Vuoden biologian ja maantieteen opettajaksi Kalle Männistö Honkajoelta
Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry on valinnut vuoden 2024 biologian ja maantieteen opettajaksi Kalle Männistön, joka työskentelee lehtorina Honkajoen yhtenäiskoulussa ja lukiossa.
”Ympäristökasvatus ja ympäristöasioiden edistäminen ovat Männistölle tärkeitä. Hän on kehittänyt ansiokkaasti oppimisympäristöjä ja toiminnallista oppimista sekä edistänyt koulujen kestävyystyötä koko kunnan alueella. Männistö on toteuttanut upeita kehittämisprojekteja yhdessä kouluyhteisön kanssa ja jakanut niiden antia myös muille”, kertoo valintaperusteista BMOL ry:n puheenjohtaja Ritu Savolainen.
Männistö toteaa olevansa onnekas. ”Saadessani nyt opettaa Honkajoen yhtenäiskoulun yläluokkia ja lukiota sekä tehdä erilaisia hanketöitä, tuntuu että olen unelmieni ammatissa. Pienikin voi olla suurta, pieni lukioyksikkö voi olla todella tehokas ympäristöasioiden edistäjä laajallakin alueella.”
Honkajoelle rakennettiin muutamia vuosia sitten uusi koulu, jonka suunnitteluun opettajat ja opiskelijat pääsivät vaikuttamaan. Opiskelijat kylvivät piha-alueille ketoja ja niittyjä sekä istuttivat hedelmäpuita ja marjapensaita. Pihalle tuli myös kasvatuslaatikot ja mehiläispesä. Maantieteen vaikuttamisprojektissa lanseerattiin ekosysteemipalvelutuotemerkki, jonka alle saatiin mm. hunajat ja paikallisen puutarhan hävikkiyrteistä tehdyt kuivamausteet.
”Vanhan koulurakennuksen jäljelle jääneestä osasta suunniteltiin ja toteutettiin ympäristökasvatuksen oppimiskeskus, jonka sisältöjä opiskelijat ovat tuottaneet. Digitaitoja on opittu tekemällä lisätyn todellisuuden opastauluja ketokuvioille ja sisältöjä virtuaaliluontopolun pisteille”, kertoo Männistö.
Männistö pitää monipuolista yhteistyötä tärkeänä ympäristötyön vaikuttavuudelle. ”Käymme opiskelijoiden kanssa paikallisella moottoriurheilualueella monimuotoistamassa joutomaa-alueita luomalla uusia paahdealueita ja ketoja. Saimme myös nopeasti lanseerattua vieraslajikartoituksen, jossa opiskelijamme toimivat pilotoijina ja lopulta koko kaupungin väki etsi vieraslajiesiintymiä.”
Vaihtelevuus ja kehittämismahdollisuudet ovat Männistölle työn suola. ”Perinteisen opettajatyön rinnalle ovat tulleet erilaiset projektit ja hankkeet, joiden avulla voi hyvin kehittää omaa ja koko kouluyhteisön toimintaa ja tapoja. Hienointa ja palkitsevinta kehittämistyö on yhdessä opiskelijoiden kanssa.” Opiskelijat ovatkin Männistön tärkein motivaation lähde: heidän ilonsa opinnoissa onnistumisista sekä innostuminen ja ahaa-elämykset erilaisissa projekteissa.
Männistö on kiitollinen kannustavasta työyhteisöstä, joka on mahdollistanut erilaisten ideoiden toteuttamisen ja lähtenyt innolla mukaan myös perinteisestä kouluarjesta poikkeaviin projekteihin.
Männistö valmistui v. 2008 Joensuun yliopistosta pääaineenaan maantiede ja sivuaineina biologia ja kasvatustiede. Lisäksi hän on opiskellut mm. riistamestarin erikoisammattitutkintoon valmistavan koulutuksen Keski-Pohjanmaan maaseutuakatemiassa. Männistö on tehnyt työuransa pääasiassa Honkajoen yhtenäiskoulussa ja lukiossa sekä opettanut Karvian yhtenäiskoulussa. Opettajan työn lisäksi hän on tehnyt luontoon ja ympäristöön liittyviä projektitöitä kuten tunturiperhosseurannan lanseeraaminen ja koordinointi sekä perhoslajistoihin liittyvät selvitystyöt.
Lisätietoja:
-Kalle Männistö, kalle.mannisto(at)kankaanpaa.fi
-Kati Vähä-Jaakkola, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry, p. 050-3138409