Ymmärrettävää kieltä (CI) koulutuspäivillä Espanjassa

Kielen omaksumista eikä opiskelua – miten se käy?

Osallistuin heinäkuun helteillä 18.–21.7. Soy de idiomas -koulutuspäiville Espanjassa Huescan kaupungissa. Koulutuspäivät oli suunnattu vierailen kielten opettajille. Kurssi oli tehosukellus comprehensible input -opetustapaan, jossa ajatellaan että kieltä ei pitäisi ”opiskella” eikä kieltä ”opita” vaan se ”omaksutaan” kun saadaan tarpeeksi (=tosi paljon) ymmärrettävää inputia eli kieltä. Näin ihminen oppii kielen luontaisesti kuten jokainen on äidinkielensäkin oppinut. Nykyisiä opetustapoja kritisoidaan siinä, että niissä opitaan paljon tietoa kielestä mutta ei välttämättä omaksuta kieltä niin että sitä osaisi luontevasti käyttää. Opettajat, jotka on siirtyneet kokonaan tähän CI-maailmaan, ovat yleensä luopuneet kokonaan oppikirjoista ja saavat silti huikeita tuloksia esim. koulujen tasokokeissa.

Kurssilla päästiin oppilaan asemaan kun Daniel-ope opetti aamupäivisin meille bretonin alkeita tällä metodilla ja iltapäivisin sitten käytiin eri tekniikoita läpi ohjeistusten ja harjoitusten kautta. Kaikista tärkeintä on, että opiskelija ymmärtää kaiken, mitä opettaja puhuu. Opettaja voi varmistaa ymmärryksen esimerkiksi circling-tekniikan avulla, jossa kysytään saman lauseen asioita eri tavoin. Samalla opiskelija saa monta toistoa uusista sanoista ja rakenteista. Harjoittelimme myös, miten luoda opiskelijoiden kanssa yhdessä hahmo ja kertoa sen avulla tarina. Tai miten luoda tarina yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tutustuimme myös PictureTalk ja MovieTalk -harjoituksiin.

Kurssi oli todella intensiivinen, mutta myös hyvin antoisa. Olin tutustunut opetusmenetelmään podcastien, videoiden ja blogien avulla, mutta kurssilla tekniikoita pääsi kokemaan ihan elävässä elämässä. Kurssin vetäjät viettivät myös vapaa-ajalla aikaa meidän kanssamme ja heiltä sai helposti kysyttyä monia mieltä vaivaavia kysymyksiä. Odotan jo kovasti, että pääsen syksyllä käyttämään oppimiani asioita espanjan tunneilla! 

-Susanna Markkanen