. Maailmassa on paljon taiteilijoita, jotka ovat käsitelleet ilmastonmuutosta teoksissaan myös hyvin suorasti.
    a) Tutustu ainakin kolmeen (3) ilmastonmuutosta teoksissaan käsitelleeseen taiteilijaan. Miksi hän haluaa käsitellä ilmastonmuutosta teoksissaan ja millä tavoin hän sen tekee?
    b) Valitse ainakin yksi teos, johon tutustut tarkemmin. Mitä tekniikkaa siinä käytetään? Miten teos liittyy ilmastonmuutokseen ja miten aihetta teoksessa käsitellään? Pidätkö teoksesta? Miksi, miksi et?
  1. Selvitä netin avulla millaisia muita ilmastotoimia Ugandassa tehdään. Esittele ainakin kolme (3) löytämääsi eri tahojen toteuttamaa ilmastonmuutosprojektia tai muuta toimintaa.
  1. Ruganzu päättää kirjoituksensa tervehdykseen Ubuntu love! Selvitä mitä hän tarkoittaa afrikkalaiseen filosofiaan perustuvalla tervehdyksellään.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INTIASSA ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSIA RATKOTAAN VESITURVALLISUUTTA PARANTAMALLA

Blogikirjoituksen löydät täältä: https://hairikot.voima.fi/blogi/intiassa-ilmastonmuutoksen-seurauksia-ratkotaan-vesiturvallisuutta-parantamalla/

  1. Lue Rituraj´n juttu huolella ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
    a) Minkä kolmen pääteeman parissa Rituraj kertoo työskentelevänsä?
    b) Millaisia ilmastonmuutoksen merkkejä Intiassa on jo näkyvissä? Listaa ainakin 5 asiaa.
    c) Mikä on Walk for Water -tapahtuman keskeinen viesti?
    d) Minkä asian Rituraj uskoo olevan avain ilmastonmuutoksen hillinnässä?

  2. Etsi netin avulla lisäkuvitusta juttuun. Selvitä miltä näyttävät seuraavat asiat:
    a) Rituraj´n kotikaupunki Nagaon ja kotiosavaltio Assam
    b) Intian vesikriisi
    c) Sadepommi (cloudburst, rain bomb)
    d) Tunnelmat Walk for Water -tapahtumissa ympäri maailmaa
    e) Mitkä löytämäsi kuvat valitsisit juttuun? Perustele valintasi.

  3. Rituraj kertoo, että ilmastonmuutoksesta kertova dokumenttielokuva Epämiellyttävä totuus on tehnyt häneen suuren vaikutuksen. Selvitä mitä muita ilmastonmuutoksesta kertovia dokumenttielokuvia on olemassa. Etsi seuraavat tiedot ainakin kolmesta elokuvasta:
    a) Elokuvan nimi, b) Elokuvan julkaisuvuosi c) Juonen lyhyt tiivistelmä
    (Voit valita halutessasi valita myös Epämiellyttävän totuuden yhdeksi elokuvista, joihin tutustut).

  4. Yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista liittyy veteen, josta tässäkin tekstissä puhutaan paljon. Tavoitteena on varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille. Selvitän netin avulla, mitkä ovat tämän kuudennen kestävän kehityksen tavoitteen alatavoitteet. Kirjaa muistiin keskeiset sanat kustakin alatavoitteesta.

  5. Jutun lopusta löydät Walk for Water -kampanjaan liittyvän vesilupauksen. Miten voisit soveltaa lupausta omassa elämässäsi? Pohdi myös millä tavoin vedenkäyttöä säätelemällä Suomessa voidaan vaikuttaa ilmastokysymyksiin.

  6. Jutussa mainitaan useaan kertaan maan suolaantuminen. Selvitä netin avulla:
    a) Mitä ilmiöllä tarkoitetaan ja miten se syntyy.
    b) Millaisia vaikutuksia ilmiöllä on luontoon ja ihmisiin.

  7. Rituraj puhuu jutussa veteen liittyvistä ongelmista sekä ilmastonmuutoksen näkökulmasta, että muiden ympäristöongelmien ja sosiaalisten ongelmien näkökulmasta. Tee tekstin pohjalta käsitekartta, johon keräät erilaisia veteen liittyviä ratkaisuja,haasteita niiden seurauksia. Alleviivaa lopuksi suoraan ilmastonmuutokseen liittyvät haasteet.

  8. Lue suomalaisen Johannes Urpelaisen kirjoitus Intian energiamurroksesta ja vertaa sitä Rituraj´n tekstiin.
    a) Mitä yhteneväisyyksiä löydät jutuista?
    b) Mitä uutta opit Johanneksen artikkelin perusteella ilmastonmuutoksesta ja sen ratkaisuista Intiassa?
    Johanneksen tekstin löydät täältä: https://hairikot.voima.fi/blogi/intian-ilmastoheratys-antaa-toivoa/  

  9. Lue ainakin yksi uutisjuttu Intian vesikriisistä. Mitä uutta opit siitä verrattuna Rituraj´n kirjoitukseen?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEPALIN VUORISTOKYLISSÄ KASVATETAAN ILMASTOTIETOISUUTTA

 https://hairikot.voima.fi/blogi/nepalin-vuoristokylissa-kasvatetaan-ilmastotietoisuutta/

41. Lue Phurpan teksti huolella ja selvitä siitä seuraavat asiat:
a) Minkä nimisessä paikassa Phurpa syntyi ja kasvoi?
b) Phurpa on opiskellut myös ulkomailla. Missä?
c) Minkä nimisen ilmastohankkeen Phurpa on perustanut? Selvitä myös, mikä hankkeen nimi voisi olla suomeksi (tähän ei lyödy vastausta tekstistä).
d) Mitä apua Phurpan perustamasta hankkeesta on ilmastonmuutoksen hillinnässä?
e) Minkälaisia asioita Nepalin hallitus tällä hetkellä tekee ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

42. Etsin netin kuvahaun avulla lisäkuvitusta juttuun. Etsi kuvia ainakin seuraavista aiheista:
a) Maisemat Phurpan synnyinseudulla Helambun vuoristoalueella Nepalissa
b) Maisemat Phurpan nykyisessa kotikaupungissa Kathmandussa
c) Maanjäristyksen seuraukset Nepalissa vuonna 2015
d) Miltä näyttää Nepalin nykyinen pääministeri ja mikä hänen nimensä on? Entä maan parlamenttitalo (The Federal Parliament of Nepal)?
e) Keksi itse ainakin yksi juttuun liittyvä aihepiiri, johon etsit kuvitusta.

43. Phurpa kertoo tekstissä, että erityisesti Nepalin alkuperäiskansat kärsivät maassa ilmastonmuutoksen seurauksista. Tutustu Nepalin alkuperäiskansoihin selvittämällä netin avulla seuraavat asiat:
a) Kuinka monta alkuperäiskansaa Nepalissa on?
b) Selvitä ainakin yhden alkuperäiskansan nimi.
c) Millä nimellä alkuperäiskansoihin kuuluvia ihmisiä Nepalissa yleisesti kutsutaan?
d) Millainen asema alkuperäiskansojen väestöllä Nepalissa on?

44. NEFIN (Nepal Federation of Indigenous Nationalities) tekee töitä Nepalin alkuperäiskansojen ja ilmastonmuutoksen parissa. Eri maiden vastaavien organisaatioiden yhteistyöportaalina ilmastoasioissa toimii Indigenous Climate Portal. Selvitä portaalin nettisivujen avulla:
a) Minkä maiden alkuperäiskansojen järjestöjen kanssa portaali tekee yhteistyötä?
b) Minkälaisia ympäristöön ja muihin aiheisiin liittyviä aihepiirejä eri maissa toimivat alkuperäiskansojen järjestöt painottavat toiminnassaan? Valitse ainakin kolme maata. Voit valita myös NEFININ, joka ei löydy listalta.

45. Phurpa kertoo opiskelleensa Tanskassa globaalitutkimus (Global Studies) -nimistä opiskelualaa. Selvitä:
a) muutama oppilaitos, jossa alaa voi opiskella
b) minkälaisia aihepiirejä opintoihin kuuluu (Phurpan mainitsemien lisäksi)

46. Phurpa on kouluttautunut Climate Reality Leadership Program-ohjelmassa. Tutustu ohjelmaan netissä ja selvitä ainakin seuraavat asiat:
a)
Mikä on ohjelman tarkoitus?
b) Kuinka paljon ihmisiä ohjelmassa on jo koulutettu?
c) Minkälaisia asioita koulutetut sitoutuvat tekemään? (Hae vastausta nimellä Act of Leadership)
d) Ketkä voivat hakea koulutuksiin mukaan?

47. Phurpa kertoo tekstissään joistakin ilmastonmuutoksen vaikutuksista Nepalissa. Tee googlehaku “ilmastonmuutos+nepal” ja selvitä, mitä voit oppia aiheesta lisää uutisten ja järjestöjen kirjoitusten avulla. Kirjaa ylös ainakin kolme (3) huomiota.

48. Phurpa mainitsee tekstissään useita kirjainlyhenteitä, joita tekstissä on avattu vain vähän. Selvitä mitä seuraavat kirjainlyhenteet tarkoittavat, mikä organisaatio on niiden taustalla ja mikä niiden tarkoitus on;
a) REDD+
b) NEFIN
c) INDC?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MOSAMBIKISSA ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSIIN VARAUDUTAAN KEHITTÄMÄLLÄ VILJELYMENETELMIÄ

Blogikirjoituksen löydät täältä:
https://hairikot.voima.fi/blogi/mosambikissa-ilmastonmuutoksen-seurauksiin-varaudutaan-kehittamalla-viljelymenetelmia/

49. Lue teksti huolella ja selvitä siitä seuraavat asiat:
a) Minkälaisten hankkeiden parissa Siemenpuu-säätiössä tehdään töitä?
b) Minkä nimisillä alueilla Siemenpuun kaksi uutta hanketta toimivat? Missä alueet sijaitsevat?
c)
Millaisia ilmastonmuutoksen merkkejä Mosambikissa nähdään jo?
d) Miksi ihmisten järjestäytyminen voi jutun mukaan olla hankalaa Mosambikissa?

50. Etsin netin kuvahaun avulla lisäkuvitusta juttuun. Etsi kuvia ainakin seuraavista aiheista:
a) Maisemat Ribauen alueella Mosambikissa
b) Maisemat Maputossa
c) Maniokkipelto Mosambikissa
d) Idai-myrskyn seuraukset Mosambikissa
e) Keksi itse ainakin yksi juttuun liittyvä aihepiiri, johon etsit kuvitusta.

51. Voit oppia jutun avulla uutta Mosambikista maana. Vastaa seuraaviin kysymyksiin:
a) Mikä on Mosambikin pääkaupunki?
b) Mitkä ovat perinteisiä viljelykasveja Mosambikissa?
c) Mitä opit Mosambikin kehitystasosta tekstin avulla? Listaa ainakin 5 asiaa.

52. Selvitä jutun avulla esimerkkejä siitä, millä tavoin ilmastonmuutos ja ruuantuotanto liittyvät toisiinsa? Listaa ainakin 3 asiaa ja lisää listaan myös 1-3 jo aiemmin tietämääsi asiaa.

53. Tutustu nettisivujen avulla Siemenpuu-säätiöön.
a) Mikä on säätiön toiminnan tarkoitus?
b) Missä maissa Siemenpuulla on hankkeita?
c) Tutustu Siemenpuun hanketeemoihin (Tuki etelään -kohdasta). Lue sivuja ja etsi niiltä 5 itseäsi kiinnostavaa faktaa.
c) Tutustu Työmme tuloksia -sivulla Siemenpuun menneisiin hankkeisiin. Valitse niistä kaksi ja selvitä seuraavat asiat: 1) Missä maassa hanke toimi? b) Mikä oli hankkeen tarkoitus ja miten siinä onnistuttiin?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä